Σε αυτοψίες και ελέγχους αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και της Αποκεντρωμένης για να διαπιστώσουν την ύπαρξη και με το μέγεθος του προβλήματος στην τάφρο της Λαψίστας, από όπου αρδεύεται ο κάμπος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟΕΒ μετέφερε το εντονότατο πρόβλημα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη το οποίο δεν καταγράφεται για πρώτη φορά.
Ανεπεξέργαστα λύματα και κάτω από συνθήκες που φαίνεται ότι κάθε φορά διαφέρουν έχουν καταλήξει και πάλι στην τάφρο κάνοντας το νερό όχι μόνο ακατάλληλο αλλά και επικίνδυνο για το πότισμα.
«Αν η τάφρος δεν καθαριστεί άμεσα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα τιναχθούν στον αέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης δείχνοντας ως αιτία του προβλήματος τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ, ίσως και επιχειρήσεων και προαναγγέλλοντας ελέγχους.
Το ίδιο πρόβλημα είχε καταγραφεί πολλές φορές στο παρελθόν.. Αυτή την φορά όμως είναι δύσκολο να εξηγηθεί καθώς έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού από την ΔΕΥΑΙ με μεγάλες δυνατότητες στην επεξεργασία λυμάτων και ποιοτικά και ποσοτικά.
Από την Δευτέρα πάντως που δημόσια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο πολύ σοβαρό πρόβλημα από την επιχείρηση δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Έλεγχοι και πρόστιμα το προηγούμενο καλοκαίρι
Ανάλογο πρόβλημα είχε καταγραφεί και το περασμένο καλοκαίρι στην τάφρο της Λαψίστας με την ΔΕΥΑΙ τότε να το χαρακτηρίζει παροδικό!
Τα νερά της τάφρου μετά από ελέγχους που είχαν γίνει κρίθηκαν ακατάλληλα τόσο ως ευαίσθητος αποδέκτης όσο και για άρδευση.
Ακόμη πιο ανησυχητικό ήταν ότι στην εκροή λυμάτων από τα φρεάτια του βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων εντοπίστηκαν επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια, όπως η ψευδομονάδα της αεριογόνου και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις σε ανθρώπους, ζώα και φυτά.
Η απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Σεραφείμ Λιάπη, για την επιβολή προστίμου έκανε λόγο για σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση των υδάτων, ενώ τόνιζε πως λόγω της επαναχρησιμοποίησης των μολυσμένων νερών για άρδευση, υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα.
Ως αποτέλεσμα, επιβλήθηκε απαγόρευση εκροής ανεπεξέργαστων λυμάτων στην τάφρο και θεσπίστηκε ημερήσιο πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης, το οποίο θα επιβάλλεται εβδομαδιαία μετά από επιτόπιους ελέγχους.
Η ΔΕΥΑΙ τότε υποστήριζε ότι το πρόβλημα ήταν σημειακό, παροδικό, είχε αντιμετωπιστεί και δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.
Απομένει να διερευνηθεί και τώρα τι ακριβώς συμβαίνει.
Πηγή: www.aftodioikisi.gr