Πέμπτη, 16 Απριλίου, 2026
ΑρχικήΔΗΜΟΙΔ. Δωδώνης: Εκπέμπει SOS για τους άστεγους σεισμόπληκτους

Δ. Δωδώνης: Εκπέμπει SOS για τους άστεγους σεισμόπληκτους

Ο Δήμος Δωδώνης προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του σεισμού της 8ης Μαρτίου 2026, με επίκεντρο τη στέγαση των άστεγων σεισμόπληκτων της περιοχής.

Ο Δήμαρχος, Χρήστος Ντακαλέτσης, με κατεπείγουσες επιστολές προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας αλλά και την Περιφέρεια Ηπείρου, ζητά την άμεση συνδρομή για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών και την αποκατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στους πληγέντες οικισμούς.

Ζητά 45 οικίσκους 

Με επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, ο Δήμαρχος τονίζει ότι οι έκτακτες στεγαστικές ανάγκες δεν δύνανται να καλυφθούν με ενοικίαση κατοικιών, λόγω του απομακρυσμένου χαρακτήρα των οικισμών.

Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση των κτιρίων. Για αυτό το λόγο ο Δήμος Δωδώνης αιτείται τη διάθεση σαράντα πέντε (45) προκατασκευασμένων οικίσκων ή τροχόσπιτων. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς οι αυτοψίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Αίτημα για τα αγροτικά ιατρεία

Ο σεισμός, όμως, έπληξε και σημαντικές υποδομές υγείας του Δήμου. Παραδείγματος χάρη τα κτίρια που στεγάζουν τα αγροτικά ιατρεία σε αρκετές κοινότητες έχουν υποστεί φθορές. Έτσι, πολλά ήδη κριθεί ακατάλληλα προς χρήση.

Για τον λόγο αυτό, ο Δήμαρχος ζήτησε και τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου για την άμεση παραχώρηση τριών προκατ οικίσκων, ώστε να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα ιατρεία στις Κοινότητες Ψήνας, Δομολεσσάς και Αγίου Νικολάου.

«Έναν μήνα μετά τον κύριο σεισμό, οι κάτοικοι του Δήμου μας συνεχίζουν να δοκιμάζονται. Η έλλειψη διαθέσιμων σπιτιών στα χωριά μας και η ανάγκη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας να παραμείνουν στον τόπο τους, καθιστά τη διάθεση οικίσκων μονόδρομο. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους λιγοστούς κατοίκους μας χωρίς πρόσβαση σε γιατρό. Ζητάμε από την Πολιτεία και την Περιφέρεια να ανταποκριθούν ταχύτατα, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular