Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΤσίπρας και Ανδρουλάκης παραδίδουν τις εντολές

Τσίπρας και Ανδρουλάκης παραδίδουν τις εντολές

Επισπεύδεται η διαδικασία για τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, δεν αφήνει περιθώρια συνεργασιών μετά τη συντριπτική νίκη της ΝΔ.

Έτσι, την Κυριακή 28 του μήνα εκτός απροόπτου θα συγκληθεί σε Σώμα η νέα βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές.

Με βάση τον προγραμματισμό και τις συνταγματικές επιταγές για να διαλυθεί η λεγόμενη βουλή των «δύο ημερών» θα πρέπει να γίνει σε μια συνεδρίαση η ορκωμοσία των «300» και σε δεύτερη η εκλογή του προεδρείου (πρόεδρος και αντιπρόεδροι). Συνήθως αυτό συμβαίνει σε 2 ξεχωριστές ημέρες, γεγονός που παραπέμπει στην Δευτέρα 29 Μαΐου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Και σε αυτή τη περίπτωση και σύμφωνα με τις πληροφορίες το διήμερο θα χρειαστεί καθώς η Βουλή δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εντός μιας ημέρας.

Αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν τα πρωτοδικεία της χώρας θα έχουν προλάβει μέχρι και την Παρασκευή-Σάββατο να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή των σταυροδοσιών από τα εκλογικά τμήματα της επικράτειας. Αν αυτό συμβεί στον προβλεπόμενο χρόνο, η ορκωμοσία θα γίνει την προσεχή Κυριακή και η εκλογή προεδρείου και η διάλυση της Βουλής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Δευτέρα, οπότε η νέα προεκλογική περίοδος θα εκκινήσει την ερχόμενη Τρίτη.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει μια ημέρα καθυστέρηση με την ορκωμοσία να γίνεται τη Δευτέρα και η εκλογή του προεδρείου με την διάλυση να μετατίθεται για την Τρίτη.

Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το προεδρικό διάταγμα διάλυσης το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μία ημέρα μετά τη θριαμβευτική νίκη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι θα την επιστρέψει την ίδια ημέρα, όπως και έκανε τηλεφωνικά λίγες ώρες αργότερα, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία και οι εκλογές να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώνοντάς τους ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular