Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, κέρδισε μια μικρή αναστολή στη μάχη που δίνει για την έγκριση του προϋπολογισμού και την παραμονή του στην εξουσία, καθώς η S&P Global Ratings επανέλαβε την αξιολόγησή της για το χρέος της χώρας.
Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η S&P ανέφερε ότι η οικονομία της Γαλλίας παραμένει ανθεκτική παρά την πολιτική αβεβαιότητα. Επικαλέστηκε τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τα υψηλά ποσοστά αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα, τις εξαγωγές και τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόφαση αφήνει τη Γαλλία επτά βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» στην κλίμακα της S&P στο AA-, στο ίδιο επίπεδο με την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβενία.
«Ο αυξανόμενος πολιτικός κατακερματισμός περιπλέκει τη δημοσιονομική διακυβέρνηση, κυρίως καθυστερώντας την έγκριση ενός αξιόπιστου προϋπολογισμού του 2025», έγραψε η S&P. «Παρ’ όλα αυτά, η βασική μας προσδοκία είναι ότι οι γαλλικές αρχές θα προχωρήσουν σε δημοσιονομική εξυγίανση ύψους λίγο κάτω από 1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου για τη συγκράτηση των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων».
Η απόφαση παρέχει κάποια ανάσα για τη Γαλλία μετά την υποβάθμιση του οίκου αξιολόγησης τον Μάιο. Λίγες ημέρες μετά, η χώρα βυθίστηκε σε παρατεταμένη πολιτική κρίση όταν ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Τον περασμένο μήνα, τόσο η Fitch όσο και η Moody’s αντέδρασαν στην αναταραχή θέτοντας αρνητικές προοπτικές στις αξιολογήσεις τους και ενώ η Scope την υποβάθμισε.
Ο πρόεδρος είχε ως στόχο να φέρει ηρεμία με τις εκλογές, αλλά το στοίχημα γύρισε μπούμερανγκ, καθώς η Εθνοσυνέλευση διασπάστηκε ανάμεσα σε τρία αντιμαχόμενα μπλοκ: την Αριστερά, ένα μειούμενο κέντρο που υποστηρίζει τον πρόεδρο και έναν ενισχυμένο Εθνικό Συναγερμό υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν.
Ταυτόχρονα, τα σχέδια της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών ξέφυγαν περισσότερο από την πορεία τους, καθώς τα φορολογικά έσοδα ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Όταν ο Μακρόν διόρισε τον Μπαρνιέ για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας τον Σεπτέμβριο, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλεπόταν να φθάσει το 6,1% της οικονομικής παραγωγής φέτος αντί να μειωθεί στο 4,4% όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Πηγή: www.newsit.gr