Την άμεση ανάκληση της πρόσφατης απόφασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για την κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης ΚΑΠ, καθώς και την εφαρμογή του ισχύοντος τρόπου κατανομής των ΚΑΠ και για την τελευταία έκτακτη επιχορήγηση ζητά με επιστολή του ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός προς το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ αποφασίστηκε ότι από την έκτακτη χρηματοδότηση των ΚΑΠ ύψους 105 εκατ. ευρώ, το 70% να πάει στους μικρούς Δήμους και το 30% να κατευθυνθεί προς τους μεγάλους (54 Δήμους) για την κάλυψη εξόδων, που με βάση τα δεδομένα του 2024 και την τελευταία απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, θα «έπρεπε» να μείνουν εκτός χρηματοδότησης. Η απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των μικρών Δήμους ανά την Ελλάδα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για… ξαφνική αδικία, καθώς θα στερηθούν αναγκαίους πόρους.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι και η αντίδραση του δημάρχου του Νοτίου Πηλίου. Στην επιστολή του προς την ΚΕΔΕ, ο κ. Μιτζικός αναφέρει: «
Σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ σχετικά με την κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης ύψους 105 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους της χώρας, εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας και ζητούμε την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης.
Η εν λόγω κατανομή, όπως αποφασίστηκε, δεν είναι συμβατή με τις αποφάσεις του τελευταίου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπου ρητά καθορίστηκε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο κατανομής των ΚΑΠ ή των σχετικών επιχορηγήσεων θα πρέπει να προκύπτει ύστερα από απόφαση Συνεδρίου ή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ώστε να διασφαλίζεται η συλλογικότητα και η ισοτιμία των Δήμων.
Πέραν της διαδικαστικής αυτής ασυμβατότητας, η συγκεκριμένη απόφαση είναι εις βάρος των μικρών πληθυσμιακά Δήμων, οι οποίοι, λόγω των περιορισμών στις προσλήψεις προσωπικού, αναγκάζονται να προβαίνουν σε αναθέσεις για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών. Το γεγονός αυτό δεν αποτυπώνεται στο μισθολογικό κόστος των Δήμων, με αποτέλεσμα να υποεκτιμάται η πραγματική οικονομική τους επιβάρυνση.
Κατά συνέπεια, η τρέχουσα απόφαση οδηγεί σε άνιση μεταχείριση εις βάρος των μικρών πληθυσμιακά αλλά μεγάλης έκτασης Δήμων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσανάλογες οικονομικές δυσκολίες σε σχέση με τις διοικητικές και λειτουργικές τους ανάγκες.
Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι η ΚΕΔΕ θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια διασφάλισης της διαφάνειας, της νομιμότητας και της ισότιμης μεταχείρισης όλων των Δήμων”.
Πηγή: www.aftodioikisi.gr
