Friday, October 23, 2020
Home Ελλαδα 8η ΕΜΑΚ Λάρισας: Καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους – Οι μαρτυρίες των...

8η ΕΜΑΚ Λάρισας: Καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους – Οι μαρτυρίες των διασωστών στην ΕΡΤ (video)

8η ΕΜΑΚ Λάρισας: Καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους – Οι μαρτυρίες των διασωστών στην ΕΡΤ (video)

Ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν όσους βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι οι μόνοι που μπορούν να δράσουν ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά . Είναι οι άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ Λάρισας.

Ο Πασχάλης Δρομπούρας, επικεφαλής της ορειβατικής ομάδας της 8ης ΕΜΑΚ περιγράφει στην κάμερα της ΕΡΤ πώς τα τελευταία χρόνια κατέβασαν πολλούς ορειβάτες με δύσκολες συνθήκες, όταν δεν κανένα εναέριο μέσο δεν μπορούσε να πλησιάσει.

Ο Δημήτρης Νουμάς εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί ορειβάτες στον Όλυμπο εγκλωβίζονται, τραυματίζονται ή και χάνουν τη ζωή τους.

«Ο Όλυμπος είναι ένα πολύ δύσκολο βουνό, θέλει σεβασμό, χρειάζεται για να ανέβεις εκπαίδευση, καλή φυσική κατάσταση και καλό εξοπλισμό», τονίζει.

Κάθε επιχείρηση που αναλαμβάνουν οι επίλεκτοι του πυροσβεστικού σώματος είναι μια συγκλονιστική ιστορία που δεν έχει πάντα αίσιο τέλος.

Ο Στέριος Τσαγκούλης θυμάται μια δύσκολη επιχείρηση στο Πάπιγκο.

Διασώσεις σε σεισμούς, τροχαία ,πυρκαγιές, πλημμύρες ,οι ράμπο της ΕΜΑΚ καθημερινά τρέχουν όπου τους καλεί το καθήκον.

Μόνο στην τελευταία φονική κακοκαιρία που χτύπησε την Θεσσαλία οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 700 ανθρώπους. Η 8η ΕΜΑΚ εντόπισε τελικά και ανέσυρε και την άτυχη φαρμακοποιό που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της .

Ο Ηλίας Σύρος ήταν αυτός που την εντόπισε. «Ο καθε συγγενής, η κάθε μητέρα έχει ελπίδα μέχρι το τέλος να βρει τον ανθρωπό της, το παιδί της. Ήμουν στην ομάδα που κατάφερε να τη βρει. Την παραδώσαμε στους δικούς της» λέει με συγκίνηση.

Και όταν η επιχείρηση τελειώνει με ένα τηλεφώνημα βάζουν τέλος και στην αγωνία των δικών τους ανθρώπων που τους περιμένουν να γυρίσουν σώοι στο σπίτι.

Και τα τέσσερα μέλη της επίλεκτης αυτής ομάδας έδωσαν την ίδια απάντηση στο ερώτημα αν θα διάλεγαν μια άλλη καριέρα, εφόσον είχαν την ευκαιρία ή γύριζαν τον χρόνο πίσω:

«Η ΕΜΑΚ είναι η οικόγενειά μας. Αυτό που κάνουμε, η αίσθηση της προσφοράς είναι απερίγραπτη. Το ίδιο θα επιλέγαμε, όσες φορές κι αν μας ρωτούσατε».

Ρεπορτάζ: Μάνια Γκουσιάρη- Επιμέλεια: Μαρία Μαγκλάρα

www.ert.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην «εξαφάνιση» του Χ. Παππά

Ανακοίνωση για την «εξαφάνιση» του υπαρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Χρήστου Παππά, εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας άστοχη τη...

ΑΡΣΙΣ : Έκκληση για βοήθεια σε 36 οικογένειες προσφύγων στο Βαγιοχώρι Βόλβης

Έκκληση βοήθειας για 36 οικογένειες, αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν στο Κέντρο φιλοξενίας, στο Βαγιοχώρι, απευθύνει η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική...

Άρχισε η μεταγωγή των μελών της Χρυσής Αυγής για τις φυλακές

Τρεις καταδικασθέντες μέλη της Χρυσής Αυγής αναχώρησαν πριν από λίγο από την ΓΑΔΑ για τις φυλακές. Λίγα λεπτά αργότερα έγινε η μεταγωγή ακόμα ενός...

Ιδού ο πανευρωπαϊκός χάρτης του κορονοϊού: Οι “κόκκινες” χώρες, που βρίσκεται η Ελλάδα

Από πολύ χαμηλά έως μέτρια επίπεδα επιδημιολογικού φορτίου sars-cov-2, παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη σημερινή (23.10.2020) αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών χωρών από το Ευρωπαϊκό...