Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, στο καίριο ζήτημα των μονομερών αυξήσεων στα τιμολόγια ύδρευσης των Δήμων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στις αυξήσεις στην τιμή του νερού που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα, για το ζήτημα της αύξησης των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ, αλλά και των ΔΕΥΑ τοποθετήθηκε ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου εξαπολύοντας “πυρά” κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και κρίνοντας ότι αυτή ευθύνεται για τις κατακόρυφες αυξήσεις των τιμολογίων της ύδρευσης.
“Όλα αυτά ξεκινούν από τη ΡΑΑΕΥ η οποία έδωσε μια οδηγία για τον τρόπο που θα βγαίνουν τα τέλη ύδρευσης. Αυτό σημαίνει ότι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ που ενσωματώνουν μέσα την αποπληρωμή και του χρέους του ενεργειακού και των λοιπών χρεών που έχουν υποστεί οι ΔΕΥΑ που δεν χρηματοδοτήθηκαν για την αύξηση του ενεργειακού κόστους με αποτέλεσμα οι αυξήσεις αυτές να είναι υπερβολικές.” ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε “Και δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε η νέα διάταξη που υπάρχει στο Νέο Κώδικα όπου από τα χρήματα αυτά θα πληρωθούν από την κυβέρνηση.”
Εδώ ο κ. Παπαναστασίου έκανε μνεία σε όσα ειπώθηκαν στη 34η Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ, όπου είχε ανακοινωθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών ότι θα δοθεί επιδότηση 200 εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος στις ΔΕΥΑ, ενώ για το υπόλοιπο ποσό, οι Επιχειρήσεις θα μπορούν να δανειστούν με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
“Δεν πρέπει να ισχύσουν αυτές οι διατάξεις, δεν πρέπει να ισχύσουν γενικότερα γιατί κάθε μια ΔΕΥΑ μπορεί να ρυθμίσει από μόνη της πόσα τέλη ύδρευσης, αλλά τουλάχιστον για φέτος δεν πρέπει να ισχύσουν μέχρι την εφαρμογή που θα έχουν οι διατάξεις για τις ΔΕΥΑ που προβλέπονται στο Νέο Κώδικα. Δεν μπορούν να ισχύσουν. Οι αυξήσεις που θα μπουν θα είναι υπερβολικές. Θα πρέπει να ακολουθηθεί φέτος το μοντέλο των προηγούμενων χρόνων.” συμπλήρωσε μιλώντας στο σώμα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου παρενέβη αναφέροντας τόνισε “33% αύξηση δεν είναι μικρή και γίνεται ερήμην όλων μας”.
Οι βολές κατά της ΡΑΑΕΥ συνεχίστηκαν από τον κ. Παπαναστασίου ο οποίος επεσήμανε ότι “αντίστοιχα επιχειρήσεις όπως ο ΔΕΔΔΗΕ έχουν πρόβλημα με τη ΡΑΑΕΥ. Ο προϋπολογισμός του ΔΕΔΔΗΕ του εγκρίθηκε για το έτος 2025, το Δεκέμβριο του 2025.” και συνέχισε: “Αυτές οι ρυθμιστικές αρχές έρχονται να δυσχεράνουν τις ενέργειες όλων των φορέων που περνάνε από κει”.
Εξέταση του ενδεχομένου της προσφυγής
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τοποθετούμενος σε άλλο σημείο χαρακτήρισε την αύξηση του τιμολογίου ως “καταχρηστική”, καθώς αυτή η κίνηση αφορά μόνο τους δήμους, ούτε επιχειρήσεις, ούτε αφορά τα οικιακά τιμολόγια.
Πρότεινε μάλιστα την εξέταση του ενδεχομένου της προσφυγής “να εξετάσουμε με τη νομική μας ομάδα κατά πόσον αυτό μπορεί να καταπέσει, γιατί είναι διοικητική απόφαση άμεσα εκτελεστή – οι επόμενοι λογαριασμοί θα μας έρθουν με 32% αύξηση – να μπορέσουμε να ασκήσουμε ένδικο μέσο.”
Πηγή: www.aftodioikisi.gr
