Την αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη επένδυση στη νήσο Διάπορο του Δήμου Σιθωνίας εξέφρασε η «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας», καταγγέλλοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Η παράταξη καταψήφισε τη σχετική εισήγηση στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συζητήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σχέδιο «DIAPOROS GREEN RETREAT», κάνοντας λόγο για σοβαρές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές συνέπειες.
Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας» κατάγγειλε και καταψήφισε τη παράδοση της νήσου Διάπορος του Δήμου Σιθωνίας (ΠΕ Χαλκιδικής) σε επιχειρηματικούς ομίλους κατά τη συνεδρίαση, 3 Απρίλη, της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συζητήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «DIAPOROS GREEN RETREAT» του επενδυτικού φορέα «ΣΤΑΝΤΑ Μ.Α.Ε.» συμφερόντων του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη (όμιλος Sani/Ikos Group).
Η Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γνωμοδότησε θετικά, με το βολικό ΠΑΡΩΝ της παράταξης “Πράξεις για τη Μακεδονίας” του ΠΑΣΟΚ, στην παράδοση της νήσου Διάπορος σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Την ίδια στιγμή που από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής λείπουν βασικές υποδομές, υπάρχουν γέφυρες και δρόμοι που καταρρέουν με την πρώτη νεροποντή, που υπάρχουν προβλήματα υδροδότησης με αποτέλεσμα να μένουν ολόκληρες περιοχές χωρίς νερό, ιδιαίτερα, τους μήνες του καλοκαιριού, κλπ.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε στην τοποθέτησης της, ότι:
- η επένδυση «DIAPOROS GREEN RETREAT» είναι ενταγμένη στην προσπάθεια για μετατροπή της περιοχής σε τουριστικό προϊόν “υψηλού εισοδηματικού προφίλ” κατεύθυνση που στηρίζεται από την διοίκηση της Περιφέρειας και δημοτικές αρχές, μετατρέπει τον τουρισμό σε πανάκριβο εμπόρευμα και προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στον τουρισμό με χαμηλούς μισθούς και ανελέητα ωράρια..
- τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης όπως και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, είναι εργαλεία χωροταξικού σχεδιασμού, κομμένα και ραμμένα για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, για να εξυπηρετούν με fast track διαδικασίες τις ορέξεις των διάφορων επενδυτών. “Δωράκια” στο μεγάλο κεφάλαιο, που μεταφράζονται σε βολικές χρήσεις γης και όρους δόμησης, τέτοια ώστε να δημιουργούν όρους κερδοφορίας της επένδυσης.
- Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ακόμα ένα τρανταχτό παράδειγμα “φιλοπεριβαλλοντικής” υποκρισίας. Το μέγεθός του, αλλά και η πολυπλοκότητά του με τα διάφορα υποέργα (έργα ΑΠΕ και συμβατικής παραγωγής ενέργειας με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, λιμενικά έργα, αφαλάτωση κλπ), κάνουν φανερό πως όροι όπως “GREEN RETREAT” και “Ενεργειακά Αυτόνομη” τουριστική μονάδα δεν είναι τίποτα άλλο από το φύλλο συκής για ακόμα μια επέμβαση του κεφαλαίου σε μια ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι επιπτώσεις από την κατασκευή και την λειτουργία του έργου θα αγκαλιάσουν όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή, από το θαλάσσιο περιβάλλον, την βλάστηση του νησιού, την έλλειψη νερού, τον περαιτέρω κίνδυνο υφαλμύρυνσης των όποιων υπόγειων αποθεμάτων διαθέτει, διαχείριση αποβλήτων, ρύπανση, επιπλέον κίνδυνοι από τη σκοπιά της πυροπροστασίας, την επέμβαση στο φυσικό τοπίο και ανάγλυφο λόγω των δομικών έργων που θα κατασκευαστούν.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι:
- Η αναψυχή και η ξεκούραση πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Να απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της Περιφέρειας ΚΜ, σύγχρονες υποδομές, πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, η νεολαία που τώρα αδυνατούν, σε ένα μεγάλο ποσοστό κυρίως για οικονομικούς λόγους.
- Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού να έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και όχι να χτίζονται «τουριστικά θαύματα» πάνω σε μισθούς πείνας, συνθήκες γαλέρας.
- Να μπορεί να στηριχθεί η υποδοχή των επισκεπτών με έργα υποδομής και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Να μπει τελικά φρένο σε μια τουριστική ανάπτυξη που κοιτάει στην τσέπη, και όχι στο πως θα γίνει γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων και όχι μόνο.
Τονίζοντας ότι, για όλα τα παραπάνω βεβαίως απαιτούνται μεγάλες ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας που θα τα κατοχυρώσουν ανεπίστρεπτα. Απαιτείται να χαράξουμε πραγματική εναλλακτική πορεία, να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης όπου το βασικό κριτήριο θα είναι η συνδυασμένη κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι η κερδοφορία των λίγων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αποκαλύπτοντας τους μύθους σας για μια τουριστική ανάπτυξη που δήθεν τους «χωράει όλους» και ταυτόχρονα στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στον κλάδο.
Πηγή: www.aftodioikisi.gr
