Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, 2025
ΑρχικήΔΗΜΟΙΔήμος έκλεισε ισολογισμό με έλλειμμα 531 χιλ. ευρώ - "Πυρά" πανταχόθεν κατά...

Δήμος έκλεισε ισολογισμό με έλλειμμα 531 χιλ. ευρώ – “Πυρά” πανταχόθεν κατά δημάρχου

Ελλειμματικός κατά 531.781,74 ευρώ έκλεισε ο ισολογισμός του 2024 για το Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου.

Όπως είναι φυσικό το έλλειμμα προκάλεσε σοβαρές εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς πρόκειται για το πρώτο έλλειμμα χρήσης μετά από πολλά χρόνια αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο των ειδικών συνθηκών τα χρόνια του κορωνοϊού.

Λογιστικό και όχι ταμειακό το έλλειμμα – Ευθύνες σε υποχρηματοδότηση και νέες αρμοδιότητες

«Ο Δήμος μας στάθηκε όρθιος σε ένα ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον», τόνισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης. Ενημέρωσε, πως για ακόμη μία χρονιά συνεχίστηκε η κρατική υποχρηματοδότηση, τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν στον Δήμο νέες αρμοδιότητες, χωρίς όμως αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις, καθώς καταργήθηκαν οι Σχολικές Επιτροπές, το Κέντρο Μέριμνας & Αλληλεγγύης και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας & Αθλητισμού. «Παρόλα αυτά ο Δήμος τα κατάφερε», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Γ. Γκαράνη, ο Δήμος Κομοτηνής παραμένει οικονομικά αξιόπιστος, έχει αποπληρώσει όλες τις δανειακές υποχρεώσεις, το έλλειμμα είναι λογιστικό κι απολύτως ελεγχόμενο, ενώ ο ισολογισμός θα γίνει ξανά πλεονασματικός από την ερχόμενη χρονιά. Δήλωσε, πως το έλλειμμα αποτέλεσε «πολιτική επιλογή μας με κοινωνικό πρόσημο», προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες των Σχολικών Επιτροπών, του ΚΕΜΕΑ και της ΔΚΕΠΠΑΚ, χωρίς να στερηθούν κάτι οι δημότες και χωρίς να επιβαρυνθούν περαιτέρω.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι παρόλα αυτά δεν έγιναν εκπτώσεις στις υπηρεσίες προς τους πολίτες, που συνεχίστηκαν κανονικά, με το Δήμο να συνεχίζει να λειτουργεί με σκοπό την στήριξη της κοινωνίας. Ήταν μάλιστα καθησυχαστικός όσον αφορά το έλλειμα του ισολογισμού, το οποίο χαρακτήρισε λογιστικό και όχι ταμειακό, με τον Δήμο να συνεχίζει να τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές και τα ταμεία.

Πυρά αντιπολίτευσης για κακοδιαχείριση

Για κακοδιαχείριση έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, Αντώνης Γραβάνης, κατά τη συζήτηση του ισολογισμού του Δήμου, με αφορμή το έλλειμμα ύψους περίπου 530.000 ευρώ.

Ο κ. Γραβάνης τόνισε ότι ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση ή τράπεζα για να εμφανίζει κέρδη και πλεονάσματα, σημειώνοντας ότι τα χρήματα πρέπει να επιστρέφουν στους πολίτες μέσω έργων και παρεμβάσεων. Υπενθύμισε, ωστόσο, πως για χρόνια η δημοτική αρχή επικαλούνταν τα πλεονάσματα ως δείγμα χρηστής διοίκησης, «κουνώντας το δάχτυλο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το σημερινό έλλειμμα δεν δικαιολογείται από την εικόνα της πόλης, την πορεία των έργων ή τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα ούτε στην κοινωνική ζωή ούτε στην οικονομική ανάπτυξη.

«Σύμφωνα με όσα λέγατε όλα τα προηγούμενα χρόνια, η ύπαρξη ελλείμματος σημαίνει κακοδιαχείριση», ανέφερε, καταλήγοντας πως το φετινό οικονομικό αποτέλεσμα σηματοδοτεί «το τέλος μιας εποχής».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης επισήμανε πως αναδεικνύεται ότι η Δημοτική Αρχή είναι ένας διαχειριστής κόστους-οφέλους, στο πλαίσιο της υποχρηματοδότησης της ΤΑ από την κεντρική διοίκηση. Είναι όμως ζήτημα αναγκών, μιας και οι ανάγκες των Δημοτών δεν καλύπτονται λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, ενώ ζήτησε να αναλυθούν και κάποια στοιχεία του ισολογισμού.

Βολές και από την παράταξη του Δημάρχου

Στην άσκηση κριτικής προς τη διοίκηση προχώρησε και η Δημοτική Σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, με το ταμείο να είναι αρνητικό χωρίς να έχουμε πλέον έκτακτες καταστάσεις, ενώ χαρακτήρισε προσχηματική την αναφορά στην κοινωνική δράση του Δήμου.

Ήταν επικριτική επίσης για αναθέσεις σε εταιρείες με έδρα εκτός του Δήμου και της Περιφέρειας. Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Καρασταύρου χαρακτήρισε το έλλειμμα πολιτική επιλογή, θυμίζοντας πως αυτή δεν ήταν η νοοτροπία με την οποία ξεκίνησε η παράταξη της Κοινωνίας Πολιτών. Ζήτησε δε οι συνάδερφοι να σηκώσουν τα μανίκια και να γυρίσουν σε εκείνη την περίοδο, που κάποιοι κόπιασαν για να φτάσει ο Δήμος εκεί που ήταν, καταψηφίζοντας, μαζί με την κ. Στογιαννίδου, τον ισολογισμό.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular