Tuesday, December 1, 2020
Home Πολιτικη Άκης Σκέρτσος: Μαζί με τους ειδικούς επιστήμονες, προχωράμε, αξιολογούμε, διορθώνουμε (audio)

Άκης Σκέρτσος: Μαζί με τους ειδικούς επιστήμονες, προχωράμε, αξιολογούμε, διορθώνουμε (audio)

Άκης Σκέρτσος: Μαζί με τους ειδικούς επιστήμονες, προχωράμε, αξιολογούμε, διορθώνουμε (audio)

«Εφαρμόζουμε μέτρα ισορροπίας μεταξύ της υγείας και της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να μη περιστέλλονται αντίστοιχες βασικές λειτουργίες. Ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε σε σημαντικό βαθμό το δημόσιο σύστημα υγείας έτσι ώστε να μπορεί να υποδεχθεί και διαχειρισθεί τα κρούσματα». Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι το σημαντικό είναι να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και μετά να εστιάζουμε στα επιμέρους, όταν μιλάμε για την πανδημία και την εξέλιξή της.

Επεσήμανε ότι τα κρούσματα παγκοσμίως είναι ήδη 41 εκατ. και η Ελλάδα πήρε πάλι νωρίτερα μέτρα και στη β’ φάση της πανδημίας, γι’ αυτό και είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Το λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και στα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνονται τα αποτελέσματα για κάθε χώρα. Λέμε λοιπόν ότι ναι, έχουμε περισσότερα κρούσματα, αλλά είναι αναμενόμενο σε μια ανοιχτή οικονομία».

Ο κ. Σκέρτσος χαρακτήρισε ατεκμηρίωτη την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση σχετικά με την επάρκεια των ΜΕΘ, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έπρεπε να μιλάει και να κουνάει το δάκτυλο για το θέμα αυτό. Τόνισε ότι «η Ελλάδα μπήκε στη πανδημία με 557 κλίνες ΜΕΘ, ήμασταν περίπου στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως προς τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα σε 6-7 μήνες έχουμε καταφέρει να διπλασιάσουμε τις κλίνες ΜΕΘ, έχουμε περίπου 1.000 σε εθνικό επίπεδο και ταυτόχρονα προγραμματίζουμε να προσθέσουμε άλλες 200 κλίνες έως το τέλος του έτους. Αυτό αφορά και την ενίσχυση του προσωπικού, έχουμε κάνει 6.500 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για ένα και δύο χρόνια και δρομολογούνται στη συνέχεια προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων lockdown, ο κ. Άκης Σκέρτσος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. «Εφαρμόζουμε ένα πολύ σύνθετο πλαίσιο δημόσιων πολιτικών, που προφανώς χρειάζεται επιτήρηση -είναι δύσκολο να επιτηρείται- χρειάζεται συμμόρφωση των πολιτών και το κράτος να αξιολογεί ποια μέτρα έχουν προστιθέμενη αξία, ποια προκαλούν κοινωνική δυσανεξία ή οικονομική και κοινωνική αναστάτωση. Δεν μπορεί να υπάρχει σταθερότητα στα μέτρα όπως μας κατηγορεί η αντιπολίτευση, είναι μία καινοφανής κατάσταση. Μαζί με τους ειδικούς, προχωράμε, αξιολογούμε, διορθώνουμε χρειάζεται διαρκής εξήγηση και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, γι’ αυτό είμαστε όσο πιο διαφανείς στην ενημέρωση της κοινής γνώμης. Εχουμε αναρτήσει σε ειδική ιστοσελίδα τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, ανάγκη που προέκυψε από την ίδια την κοινωνία σχετικά με ποια μέτρα πρέπει να εφαρμόσει σε ποιες περιοχές. Έτσι φτιάξαμε ξανά ένα χάρτη επιδημιολογικού φορτίου και είδαμε τα μέτρα σε συνδυασμό με την εσωτερική συνοχή. Όλα αυτά επικαιροποιούνται ανά δύο εβδομάδες, εκτός και εάν τίθενται σε ισχύ έκτακτα μέτρα που αυτό γίνεται αυτομάτως».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό ο κ. Σκέρτσος, αφού επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος είναι να προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές, τόνισε ότι στόχος επίσης είναι να καταγραφούν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στην οικονομία, με δεδομένο ότι οι δύο στόχοι πάνε μαζί. «Μέχρι στιγμής είμαστε στον μέσο ευρωπαϊκό όρο ως προς την απώλεια του ΑΕΠ, η Ελλάδα παρά τις απαισιόδοξες αρχικές προβλέψεις έχει καταφέρει να έχει το ίδιο μέγεθος απώλειας με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Στην ερώτηση εάν -με βάση και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και όλα τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία- είναι ευκαιρία να δούμε το μεγάλο θέμα επανασχεδιασμού της οικονομίας, που να μην συνεχίσει να είναι μονοποικιλιακή, προσανατολισμένη κυρίως στον τουρισμό, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε «προσπαθούμε να κάνουμε όσο καλύτερη διαχείριση της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα δεν ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε το ελληνικό κράτος, η ελληνική κοινωνία και οικονομία να μετασχηματιστούν. Είναι δύσκολη άσκηση στην παρούσα συγκυρία αλλά συμβαίνει, γι’ αυτό υπάρχουν πολλές κυβερνητικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που τρέχουν αυτή την περίοδο. Ο απολογισμός είναι πλούσιος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 12 μεγάλες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο. Πολλά από αυτές θα συμπεριληφθούν και στο Ταμείο Ανάκαμψης, μηχανισμός που συνδέεται με μεταρρυθμιστικούς στόχους».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Ολυμπιακός: “Πάνοπλος” στη Ρωσία για τη “μάχη” με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην 11η αγωνιστική της Euroleague κι ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει μετά από καιρό όλους τους παίκτες στη διάθεσή...

Άγριες Μέλισσες – Spoiler: Η πρώτη συνάντηση του Μελέτη με τον πατέρα του είναι γεγονός

Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος, μας περιμένουν κι άλλες συγκλονιστικές στιγμές στις Άγριες Μέλισσες. Αυτή τη φορά τραγικό πρόσωπο θα είναι άλλη μια φορά ο Μελέτης...

Πάιατ: Τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας θα μείνουν σε δυτικά χέρια

«Οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι οι λιμενικές υποδομές σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα θα παραμείνουν σε δυτικά χέρια», υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του στο χαιρετισμό που απηύθηνε στο φετινό...

Προσφυγικό: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά επιπλέον πόρους για τις χώρες πρώτης γραμμής

Την ανάγκη να διοχετευθούν περισσότεροι πόροι στις χώρες πρώτης γραμμής, οι οποίες επιβαρύνονται δυσανάλογα στις διαδικασίες ασύλου επισημαίνει το Ευρωπαϊκό...