Το ενδεχόμενο των τοξικολογικών εξετάσεων των θυμάτων του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ανέδειξε ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος και πλέον εντεταλμένος σύμβουλος κλιματικού συμφώνου και κοινωνικής οικονομίας Νίκος Χρυσόγελος με ανάρτησή του στο facebook.
Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του αναφέρει ότι στο ενδεχόμενο που ισχύουν οι πληροφορίες των ρουμανικών αρχών για την επήρεια ουσιών υπό τη οποία βρίσκοταν ο οδηγός του δυστυχήματος τότε το ζήτημα τίθεται σε διαφορετική βάση, ενώ παράλληλα τίθεται ζήτημα γενικότερης συζήτησης γύρω από τις εξαρτήσεις. “Αν ισχύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι ρουμανικές αρχές ότι στο αίμα του οδηγού και άλλων εντοπίστηκαν κοκαίνη, αλκοόλ και κάνναβη (κάτι που μπορεί να έπαιξε ρόλο στην λανθασμένη κίνηση του βαν), τότε η υπεύθυνη στάση των πολιτικών, των μέσων ενημέρωσης, των αρχών, των υπευθύνων της ομάδας και γενικότερα όλων μας θα έπρεπε να είναι παράλληλα με το θρήνο να μιλήσουμε και για όσα έπαιξαν ρόλο στο φοβερό δυστύχημα, ώστε να αποτραπεί κάτι ανάλογο στο μέλλον αλλά και να αποτελέσει ευκαιρία για μια γενικότερη συζήτηση για τις εξαρτήσεις.” επεσήμανε χαρακτηριστικά.
“Δεν έχει τίποτα ηρωικό να τρέχεις ενώ έχεις κάνει χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Είναι πορεία προς το τέλος.” διαμηνύει συμπληρώνοντας πως “θρηνούμε τους ανθρώπους αυτούς που χάθηκαν, δεν τους βάζουμε σπέναντι για να τους λιθοβολήσουμε, αλλά χρειάζεται να δούμε με ειλικρίνεια όλα τα τραύματα της κοινωνίας που οδηγούν σε απώλειες ζωών, σε βία (ενδοοικογενειακή, μεταξύ οπαδών, στην κοινωνία, στο σχολείο ..), σε γυναικοκτονίες και κακοποιήσεις παιδιών.”
Καταλήγοντας αναφέρει κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: “Θέλουμε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τις πληγές της για να σταθεί στα πόδια της ή μια κοινωνία που “τιμάει ήρωες” αλλά στην πραγματικότητα κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και καταρρέει σιγά – σιγά;”
Αναλυτικά η ανάρτηση:
Προφανώς θρηνούμε, λυπούμαστε, σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους στην τρομερή σύγκρουση του βαν με φορτηγό. Αλλά αν ισχύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι ρουμανικές αρχές ότι στο αίμα του οδηγού και άλλων εντοπίστηκαν κοκαίνη, αλκοόλ και κάνναβη (κάτι που μπορεί να έπαιξε ρόλο στην λανθασμένη κίνηση του βαν), τότε η υπεύθυνη στάση των πολιτικών, των μέσων ενημέρωσης, των αρχών, των υπευθύνων της ομάδας και γενικότερα όλων μας θα έπρεπε να είναι παράλληλα με το θρήνο να μιλήσουμε και για όσα έπαιξαν ρόλο στο φοβερό δυστύχημα, ώστε να αποτραπεί κάτι ανάλογο στο μέλλον αλλά και να αποτελέσει ευκαιρία για μια γενικότερη συζήτηση για τις εξαρτήσεις.
Δεν έχει τίποτα ηρωικό να τρέχεις ενώ έχεις κάνει χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Είναι πορεία προς το τέλος.
Θρηνούμε τους ανθρώπους αυτούς που χάθηκαν, δεν τους βάζουμε σπέναντι για να τους λιθοβολήσουμε, αλλά χρειάζεται να δούμε με ειλικρίνεια όλα τα τραύματα της κοινωνίας που οδηγούν σε απώλειες ζωών, σε βία (ενδοοικογενειακή, μεταξύ οπαδών, στην κοινωνία, στο σχολείο ..), σε γυναικοκτονίες και κακοποιήσεις παιδιών.
Αλλά να συζητήσουμε σοβαρά το γεγονός ότι για πολλούς λόγους οι θάνατοι πλέον στην Ελλάδα είναι διπλάσιοι από τις γεννήσεις. Και αυτό δεν έχει μία μόνο ανάγνωση, ότι γεννιούνται λιγότερα παιδιά αλλά και μια ακόμα πιο ανησυχητική: ότι πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι, όχι μόνο λόγω γήρανσης. Το ισοζύγιο γεννήσεις – θάνατοι στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 είναι πλέον σταθερά αρνητικό (-4,3 χιλ. το 2011, -55,8 χιλ. το 2024 καθώς οι θάνατοι είναι όλο και περισσότεροι από τις γεννήσεις συμβάλλοντας έτσι στην μείωση του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας (-715 χιλ. βάσει των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ ανάμεσα στην 1/1/2011 και την 1/1/2025).
Θέλουμε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τις πληγές της για να σταθεί στα πόδια της ή μια κοινωνία που “τιμάει ήρωες” αλλά στην πραγματικότητα κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και καταρρέει σιγά – σιγά;
Πηγή: www.aftodioikisi.gr
