Σε αντίθεση με άλλες περιοχές που τους διώχνουν (δείτε εδώ) ο Δήμος Ελαφονήσου προσφέρει μηνιαίο επίδομα 700 ευρώ σε ειδικευμένους γιατρούς, σε μία ύστατη προσπάθεια να ενισχύσει την υγειονομική κάλυψη του νησιού. Το γραφικό νησί της Λακωνίας αντιμετωπίζει προκλήσεις στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, εφόσον ο τόπος αποτελεί δημοφιλέστατο προορισμό και πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.
Έτσι, προκειμένου να καταστήσει τις θέσεις πιο ελκυστικές, ο Δήμος, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανοίγει το αποθεματικό του ταμείο και χορηγεί στους γιατρούς οικονομικά κίνητρα, πέραν των προβλεπομένων από την Πολιτεία.
Επιδότηση έως 700 ευρώ και βοήθεια στη στέγαση
Εν προκειμένω, για να προσελκύσει ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ο Δήμος Ελαφονήσου χορηγεί μηνιαίο χρηματικό επίδομα διαμονής και σίτισης σε ειδικότητες όπως Γενικού Ιατρού ή Παθολόγου, επιπλέον του μισθού τους και του ήδη προβλεπόμενου επιδόματος αγόνου περιοχής, ύψους 400 ευρώ.
Συγκεκριμένα, προβλέπονται:
- Επίδομα 700 ευρώ/μήνα για μόνιμους ή επικουρικούς ιατρούς με ειδικότητα Γενικού Ιατρού ή Παθολόγου.
- Επίδομα 400 ευρώ/μήνα για αγροτικούς ή οπλίτες γιατρούς.
- Ο δήμος αναλαμβάνει επίσης να διευκολύνει την εύρεση κατοικίας για το προσωπικό που θα εγκατασταθεί στην Ελαφόνησο.
Οι ενδιαφερόμενοι γιατροί μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Ελαφονήσου και την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, για λεπτομέρειες σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις, τις προϋποθέσεις ένταξης και τις παροχές.
Δεν επαρκούν 1 ή 2 αγροτικοί ιατροί
Αυτή τη στιγμή, στο λακωνικό νησί υπηρετεί μόλις ένας αγροτικός ιατρός, ενώ αναμένεται και ένας δεύτερος. Η παρουσία ειδικευμένου γιατρού κρίνεται άκρως επιτακτική, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ελαφονήσου, Άγγελος Τσιριγωτάκης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι, παρά την περσινή απόφαση για επιδότηση γιατρών, η ανταπόκριση ήταν περιορισμένη από ειδικευμένους ιατρούς: «Λάβαμε μία πρωτοποριακή απόφαση πριν έναν χρόνο για να δώσουμε κίνητρο. Είδαμε ανταπόκριση από αγροτικούς, αλλά όχι από ειδικευμένους γιατρούς».
Για να καταδείξει την κρισιμότητα της στελέχωσης, υπογραμμίζει ότι «οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα τους θερινούς μήνες και απαιτείται τουλάχιστον ένας γιατρός με ειδικότητα για να αντιμετωπίζουμε επείγοντα περιστατικά. Αν πρόκειται για σοβαρό συμβάν, όπως παιδιατρικό, αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε διακομιδή», παραδέχεται.
Δεκαπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
Ενδεικτικό της αναλογίας ιατρικού προσωπικού προς πληθυσμό είναι ότι, τους χειμερινούς μήνες, στο νησί διαμένουν μόνιμα από 500-800 άτομα, εντούτοις ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται ακόμα και στους 8.000 το καλοκαίρι, όταν συρρέουν κατά χιλιάδες οι επισκέπτες. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές, πως ο 1 ή οι 2 αγροτικοί γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες.
Έρχεται Γενικός Ιατρός τον Ιούλιο
Στο μεταξύ, φαίνεται πως οι προσπάθειες του δήμου έπιασαν τόπο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς με νεότερη δήλωσή του ο δήμαρχος Ελαφονήσου γνωστοποίησε ότι «το Δημοτικό Ιατρείο Ελαφονήσου ενισχύεται από τον μήνα Ιούλιο με ειδικευμένο ιατρό, κάτοχο τίτλου ειδίκευσης στη Γενική Ιατρική».
Κάλεσμα για αρωγή της Πολιτείας
Μολαταύτα, ο δήμαρχος Ελαφονήσου ζητά και την ουσιαστική στήριξη και συνδρομή της Πολιτείας, προκειμένου να αναβαθμιστεί η πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα και να ενισχυθεί το πλαίσιο παροχών για τους γιατρούς που καλούνται να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. «Να εγκύψει η Πολιτεία, ώστε τα κίνητρα που δίνονται να φέρουν γιατρούς σε νησιωτικούς δήμους που έχουν ιδιαιτερότητες και αυξημένες ανάγκες», τονίζει ο Άγγελος Τσιριγωτάκης.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως, στην απόφαση ενός επιστήμονα να υπηρετήσει σε ένα νησί όπως η Ελαφόνησος, βασικό ρόλο παίζει αναμφισβήτητα και το κόστος διαβίωσης. Ο δήμαρχος στάθηκε και σε αυτόν τον παράγοντα, παρατηρώντας ότι «τα ενοίκια είναι ψηλά στην Ελαφόνησο, λόγω του τουρισμού, και μπορεί να φτάνουν το 1/3 του μισθού που λαμβάνει ένας γιατρός».
Πηγή: www.aftodioikisi.gr