Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΣε αναστολή καθηκόντων ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο που...

Σε αναστολή καθηκόντων ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο που ελέγχεται για σεξουαλική παρενόχληση

Τη Παρασκευή 7 Απριλίου το υπουργείο παιδείας αποφάσισε την αναστολή καθηκόντων του ελεγχόμενου καθηγητή, τέως αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα νέα αυτά ανακούφισαν την κοινότητα της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο που μετά από μία μακρά και δύσκολη περίοδο αγώνα και ταλαιπωρίας μπορεί να επιστρέψει σταδιακά στην ασφάλεια και ομαλή λειτουργία.

Η εικόνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει πληγεί σοβαρά ενώ η εμπιστοσύνη των μελών προς τη διοίκηση του Ιδρύματος έχει διαρραγεί μετά την παράνομη απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που έδινε τη δυνατότητα στον διωκόμενο να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Η αδιάλλακτη και ανάλγητη στάση της πρυτανικής αρχής και μερίδας της Συγκλήτου προκαλούν προβληματισμό και πολλά ερωτήματα.

Επί μήνες αγνόησαν το συντριπτικό πόρισμα της ΕΔΕ, την παραίτηση των μελών της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, επιστολές από θεσμικούς φορείς, αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων της Σχολής Καλών Τεχνών, γραπτές εκκλήσεις και διαμαρτυρίες των φοιτητών και φοιτητριών, πληθώρα δημοσιευμάτων που αναδείκνυαν το πρόβλημα στον Τύπο, κατάληψη εννέα εβδομάδων και αναστολή των μαθημάτων και των διοικητικών λειτουργιών της Σχολής, την αναστάτωση που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία του Ναυπλίου.

Έπρεπε να φτάσουμε στο οριακό εκείνο σημείο να δώσει τη λύση υπουργός; Δεν διαθέτει το ίδρυμα τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας; Η ανησυχητική και ακραιφνώς μεροληπτική στάση του πρύτανη, σε όφελος του διωκόμενου, προβληματίζει και πρέπει να ελεγχθεί. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του Συμβουλίου Διοίκησης θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τον εγκαλέσουν.

Το αίτημα την ανάκληση της παράνομης απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει. Θεωρούμε επιτακτικό το αίτημα αυτό, προκειμένου να ανακτήσει, έστω και εκ των υστέρων, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου την υπόληψή του. Επομένως, δεν αποσύρουμε το αίτημα για συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Η σημερινή ημέρα είναι ελπιδοφόρα για τη Σχολή Καλών Τεχνών. Το ίδρυμα όμως έχει να βαδίσει μακρύ δρόμο μέχρι να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, με τις κοινωνίες τις οποίες στεγάζεται. Πρέπει όμως να διερευνηθεί τι μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Πρέπει να αποκατασταθούν οι θεσμοί του, να εκλεγεί νέα Επιτροπή Ισότητας Φύλων και νέος Συνήγορος του Φοιτητή καθώς και οι δύο θεσμοί είναι κενοί. Πρέπει η Σύγκλητος να αποκαταστήσει την αδικία και την κακομεταχείριση της υπόθεσης απέναντι στα θύματα και την κοινωνία.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular