Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΔΗΜΟΙΠΕΝΤΕΛΗ: Ξεκινούν απεργία οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα

ΠΕΝΤΕΛΗ: Ξεκινούν απεργία οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα

Να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με κλείσιμο του αμαξοστασίου και απεργιακή κινητοποίηση αρχής γενομένης από το Σάββατο 13 Μαϊου αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του Δήμου Πεντέλης μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 12 Μαϊου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκου Τράκα, του αντιδημάρχου Διαχείρισης και Αποκομιδής Απορριμάτων του Δήμου Κώστα Καλλιανιώτη (η δήμαρχος Δημητρα Κεχαγιά απουσίαζε) και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Οι εργαζόμενοι που παραμένουν για τρίτο χρόνο χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας ζητούν την σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβολίου με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την αναμόρφωση προϋπολογισμού ώστε να τους χορηγηθούν τα ΜΑΠ για το 2023. Παράλληλα, είναι ειλημμένη η απόφασή τους να διεκδικήσουν τα ΜΑΠ για τα έτη 2021 και 2022 με δικαστικό αγώνα, ενώ ήδη προχώρησαν σε σχετική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Βούλα Βέργου: «Μας χορηγούν φτηνά και ακατάλληλα ΜΑΠ»

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση και σε δραματικό τόνο η πρόεδρος του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων Βούλα Βέργου τόνισε: «Διεκδικούμε τα ΜΑΠ από τη διοίκηση και δεν τα ζητάμε σαν χάρη πριν κάποιο εργατικό ατύχημα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα και είναι πλέον αργά. Από τον Απρίλιο του 2022 που ο Σύλλογος Εργαζομένων εξέλεξε νέα διοικηση, έχουμε ζητήσει πολλές φορές να συναντηθούμε με τη δήμαρχο. Μας έχει δεχτεί δυο φορές, την δεύτερη μάλιστα μας έβγαλε από το γραφείο! Από τότε δεν έχουμε απάντηση σε κανένα έγγραφο που σε εβδομαδιαία βάση στέλνουμε» κατήγγειλε η πρόεδρος.

«Εδώ και πολλά χρόνια η διοίκηση μας προμηθεύει φτηνά και ακατάλληλα ΜΑΠ για να κατεβάσει το κόστος. Εμάς όμως, δεν μας ενδιαφέρει κόστος των ΜΑΠ τα οποία δικαιούμαστε όταν πρόκειται για την ασφάλειά μας. Παράλληλα, τα οχήματα του Δήμου δεν συντηρούνται σωστά. Οι υπάλληλοι της Καθαριότητας, του Πρασίνου και του Ηλεκτροφωτισμού παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα και αναγκάζονται να αγοράσουν μόνοι τους είδη Ατομικής Προστασίας. Ο Τεχνικός Υπηρεσίας δεν συνεργάζεται με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ο κόμπος έφτασε στο χτένι» κατέληξε η Βουλα Βέργου.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των Εργαζομένων Ζωή Μπουσίου ενημέρωσε για την ύπαρξη μελέτης σύμφωνα με την οποία προβλέπονται 20.000 ευρώ για 82 άτομα και η οποία «δεν καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων» οι οποίοι υπολογίζονται πως φτάνουν τους 130.

Κώστας Καλλιανιώτης: «Την επόμενη εβδομάδα τα ΜΑΠ του 2023»

Ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης και Αποκομιδής Απορριμάτων εκπροσωπώντας την διοίκηση του Δήμου παραδέχτηκε ότι η καταβολή των ΜΑΠ έχει καθυστερήσει και χαρακτήρισε τους εργαζόμενους «απαραίτητους» για τον Δήμο.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διανομή των ΜΑΠ του 2023. Η διανομή αφορά το σύνολο των εργαζομένων και επειδή τα 20.000 ευρώ που προβλέπονται δεν θα φτάσουν η διανομή θα γίνει τμηματικά. Για παράδειγμα τα χειμερινά είδη θα δοθούν σε δεύτερο χρόνο» ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος, ενώ όσον αφορά τα ΜΑΠ παρελθόντων ετών (2021,2022) που επίσης δεν έχουν καταβληθεί τόνισε ότι με «σημερινή (12/5) απόφαση της δημάρχου οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν».

