Ομόφωνα αθώος κηρύχθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου ο πρώην δήμαρχος του τότε Δήμου Βώλακος Βασίλης Αδαμόπουλος, ο οποίος αντιμετώπιζε δυο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Το Δικαστήριο που εκδίκασε την συγκεκριμένη υπόθεση συντάχθηκε πλήρως με την απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών της Έδρας, αθωώνοντας τον πρώην αυτοδιοικητικό για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης με ζημιά του Δημοσίου άνω των 120.000 ευρώ και για συνέργεια σε απάτη με ισόποση ζημιά του Δημοσίου.
Το κατηγορητήριο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς», κατά το κατηγορητήριο, το μακρινό 2009 ο τότε δήμαρχος Βώλακος, χωρίς, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, να γνωρίζει τι εξυφαίνεται πίσω από την πλάτη του, συνυπέγραψε μια βεβαίωση η οποία είχε συνταχθεί από τον αποβιώσαντα τότε δήμαρχο του Δήμου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο.
Η εν λόγω βεβαίωση είχε λάβει αριθμό πρωτοκόλλου του Δήμου Ζαχάρως με την οποία βεβαιωνόταν ότι οι Δήμοι Ζαχάρως και Βώλακος είχαν λάβει ως πυρόπληκτοι 2.845 φοίνικες και μανόλιες από δυο αδέλφια που διατηρούσαν φυτώρια στην περιοχή της Λυκοποριάς Κορινθίας.
Η βεβαίωση αυτή χορηγήθηκε από τον Πανταζή Χρονόπουλο στα δυο αδέλφια, με ένα από τα οποία διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις και έτσι οι ιδιοκτήτες των φυτώριων πέτυχαν να καρπωθούν το ποσόν του 1.110.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο λόγω απαλλοτρίωσης των φυτωρίων τους. Στην πραγματικότητα όμως, μόνο ο Δήμος Βώλακος είχε παραλάβει 250 φοίνικες, ενώ ο Δήμος Ζαχάρως δεν είχε παραλάβει από τα δυο αδέλφια κανένα καλλωπιστικό φυτό.
Η πλεκτάνη, στην οποία δεν αποδείχθηκε καμία συμμετοχή του Βασίλη Αδαμόπουλου, ήταν καλοστημένη, έτσι ώστε τα δυο αδέλφια να εμφανισθούν στη δίκη της απαλλοτρίωσης, που έγινε στο Ναύπλιο, ως μεγαλοφυτωριούχοι και να «αρπάξουν» το παραπάνω μεγάλο ποσό.
Ο αθωωθέντας απέδειξε στο δικαστήριο ότι δεν γνώριζε τίποτα για την μελλοντική χρήση της βεβαίωσης που συνυπέγραψε στη δίκη της απαλλοτρίωσης και υποστήριξε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ναυπλίου ότι με την συνυπογραφή της βεβαίωσης (η οποία έφερε πλαστό αριθμό πρωτοκόλλου του Δήμου Ζαχάρως) θεωρούσε ότι υπέγραφε μόνο για τα 250 φυτά φοινίκων που πράγματι είχε παραλάβει με δικά του μεταφορικά μέσα ο Δήμος Βώλακος.
Τελικά, το Δικαστήριο πείστηκε από τους ισχυρισμούς του που, εκτός των άλλων, αποδείχθηκαν με επίσημα έγγραφα και μαρτυρίες και τον κήρυξε πανηγυρικά αθώο.
Αντίθετα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε ένοχο το ένα από τα δύο αδέλφια και του επέβαλε ποινή κάθειρξης εννέα ετών, ενώ έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω θανάτου για τον άλλο αδελφό, καθώς και για τον Πανταζή Χρονόπουλο.
Συνήγορος υπεράσπισης του πρώην δημάρχου Βώλακος Βασίλη Αδαμόπουλου παραστάθηκε ο δικηγόρος Ηλείας Θοδωρής Αντωνόπουλος, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» ότι «αντί να είμαστε μάρτυρες κατηγορίας μετατραπήκαμε σε κατηγορούμενους, παρά το γεγονός ότι πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης παραθέσαμε σωρεία εγγράφων και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων από τα οποία προέκυπτε η αθωότητα του κ. Δημάρχου. Κι όλα αυτά λόγω της εσφαλμένης εκτίμησης των δικαστικών αρχών του Ναυπλίου που άσκησαν ποινική δίωξη επί δικαίων και αδίκων. Έξι (6) φορές πήγαμε στο Ναύπλιο για να αποδείξουμε το αυτονόητο και μόλις την έκτη (!!!) έγινε η δίκη. Αυτά να τα βλέπουν οι κ.κ.’’επιταχυντές’’ της Δικαιοσύνης».
Πηγή: www.aftodioikisi.gr