«Δέχομαι λοιπόν αυτό το μετάλλιο εκ μέρους του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε βράβευση του στο Συνέδριο του Economic Council Germany για «τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο. Στις δηλώσεις του από κοινού με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, αναφέρθηκε ως επιτυχία της χώρας η «6ήμερη εργασία» με τον Μητσοτάκη αμήχανα να διορθώνει ότι «το πενθήμερο είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο. Έχουμε προσθέσει όμως βαθμούς ευελιξίας στην εργατική νομοθεσία». Όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον πρωθυπουργό για την έκθεση – καταπέλτη της Human Rights Watch για την άθλια κατάσταση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης είπε «πολύ παράξενο».
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, αρχικά, μιλώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ότι «είναι πραγματικά σημαντικά, όλα αυτά τα οποία επιτεύχθηκαν στη χώρα σου και σε συγχαίρω πραγματικά για αυτές τις μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων».
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού έλαβε το βραβείο, ξεκίνησε την ομιλία του με αερολογίες, λέγοντας πως «πράγματι γνώρισαν μεγάλες δυσκολίες και θυσίες, αλλά ταυτόχρονα ο ελληνικός λαός ήταν θαρραλέος, διότι αποδέχτηκε την αλλαγή και φυσικά απέδειξε ότι είναι αρκετά ανθεκτικός. Ποτέ δεν απεμπόλησε την υπόσχεσή του μέλλοντος. Και υπήρξε μια εποχή όπως τονίσατε πολύ ορθώς, όταν η Ελλάδα πολύ συχνά, ακόμη και στην πόλη στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, ήταν αντιληπτή ως το προβληματικό παιδί της Ευρώπης. Διότι η ικανότητά μας για μεταρρυθμίσεις ήταν εν αμφιβόλω».
Στο ίδιο κλίμα έπαρσης και αυτοθαυμασμού, συνέχισε ότι «οι προθέσεις μας δεν ήταν ξεκάθαρες για πολλούς, ακόμη και η θέση μας εντός της ευρωπαϊκής οικογενείας μπορούσε να αμφισβητηθεί. Ωστόσο, αυτή η χώρα που στη Γερμανία αντιμετωπίστηκε με μεγάλο σκεπτικισμό, αναγνωρίζεται για τη δική της αποφασιστικότητα, την πειθαρχία, την ανθεκτικότητα και την ικανότητα να εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις».
Όσον αφορά τη «φοροδιαφυγή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε για ακόμα μία φορά ότι «όταν η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων, όπως πράξαμε εμείς το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι μπορούμε να φέρουμε περισσότερα έσοδα από εκείνους που στο παρελθόν δεν πλήρωναν φόρους[…] φυσικά στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις[…] Τώρα που αποκομίζουμε επιπλέον έσοδα και μπορούμε να επιστρέψουμε αυτό το μέρισμα ευημερίας στους πολίτες, κατανοούν ότι αυτή η μεταρρύθμιση λειτουργεί[…]».
Στο σημείο αυτό, επανήλθε στο θέμα των θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας ότι «όμως το σημαντικό είναι ότι η πρόοδος αντανακλάται κατά κύριο λόγο σε θέσεις εργασίας. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και πιστεύω ότι αποτελεί το πιο σημαντικό επίτευγμα της οικονομικής μας πολιτικής».
Κλείνοντας την ομιλία του, παρουσίασε αυτό το βραβείο ως συλλογική «εθνική» νίκη, αγνοώντας την πραγματική κατάσταση που βιώνει η πλειονότητα του ελληνικού λαού, ενώ κάλεσε κι άλλους ξένους επενδυτές στη χώρα. Συγκεκριμένα, είπε ότι «σήμερα ήταν μια συγκινητική βραδιά, διότι μου επέτρεψε να σκεφτώ. Το δύσκολο αυτό ταξίδι, το οποίο για πολλούς ήταν αδιανόητο, αλλά πιστεύω ότι εμείς μπορέσαμε να κερδίσουμε το στοίχημα[…] ευτυχείς απόψε που μπορούμε να μοιραστούμε τη δική μας ιστορία και προσκαλούμε τις επιχειρήσεις να κοιτάξουν την Ελλάδα ως έναν επενδυτικό προορισμό. Δέχομαι λοιπόν αυτό το μετάλλιο εκ μέρους του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ θερμά για την αναγνώριση και σας συγχαίρω Φρίντριχ και αδημονώ πραγματικά να εργαστώ μαζί σας και με την κυβέρνησή σας. Ευχαριστώ θερμά όλους για την εμπιστοσύνη σας στην Ελλάδα».
Ο Μερτς επιβράβευσε τον Μητσοτάκη για την «επιστροφή στην εβδομάδα εργασίας των 6 ημερών»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Γερμανό καγκελάριο, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών, σχετικά με το «τι θα μπορούσατε να αντιγράψετε ή να διδαχθείτε από το ελληνικό success story», ο Μερτς «πρόδωσε» τον κ. Μητσοτάκη για το 6ήμερο εργασίας που συστηματικά αρνείται η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ο Μερτς δήλωσε ότι «πολύ προσεκτικά παρακολουθήσαμε τι έκανε η Ελλάδα. Επιστροφή στην εβδομάδα εργασίας των 6 ημερών. Είναι αδύνατο, αδιανόητο κάτι τέτοιο στη Γερμανία. Αλλά οι πολύ μικρές αλλαγές…. δεν θα πρέπει να μιλάμε για μέγιστο όριο εργασίας 8 ωρών αλλά για μέγιστο όριο ωρών εβδομαδιαίας εργασίας, αυτό είναι ένα βήμα και δείχνει ότι και εμείς είμαστε να κάνουμε κάτι επιπλέον δουλεύοντας. Όλοι όσοι θεωρούν ότι αυτά είναι αδιανόητα στη Γερμανία, να δουλεύει κανείς 40 ώρες την εβδομάδα, συστήνω να ρίξουν μια ματιά στην Ελλάδα. Έκαναν πολλά παραπάνω από αυτά όσον αφορά στο εβδομαδιαίο όριο εργασίας. Μπορούμε πραγματικά να διαδαχθούμε από την Ελλάδα».
Η αμηχανία του Μητσοτάκη έγινε εμφανής, καθώς επιμένει να μην παραδέχεται δημόσια πως η κυβέρνηση του νομιμοποίησε την 6ημερη εργασίας. Έτσι απάντησε χαρακτηριστικά ότι «θέλω να ευχαριστήσω τον Καγκελάριο για τα καλά του λόγια. Απλά να διευκρινίσω όμως ότι το πενθήμερο είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο. Έχουμε προσθέσει όμως βαθμούς ευελιξίας στην εργατική νομοθεσία ώστε να μπορούμε και τα εργατικά δικαιώματα να διασφαλίζουμε αλλά και να στηρίζουμε την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων».
Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα «υπάρχει απόλυτη ελευθερία έκφρασης»
Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την Ελευθερία του Λόγου στη χώρα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι του φαίνεται «πολύ παράξενο». «Γιατί η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου για τέταρτη συνεχή χρονιά;» τον ρώτησε η δημοσιογράφος Deutsche Welle συγκεκριμένα, βασιζόμενα στις πρόσφατες εκθέσεις των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και του Human Rights Watch,
Σύμφωνα, βέβαια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία που λειτουργεί πολύ καλά. Και ο τελικός κριτής του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας δεν μπορεί να είναι άλλος πέραν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι του φαίνεται «πολύ παράξενο» το γεγονός ότι σε ορισμένες κατατάξεις που αφορούν την ελευθερία του Τύπου από διάφορες ΜΚΟ η Ελλάδα «βρίσκεται κάτω από αφρικανικές χώρες, οι οποίες δεν διακρίνονται ιδιαίτερα για τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά».
Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι «στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να πει και να γράψει ό,τι θέλει», συμπληρώνοντας πως «υπάρχει απόλυτη ελευθερία έκφρασης». «Σας διαβεβαιώνω επίσης πως η κριτική που ασκείται στην κυβέρνησή μου, όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατία, είναι πολύ έντονη και αποδεχόμαστε ότι αυτό είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι ευνομούμενες δημοκρατίες, όπως είναι και η δικιά μας» κατέληξε.
Why is Greece the worst EU country for Press Freedom for the fourth year in a row?
DW Chief Political Editor @MKuefner asks Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis what he plans to do about it. Watch him praise Greece and reject the Reporters without Borders ranking. pic.twitter.com/Ce6u50er58— DW Politics (@dw_politics) May 13, 2025
Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση 117 σελίδων της Human Rights Watch, «Από το Κακό στο Χειρότερο: Η Επιδείνωση της Ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα», καταγράφει μέσω συνεντεύξεων, προσωπικών μαρτυριών και ανεξάρτητων ερευνών, το εχθρικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2019, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης, του εκφοβισμού, των παρακολουθήσεων και των καταχρηστικών αγωγών, που συνολικά συμβάλλουν στην αυτολογοκρισία και επενεργούν ανασταλτικά στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Η Human Rights Watch διαπίστωσε επίσης τη χρήση κρατικών κονδυλίων για την καθοδήγηση της δημοσιογραφικής κάλυψης και τη συντακτική παρέμβαση στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, επιδεινώνοντας περαιτέρω αυτό το κλίμα. Οι συνθήκες αυτές υπονομεύουν την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση.
Πηγή: www.diaforetiko.gr