Νίκος Τράκας: «Στόχος η απαξίωση των εργαζομένων»

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας αφού υπενθύμισε ότι η Καθαριότητα πληρώνεται με τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών αναρωτήθηκε εάν η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης έχει συντάξει έγγραφο με το οποίο να ζητά την πρόσληψη μονίμου προσωπικου.

«Όταν όλοι δούλευαν με το καθεστώς της τηλεργασίας και τα Δημοτικά Συμβούλια συνεδρίαζαν με τηλεδιάσκεψη, εσείς μαζεύατε τα σκουπίδια κάθε ημέρα χωρίς ΜΑΠ για να εξυπηρετήσετε την κοινωνία. Η σημερινή δημοτική Αρχή πρέπει να ντρέπεται! Στόχος της είναι η απαξίωση των εργαζομένων. Μέχρι να αποδείξουν το αντίθετο, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα εγκατασταθεί εδώ!» τόνισε ο Νίκος Τράκας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια» των εργαζόμενων την πρόταση της διοίκησης, η οποία εκφράστηκε μέσω του αρμόδιου αντιδημάρχου λέγοντας χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους «σας δουλεύουν!».

Σύλλογος Εργαζομένων: «Η διοίκηση μας εμπαίζει»

Τελικώς και αφού προηγήθηκε ψηφοφορία δια της ανάτασης των χεριών σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων (δυο κατά) αποφάσισε τα εξής:

-Να γίνει άμεσα καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για το θέμα των ΜΑΠ (το έγγραφο εστάλη ήδη στον διοικητή του ΣΕΠΕ Γεώργιο Τζιλιβάκη)

-Να κλείσει το αμαξοστάσιο των απορριματοφόρων του Δήμου από το Σάββατο 13 Μαϊου

-Οι εργαζόμενοι ζητούν από τη διοίκηση να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 13 Μαϊου με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την χορήγηση των ΜΑΠ

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα ο Σύλλογος Εργαζομένων ανέφερε τα εξής:

«Μετά από την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πεντέλης σήμερα στις 12/05/2023 στην αίθουσα του Δ.Σ. του Δήμου Πεντέλης όσον αφορά την χορήγηση των ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας) στους εργαζομένους, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Για άλλη μια φορά η διοίκηση εμπαίζει τους εργαζόμενους λογαριάζοντας τις ζωές μας ως κόστος, τάζοντάς ψίχουλα για να κερδίσει χρόνο, δηλαδή όχι όσα (σε αριθμό) ΜΑΠ προβλέπονται από τη νομοθεσία και για όλο το προσωπικό, αλλά τα μισά για τους μισούς.

Πάρθηκε απόφαση για καταγγελία του Σωματείου στην Επιθεώρηση Εργασίας για μη χορήγηση των ΜΑΠ από την διοίκηση του δήμου. Καθώς και για κινητοποίηση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς κλείνοντας το αμαξοστάσιο.

Δεν μπαίνει κανένας εργαζόμενος να δουλέψει χωρίς ΜΑΠ. Πάνω απ’ όλα προέχει η ασφάλεια των εργαζομένων και η ανθρώπινη ζωή!

Πρέπει να μπει ενα τέλος στην κοροϊδία και δεν θα παίζει κανένας με τις ζωές μας! Απαιτούμε άμεσα να δοθούν τα ΜΑΠ πριν θρηνήσουμε θύματα!

Ζητάμε να βγεί άμεσα πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου για Εκτακτο Μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για την Δευτέρα 15/05/2023 με θέμα ‘’Αναμόρφωση προυπολογισμού’’ που θα αφορά την συγκεκριμένη μελέτη εντάσοντας το ποσό που αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο κωδικό προκειμένου να καλυφθούν όλοι εργαζόμενοι του Δήμου Πεντέλης με όλα τα είδη (ΜΑΠ) σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Η καταγγελία της αντιπολίτευσης

Με κοινή ανακοίνωση – καταγγελία η οποία κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες Αρχές οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Πεντέλης Δημοσθένης Παπακωσταντίνου (Δημοτική Συμμαχία), Άγγελος Παλαιοδήμος (Πεντέλη 2020), Αντώνης Φειδοπιάστης (Νέοι άνθρωποι Νέα αρχή), Λευτέρης Κοντουλάκος (Μπροστά Μαζί), Σπύρος Κωνσταντάς (Λαϊκή Συσπείρωση) και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Νατάσσα Κοσμοπούλου, Βασίλης Μπούρας, Δημήτρης Αποστολάκος, Άρτεμις Αργύρη και Ηλίας Τσουχνίκας κατήγγειλαν (12/5) τη δημοτική Αρχή ότι «δεν έχει εφαρμόσει το νόμο και δεν έχει δώσει στους εργαζόμενους για 3 συνεχόμενα έτη (2021-2022-2023) τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δικαιούνται».

Αναλυτικά, τα όσα αναφέρει η αντιπολίτευση:

«Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πεντέλης, έχοντας λάβει γνώση των θεμάτων που ταλανίζουν τους υπαλλήλους του Δήμου εξ υπαιτιότητας νόμιμων παραλείψεων της διοίκησης του δήμου πεντέλης επαγόμεθα τα κάτωθι.

Οι υπάλληλοι της Καθαριότητας του Δήμου πεντέλης δεν έχουν λάβει Μέσα Ατομικής Προστασίας ( ΜΑΠ) για τουλάχιστον εδώ και δύο (2) χρόνια, ήτοι από το έτος 2021 μέχρι και σήμερα παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Σωματείου, προβάλλοντας εκ μέρους της διοίκησης ανερμάτιστες δικαιολογίες. για το τρέχον έτος και μετά από συνεχείς πιέσεις του σωματείου και του συνόλου της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, και παρά την συνεχή απαξίωση και άρνηση που συναντήσαν οι εργαζόμενοι στα δίκαια και νόμιμα απήματα τους, από το σύνολο της διοίκησης, συντάχθηκε η υπ. αριθ. 5/2023 μελέτη της ΔΥΚΠ , ποσού 20.000 ευρώ, η οποία προφανώς δεν καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων που δικαιούνται ΜΑΠ το οποίο και επισημάνθηκε άμεσα και αρμοδίως με το υπ’ αριθμ. 5866/15/03/2023 έγγραφο του Σωματείου των εργαζομένων.

Κατά συνέπεια των ανωτέρω το σύνολο των υπαλλήλων του Δήμου Πεντέλης δεν έχουν λάβει για τρία (3) συναπτά έτη τα αυτονόητα και συννόμως καθοριζόμενα ΜΑΠ με ταυτόχρονο κίνδυνο της προσωπικής ασφάλειας εκάστου εργαζομένου και της σύνολης εύρυθμης διοικητικής λειτουργίας.

Επιπροσθέτως, όπως αρμοδίως έχουν ενημερώσει την διοίκηση του δήμου, το σύνολο σχεδόν των οχημάτων και μηχανημάτων έργου του Δήμου μας είναι σε πολύ άσχημη μηχανολογική κατάσταση με αποτέλεσμα να υπάρχει και πάλι επικινδυνότητα για την ασφάλεια των εργαζομένων μας .

-Επειδή ελήφθη η υπ’ αριθμ. 3/23 απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου πεντέλης

-Επειδή δια της παρούσας καταγγέλλουμε την διοίκηση του Δήμου Πεντέλης για την μη παροχή επί τρία συναπτά έτη των ΜΑΠ

-Επειδή απαιτούμε να τους χορηγηθούν άμεσα προς την εξασφάλιση της προστασίας της υγείας τους

-Επειδή απαιτούμε να τους χορηγηθούν αντιστοίχως για τα έτη 2021- 2022 το οικονομικό ποσό που δικαιούνται έκαστος εξ ημών.

Για τους λόγους αυτούς δια της παρούσης καταγγέλλουμε τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις της διοίκησης του Δήμου Πεντέλης και αιτούμεθα η διοίκηση του Δήμου Πεντέλης να πράξει αρμοδίως και η υπηρεσίας σας να προβεί σε άμεσα έλεγχο των καταγγελλόμενων».

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular