Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, 2026
ΑρχικήΔΗΜΟΙΔ. Οροπεδίου Λασιθίου: Οι εξελίξεις μετά την ένσταση για το εκλογικό αποτέλεσμα

Δ. Οροπεδίου Λασιθίου: Οι εξελίξεις μετά την ένσταση για το εκλογικό αποτέλεσμα

Μέχρι και νέες εκλογές σε κάποια τμήματα είναι δυνατό να φέρει η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, αν δεχτεί την ένσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου που κατέθεσε ο έτερος υποψήφιος και επικεφαλής συνδυασμού Γιάννης Στεφανάκης, κάνοντας ανοιχτά λόγο για παραβίαση της νομοθεσίας που αλλοίωσε τη λαϊκή θέληση και ανέδειξε άλλο νικητή.

Θεωρητικά μπορεί να διαταχθούν νέες εκλογές, αφού δυνητικά το Δικαστήριο που θα εκδικάσει την απόφαση να απορρίψει την ένσταση του Στεφανάκη ή να την κάνει δεκτή και να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς καν εκλογές! Ωστόσο η μόνη φορά που έγιναν επαναληπτικές εκλογές στην Κρήτη ήταν το 2014 στο Αμάρι, όταν ο ένας υποψήφιος προσέφυγε κατά του άλλου για εκλογικό κώλυμα και εκ των υστέρων η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ και εξεδόθη απόφαση για διεξαγωγή νέων εκλογών.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Δήμου Οροπεδίου, όλα τα ανωτέρω ενδεχόμενα μιας προσφυγής είναι απολύτως θεωρητικά και μόνο στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου να κρίνει, ωστόσο δεν αποκλείονται τα εξής: α) να καταπέσει η ένσταση και να μην αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα, β) να γίνει δεκτή η ένσταση και να καταπέσει ο πλειοψηφών συνδυασμός και ο επικεφαλής αυτού και να αναδειχθεί νικηφόρος συνδυασμός ο επιλαχών ή γ) να γίνει δεκτή η ένσταση και το δικαστήριο να κρίνει ότι χρειάζεται να επαναληφθούν οι εκλογές σε κάποια τμήματα. Και οι δύο πλευρές αναλόγως την απόφαση έχουν δικαίωμα προσφυγής στον Άρειο Πάγο.

Η ένσταση Στεφανάκη κατά Αθανασάκη έχει προσδιοριστεί για συζήτηση σήμερα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, όμως είναι αμφίβολο αν θα διεξαχθεί. Η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου να προχωρήσει σε εκ νέου αποχή ως τις 12 Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή της συζήτησης, καθώς ως χθες δεν είχαν εξασφαλίσει όλοι οι συνήγοροι των αντιδίκων άδεια εξαίρεσης από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο για να δικάσουν σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την ένσταση για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Οροπέδιο Λασιθίου, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο επικεφαλής του επιλαχόντος συνδυασμού Γιάννης Στεφανάκης και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της παράταξής του στρέφονται κατά του εκλεγμένου δημάρχου Γιώργου Αθανασάκη και των συμβούλων του, επικαλούμενοι παραβίαση νομοθεσίας, αλλοιωμένα και σημαδεμένα ψηφοδέλτια και πρακτικές που δεν έχουν συνταγματικό χαρακτήρα, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και δικαστική αντιπρόσωπος που κατά τον ενιστάμενο λειτούργησε υπέρ του αντιπάλου του.

Ο νέος δήμαρχος εκλέχθηκε με 28 ψήφους διαφορά από τον απερχόμενο, όμως από την επανακαταμέτρηση από πλευράς του Γιάννη Στεφανάκη υποστηρίζεται ότι βρέθηκαν 84 ψηφοδέλτια υπέρ του συνδυασμού του και 107 λιγότερα για τη νικήτρια παράταξη, γεγονός που ανατρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ένσταση, σύμφωνα με τα δικόγραφα, στρέφεται κατά του συνδυασμού “Λασίθι, Ώρα Ευθύνης Γιώργος Αθανασάκης”, του υποψηφίου δημάρχου και ήδη ανακηρυχθέντος δημάρχου Γεωργίου Αθανασάκη και όλων των υποψηφίων του συνδυασμού, όπως αναφέρονται στην απόφαση ανακήρυξης του τελικού αποτελέσματος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου. Στην ένσταση γίνεται λόγος για πλημμέλειες κατά το στάδιο ελέγχου του κύρους των ψηφοδελτίων, αλλά και για παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας σε ορισμένα τμήματα του Δήμου Οροπεδίου. Η ένσταση υποστηρίζει ότι οι έκνομες ενέργειες αφορούν είτε στο σύνολο της διαδικασίας, στη διαλογή των ψηφοδελτίων και της εξαγωγής του αποτελέσματος, είτε στη μεθοδευμένη προσπάθεια εκ μέρους μελών του συνδυασμού για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση της ψήφου των εκλογέων, με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος ευνοϊκού για τον καθ’ ου συνδυασμό.

πηγή: neakriti.gr

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular