Χιλιάδες τόνοι λιγνίτη φαίνεται να καίγονται στην υπαίθρια αποθήκη Κυπαρισσίων της ΔΕΗ, του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης. Η αυτανάφλεξη έχει ξεκινήσει από καιρό και βαθμιαία επεκτάθηκε από άκρου εις άκρον της αποθήκης.
Τις τελευταίες ημέρες κατ’ επανάληψη απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, όμως ο κ. Διευθυντής ήταν σε σύσκεψη. Εκθέσαμε το θέμα σε στελέχη της Διεύθυνσης, με την υπόσχεση πως θα μεταφερθεί και θα ληφθούν κάποια μέτρα…
Δύο μέρες μετά την τελευταία επαφή μας με τη ΔΛΚΜ, είδαμε να αποθέτουν επάνω στον καιόμενο λιγνίτη, νέο λιγνίτη. Υποθέτουμε πως είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Βέβαια μέχρι τώρα γνωρίζουμε πως αν θέλουμε να κατευνάσουμε και να σβήσουμε μια φωτιά, αφαιρούμε καύσιμη ύλη. Ελπίζουμε αυτός ο τρόπος, να έχει γρήγορα αποτελέσματα και δεν θα χειροτερέψει η κατάσταση σε λίγες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, πληροφορηθήκαμε πως η λιγνιτική μονάδα, είναι σε συντήρηση μέχρι τον Μάρτιο. Πράγμα που σημαίνει πως αν δεν σβήσει η φωτιά άμεσα, μέχρι το Μάρτιο όλος ο λιγνίτης θα γίνει στάχτη, με ότι αυτό σημαίνει σε οικονομικό κόστος για τη ΔΕΗ, αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, αφού όλο αυτό το διάστημα θα αναπνέουμε τα αέρια της καύσης, (μονοξείδια, διοξείδια κλπ), που όλοι γνωρίζουμε πόσο βλαβερά είναι.
Είναι γνωστό πως ο λιγνήτης όσο περισσότερο μένει στην υπαίθρια αποθήκη, τόσο χάνει τη θερμική του δύναμη. Είναι γνωστό επίσης, πως η λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης μπαίνει εντελώς επικουρικά, σε αραιά και μικρά χρονικά διαστήματα σε λειτουργία. Δεν θα ήταν καλύτερο να εξορύσσεται όταν χρειάζεται να τροφοδοτηθεί η μονάδα, αντί να μένει επί μήνες έκθετος στην υπαίθρια αποθήκη, να καταστρέφεται και να δημιουργεί τόσα προβλήματα;
Προφανώς αν αυτό συνέβαινε σε κάποια άλλη περιοχή, κοντά σε μια μεγάλη πόλη, η φωτιά θα είχε σβηστεί εν τη γενέσει… Ας ελπίσουμε πως κάποια αρμόδια υπηρεσία του κράτους (Περιφέρεια, Δήμος, Αστυνομία, Πυροσβεστική κλπ) που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργείας της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, αλλά και την προστασία του απλού πολίτη από τυχόν περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, θα επέμβει, ώστε το πρόβλημα να διευθετηθεί άμεσα και σωστά, και να μας διαβεβαιώσει πως όλα έχουν καλώς.