Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔΗΜΟΙΛιβάνιος: Έρχονται νέες μόνιμες προσλήψεις στους δήμους - Τι είπε για εκλογικό...

Λιβάνιος: Έρχονται νέες μόνιμες προσλήψεις στους δήμους – Τι είπε για εκλογικό νόμο

Έναν νέο ειδικό κύκλο προσλήψεων προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ με θέμα τον Νέο Κώδικα για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης .

Ειδικότερα ο Υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ανοίγει τις επόμενες ημέρες ένα ειδικός κύκλος αιτημάτων προσλήψεων για ανταποδοτικές υπηρεσίες για μόνιμο προσωπικό που θα αφορά σε καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό, ΔΕΥΑ, υπηρεσίες ύδρευσης και τους ΦοΣΔΑ. Μάλιστα οι θέσεις εργασίας αυτές θα έχουν εντοπιότητα σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται από το νόμο.

Πέραν του νέου κύκλου προσλήψεων ο Υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο κομμάτι του προσωπικού “δώσαμε ρεκόρ προσλήψεων στην αυτοδιοίκηση στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Γίνεται τιτάνιος αγώνας να επιταχυνθούν διαγωνισμοί ΑΣΕΠ με νέα πληροφοριακά συστήματα.” ανέφερε χαρτακτηριστικά, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο κριτήριο εντοπιότητας για τους νέους εργαζόμενους σε μικρούς δήμους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς και στην υποχρέωση δεκαετούς παραμονής.

Ως προς τη λειτουργία των ΔΕΥΑ ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι “μπαίνουν κανόνες, μπαίνουν στο παρατηρητήριο, μπαίνουν στην υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, δίνεται δυνατότητα αύξησης της εισπραξιμότητάς τους. Προσέθεσε μάλιστα ότι οι σύνδεσμοι ύδρευσης θα ενσωματωθούν σε ΔΕΥΑ και λύνεται το ζήτημα των ενεργειακών οφειλών των ΔΕΥΑ προς τους ενεργειακούς παρόχους με αντιστάθμισμα ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσίασε σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων προς αυτή την κατεύθυνση αυτή.

Ως προς τους ΚΑΠ και την υποχρηματοδότηση την οποία επικαλούνται οι δήμοι ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το πλαίσιο των ΚΑΠ όταν αυτοί θεσπίστηκαν το 2010 είναι διαφορετικό. “Φανταστείτε ότι μέσα είναι 1 δις τα προνοιακά 500 εκατ. ο 13ος και ο 14ος μισθός που έχει αφαιρεθεί από το μισθολογικό κόστος και ήταν φτιαγμένος σε ένα άλλο δημοσιονομικό πλαίσιο.”

Για τις αιτιάσεις σχετικά με τη μη διανομή του υπερπλεονάσματος που ακουγόταν σε συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων της ΚΕΔΕ, ο κ. Λιβάνιος ξεκαθάρισε ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα ήταν 1,76 δισ. ευρώ. “Αυτό μοιράστηκε” τόνισε.

Βολές κατά της αντιπολίτευσης

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην κριτική της αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο εξαπολύοντας βολές. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα της παράταξης “Αυτοδιοίκηση Τώρα” στην ΚΕΔΕ και την ανάλυση που έκανε για τον εκλογικό νόμο λέγοντας ότι ήταν εμπνευστής της απλής αναλογικής, πράγμα που καταδεικνύει τη χαμηλή αξιοπιστία του λόγου και των επιχειρημάτων του.

Προσέθεσε ότι “κρίθηκε αυτή η αξιοπιστία την περίοδο 2019-23 όταν οι δήμοι χωρίς πλειοψηφία κλήθηκαν να διαχειριστούν την πανδημία, το ΕΣΠΑ, φυσικές καταστροφές με ένα εκλογικό σύστημα που κέρδιζες από την πρώτη Κυριακή και δεν είχες απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στη Θεσσαλονίκη είχε 5 στους 49 συμβούλους και αυτό ήταν δημοτική αρχή. Αυτό ήταν το πρωτοφανές σύστημα, άμεση εκλογή δημάρχου σε σύστημα 2 γύρων με το 50% και την ίδια στιγμή απλή αναλογική στις έδρες. Βάλατε σημερα εισηγητή της παράταξής σας αυτόν που επέμενε να εφαρμοστεί.

Ως προς το εκλογικό σύστημα ο Υπουργός τόνισε ότι “ο δεύτερος γύρος θολώνει τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Η πραγματική βούληση εκφράζεται την πρώτη Κυριακή όταν υπάρχει πλήρης συμμετοχή και δεν έχουν μεσολαβήσει συναλλαγές μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής.

Συμπλήρωσε το επιχείρημά του λέγοντας ότι “ο β’ γύρος έχει παραδοσιακά χαμηλότερη συμμετοχή. Δεν είναι αντιφατικό να θεωρούμε ισχυρότερη μια εντολή που δίνεται από λιγότερους. Ο δεύτερος γύρος δημιουργούσε συμμαχίες ανάγκης, χωρίς προγραμματική συμφωνία. Υπήρχε διαφάνεια και λογοδοσία για συμπράξεις μεταξύ τρίτου τέταρτου και πέμπτου ή έβγαιναν στο παζάρι με αποτυχημένος συμβούλους όλων των παρατάξεων που έμειναν μακριά από την εκλογή τους.”

Για το σενάριο των πρόωρων εκλογών ανέφερε ότι είναι επιλογή του δημάρχου. “Αν ο δήμαρχος κρίνει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει, δεν έχει πλειοψηφία και είναι εκβιαζόμενος από συμβούλους του και δεν μπορεί να περάσει προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα, η περιβόητη φράση ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα δε μας κάνει σε αυτή την περίπτωση.

Για να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του ως προς το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα παρέθεσε το επιχείρημα των εκλογικών νικών του Μπόρις Τζόνσον και του νυν δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Χαν.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular