Άλλο ένα περιστατικό εκδικητικής μετακίνησης εργαζομένου φέρεται να συνέβη σε δήμο της Αττικής. Σύμφωνα με σχετική καταγγελία που έφτασε στο aftodioikisi.gr, ένας εργαζόμενος στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού υπέστη εκδικητική μετακίνησή από το “πόστο” του μετά την έκφραση αιτήματος για τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων ασφάλειας και υγιεινής.
Συγκεκριμένα, στην καταγγελία γίνεται λόγος έναν εργαζόμενος στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού που διεκδίκησε εγγράφως τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία. Αυτό αφορούσε την απρόσκοπτη πρόσβαση σε διακριτούς χώρους υγιεινής προσωπικού και σε κατάλληλο χώρο ανάπαυσης.
Ειδικότερα, η υπηρεσία, όπως υποστηρίζεται, αντί να επιλέξει την οδό της συμμόρφωση στους υγειονομικούς κανονισμούς πρότεινε “λύσεις” που όπως υποστηρίζει προσβάλλουν την αξιοπρέπεια κάθε εργαζομένου και παρακάμπτουν τις υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
Απέναντι στην άρνηση του εργαζομένου να συναινέσει στις “λύσεις” της διοίκησης του δήμου, ο δήμος, όπως ισχυρίζεται η καταγγελία, απάντησε με εκδικητική μετακίνηση, χωρίς επίσημη απόφαση αναρτημένη στη Διαύγεια.
Η καταγγελία αναφέρει πως πρόκειται για μια προσχηματικού χαρακτήρα μετακίνηση, καθώς το πόστο στο οποίο μετακινήθηκε ο υπάλληλος ήταν ήδη επαρκώς στελεχωμένο, ενώ το προηγούμενο πόστο του έμεινε πρακτικά ακάλυπτο.
Σημειώνεται μάλιστα, πως η διοίκηση του Δήμου χρησιμοποίησε το διευθυντικό δικαίωμα όχι για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά ως «μαστίγιο» για τον σωφρονισμό όποιου διεκδικεί το δίκιο του. Η καταγγελλόμενη ως αυθαίρετη μετακίνηση μάλιστα έλαβε χώρα λίγο πριν την ολοκλήρωση της σύμβασης του εργαζόμενου.
Ο εργαζόμενος προχώρησε και σε προσφυγή κατά του δήμου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με βασικά αιτήματα την άσκηση ελέγχου νομιμότητας της απόφασης με την οποία μετακινήθηκε, την αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών για την μεθόδευση εκδικητικών αντιποίνων και την άμεση αποκατάστασή του στα καθήκοντά του.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής απαντώντας στην προσφυγή ζήτησε εξηγήσεις και ενημέρωση από το δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού για την αποτελεσματική διερεύνηση της ασκηθείσας προσφυγής.
Αναλυτικά η καταγγελία:
Είναι να απορεί κανείς αν η διοίκηση του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού θεωρεί ότι λειτουργεί πέρα και πάνω από τους νόμους. Πρόσφατα γεγονότα αναδεικνύουν μια σκοτεινή μέθοδο «διαχείρισης» προσωπικού: Όποιος υπάλληλος τολμά να ζητήσει την τήρηση των νόμιμων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, βαφτίζεται «ανεπιθύμητος» και απομακρύνεται με συνοπτικές διαδικασίες.
Το «έγκλημα» του σεβασμού στην εργασία
Όλα ξεκίνησαν όταν εργαζόμενος στο Αθλητικό Κέντρο Νέου Ψυχικού διεκδίκησε εγγράφως τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία: την απρόσκοπτη πρόσβαση σε διακριτούς χώρους υγιεινής προσωπικού και σε κατάλληλο χώρο ανάπαυσης. Αντί η υπηρεσία να συμμορφωθεί με τις υγειονομικές διατάξεις, επέλεξε τον εμπαιγμό, προτείνοντας «λύσεις» που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια κάθε εργαζομένου και παρακάμπτουν τις υποχρεώσεις που ορίζει ο νόμος για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
Η «τιμωρία» μέσω υπηρεσιακών μεθοδεύσεων
Επειδή ο εργαζόμενος αρνήθηκε να σιωπήσει μπροστά στην υποβάθμιση του εργασιακού του περιβάλλοντος, η απάντηση της διοίκησης ήταν μια εκδικητική μετακίνηση. Με ένα απλό υπηρεσιακό σημείωμα –και όχι με επίσημη απόφαση αναρτημένη στη Διαύγεια όπως επιβάλλεται– ο υπάλληλος ενημερώθηκε για την άμεση απομάκρυνσή του από το πόστο του.
Η απόδειξη του εμπαιγμού
Η επίκληση «υπηρεσιακών αναγκών» αποδεικνύεται προσχηματική και ψευδής από τα ίδια τα γεγονότα:
- Ο υπάλληλος μετακινήθηκε σε πόστο όπου ήδη υπήρχε επαρκές προσωπικό, καθιστώντας τον ουσιαστικά πλεονασματικό.
- Το προηγούμενο πόστο του (ευαίσθητος αθλητικός χώρος) παρέμεινε ακάλυπτο για αρκετές ημέρες, με τη φύλαξη να ανατίθεται παράτυπα σε προσωπικό άλλων ειδικοτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο.
Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε καμία οργανική ανάγκη μεταφοράς του υπαλλήλου, εφόσον η θέση που άφησε δεν αντικαταστάθηκε άμεσα από αρμόδιο άτομο. Η διοίκηση προτίμησε να αφήσει ένα κενό ασφαλείας, προκειμένου να ολοκληρώσει μια πράξη αντεκδίκησης.
Το «Διευθυντικό Δικαίωμα» ως εργαλείο εκφοβισμού
Η διοίκηση του Δήμου χρησιμοποίησε το διευθυντικό δικαίωμα όχι για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά ως «μαστίγιο» για τον σωφρονισμό όποιου διεκδικεί το δίκιο του. Πρόκειται για μια μεθόδευση που ποντάρει στην καθυστέρηση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς η μετακίνηση έγινε λίγο πριν τη λήξη της σύμβασής του, σε μια προφανή προσπάθεια να επιβληθεί η σιωπή μέσω του φόβου.
Το μήνυμα είναι σαφές: Στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα πιόνια. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία ήδη ζητά εξηγήσεις. Θα επιτρέψουμε το «διευθυντικό δικαίωμα» να γίνει το προκάλυμμα για έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα;
Η αξιοπρέπεια στην εργασία δεν είναι παραχώρηση της εκάστοτε δημοτικής αρχής, είναι κατάκτηση και υποχρέωση.
Πηγή: www.aftodioikisi.gr
