Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στην πρόσφατη λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας σχετικά με το διαχρονικό πρόβλημα των αδέσποτων στο Δήμο.
Η θέση της Αντιπολίτευσης
Η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χριστίνα Καντζιλιέρη, άνοιξε τη συζήτηση επί του θέματος αναφέροντας ότι «Βάζουμε λεφτά σε ένα βαρέλι που δεν έχει πάτο». Όπως τόνισε, ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει υπέρογκα ποσά για το θέμα των αδέσποτων, περίπου 200.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς όμως τα λεφτά αυτά να πιάνουν τόπο.
Η δημοτική σύμβουλος σημείωσε, επίσης, ότι ο Δήμος δίνει 100 τσουβάλια τροφής τον μήνα, δηλαδή 1.200 τσουβάλια τον χρόνο. Όπως υπογράμμισε, όμως, για να τραφούν επαρκώς τα 450 σκυλιά του Δήμου Καλαμάτας απαιτούνται σχεδόν 400 τσουβάλια τον μήνα, δηλαδή 4.800 τσουβάλια τον χρόνο.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αποπαρασίτωση χρειάζεται κάθε μήνα, ενώ τα εμβόλια πρέπει να επαναλαμβάνονται ετησίως, με το βάρος την δεδομένη στιγμή να πέφτει σε μεγάλο βαθμό στους εθελοντές.
Η κα. Καντζιλιέρη σχολίασε επίσης και το ζήτημα του διαδημοτικού κυνοκομείου, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να θεωρείται η ύπαρξή του λύση στο πρόβλημα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι προβλέπει μόλις 44 θέσεις για δύο Δήμους, δηλαδή 22 θέσεις για την Καλαμάτα. «Η μόνη λύση είναι οι στειρώσεις. Να δημιουργηθεί δημοτικό κτηνιατρείο», κατέληξε.
Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, δήλωσε, αρχικά, ότι ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει πολύ περισσότερα χρήματα από άλλους Δήμους για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ενώ τόνισε ότι έχει προσληφθεί για αυτό το λόγο και ένα άτομο από τον Φιλοζωικό Όμιλο, μέσω ΔΥΠΑ.
Όπως μεταφέρει το eleftheriaonline.gr, o σύμβουλος του Δημάρχου για τα αδέσποτα, Παναγιώτης Αγγελάκης, τόνισε ότι ο Δήμος διαθέτει κάθε μήνα 4.100 κιλά τροφής στον Φιλοζωικό Όμιλο και σε διάφορους εθελοντές. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Δήμος έχει ζητήσει από εθελοντές να υποβάλουν φωτογραφίες και στοιχεία με τα τσιπάκια των σκύλων που ταΐζουν, ώστε να δημιουργηθεί σχετικό μητρώο. Ο ίδιος πάντως, αμφισβήτησε την αναφορά ότι έχει σταματήσει το πρόγραμμα στειρώσεων.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας στάθηκε στα σημαντικά ποσά που διαθέτει ο Δήμος για το θέμα των αδέσποτων, σε αντίθεση, όπως είπε, με την περιορισμένη οικονομική συμβολή του κράτους. Παράλληλα, εξήρε τη δουλειά που γίνεται στις εγκαταστάσεις του Φιλοζωικού, όπου, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, φιλοξενούνται περίπου 1.400 σκυλιά.
Πηγή: www.aftodioikisi.gr
