«Σούσουρο» και έντονες αντιδράσεις στη Φλώρινα, όταν ο δήμαρχος της πόλης Β. Γιαννακάκης, το βράδυ της Δευτέρας 22 Δεκεμβρίου 2025, διέκοψε τη συναυλία του νεανικού συγκροτήματος Banda Entopica, καθώς τραγούδησαν σλαβόφωνο τραγούδι…!
Το περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στα social media, καθώς πολλοί θεωρούν αδιανόητο να διακόπτεται ένα μουσικό πρόγραμμα λόγω της γλώσσας των τραγουδιών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συγκροτήματος «Banda Entopica», κατά τη συναυλία τους στη Φλώρινα, τα μέλη της μπάντας δέχθηκαν επιθέσεις και απειλές. «Συγκεκριμένα ο δήμαρχος επενέβη την ώρα της εργασίας μας, προσβάλλοντας και φωνάζοντας στα μέλη τη μπάντας. Παράλληλα, άτομο από το κοινό ανέβηκε στη σκηνή σπρώχνοντας τον τρομπετίστα μας ενώ απειλούσε ότι θα καλέσει το 100», ξεκαθαρίζει το συγκρότημα στην ανακοίνωσή του.
Επιπλέον, τα μέλη της «Banda Entopica», αναφέρουν πως ειπώθηκαν από τον δήμαρχο φράσεις όπως «εγώ πληρώνω», «στην πόλη μου δεν θα τραγουδάτε τέτοια τραγούδια», «ποιος σας άφησε να τραγουδήσετε σλάβικα;» , ωστόσο όπως λέει το συγκρότημα «δεν ήταν προσκεκλημένοι του δημάρχου».
Τέλος, οι μουσικοί επισημαίνουν πως «όλα αυτά συνέβησαν την ώρα της εργασίας μας και το λιγότερο που μπορεί να ζητήσει κάθε εργαζόμενος είναι αδιαπραγμάτευτα σεβασμός στην αξιοπρέπεια, στην τέχνη και στον κόπο του».
Στο περιστατικό που σημειώθηκε στη Φλώρινα αναφέρθηκε με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η ανάρτηση της Banda Entopica για διακοπή της εμφάνισής της στην Φλώρινα από τον δήμαρχο, Βασίλη Γιαννάκη και ορισμένους, ελάχιστους, από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους, λόγω ενός τραγουδιού που εκτέλεσαν στα σλαβικά, καταδεικνύει σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζεται. Ιδιαίτερα από ανθρώπους που κατέχουν εξουσία και αξιώματα και μάλιστα στον ευαίσθητο και δημοκρατικό χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Τα μισαλλόδοξα ξεσπάσματα παραμένουν παράταιρα, απαράδεκτα και επιζήμια για την αναγκαία αλληλεγγύη ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους και λαούς, και μάλιστα με αφορμή μια μουσική παράσταση από ένα συγκρότημα που είναι γνωστό ότι τραγουδά στα ελληνικά, σλαβικά, βουλγάρικα, τούρκικα, σέρβικα και τσιγγάνικα.
Δυστυχώς, το συγκρότημα βρέθηκε στην ανάγκη να διευκρινίσει ότι η εμφάνισή του δεν πληρώθηκε από τον δήμαρχο, για να απαντήσει στα σχόλιά του το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ότι «εγώ πληρώνω» και ότι «στην πόλη μου δεν θα τραγουδάτε τέτοια τραγούδια».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι καμία προσπάθεια λογοκρισίας δεν πρέπει να βρίσκει γόνιμο έδαφος και δεν θα γίνεται ανεκτή».
Τη στήριξή τους προς τους Banda Entopica εξέφρασαν και οι Γκιντίκι. Το παραδοσιακό μουσικό σχήμα, με ανάρτησή του στο Facebook, λίγες ώρες μετά τη δημόσια τοποθέτηση των Banda Entopica αναφέρεται στο περιστατικό, επισημαίνοντας ότι αυτό «κρύβει μέσα του πολλές από τις παθογένειες της χώρας». Αναφερόμενοι στον δήμαρχο Φλώρινας, οι Γκιντίκι σχολιάζουν ότι η στάση και η φρασεολογία του «κάνει ολοφάνερο ότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν περιουσία τους την πόλη και τα χρήματα του δήμου», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Φτάνει πια… Έχουμε γεμίσει Μπέους παντού». Σε άλλο σημείο της ανάρτησής τους, οι Γκιντίκι κάνουν λόγο για παραπληροφόρηση, σημειώνοντας ότι «η είδηση που έφτασε στα αυτιά μας ήταν ότι τα παιδιά έπαιζαν αλυτρωτικά τραγούδια που έβριζαν τους Έλληνες -κάτι εντελώς αναληθές. Το τραγούδι που έπαιξαν ήταν ερωτικό: το “Σόφκα”».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Υπ. Διδάκτορας Πολιτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Τζώτζης, λέγοντας: «ο δήμαρχος με ύφος πολιτισμικής αστυνομίας επέβαλε σιωπή στο συγκρότημα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Δήμου πριν το τοπικό έθιμο των “φωτιών”. Η πολιτικάντικη λογοκρισία σε εθνικιστικό μανδύα φτάνει στα όρια του ξεπεσμού».
Πηγή: www.aftodioikisi.gr
