Το γεγονός ότι η άποψη, η αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στο Νέδοντα αγνοήθηκε παντελώς από το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), επέκριναν με δριμύτητα επικεφαλής κι εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας.
Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έκανε λόγο για έργο που η Πολιτεία θεωρεί αναγκαίο, το οποίο θα ενισχύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι στην απόφαση του υπουργείου “δεν γίνεται καμία μνεία στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου” και μίλησε για μη τήρηση στοιχειωδών δημοκρατικών κανόνων. Εκτίμησε πως μελετήθηκε η αντιπλημμυρική προστασία του δρόμου και όχι της πόλης, εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή και σημείωσε ότι “δεν υπάρχει καμία διόρθωση στη μελέτη που εγκρίθηκε”.
Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε ότι “η ΑΕΠΟ εγκρίθηκε 4 μέρες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές” και πρόσθεσε πως “δεν αναφέρεται πουθενά η αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν γίνεται αναφορά και σχολιασμός στην έκθεση του καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Κουτσογιάννη. Επελέγη ως πιο περιβαλλοντική η λύση που καταστρέφει 170 δέντρα”. Εκτίμησε, ακόμα, πως η υπόθεση περνάει στα χέρια των συλλογικών φορέων (ΤΕΕ, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας) και των πολιτών.
Ο σύμβουλος του “Ανοιχτού Δήμου” Χρήστος Αναστασόπουλος έκανε λόγο για “αντιδημοκρατική απόφαση, κατάργηση της αυτονομίας της αυτοδιοίκησης”, επέκρινε την απευθείας ανάθεση στον “Μορέα” και ζήτησε να οριοθετηθεί το φαραωνικό έργο, για να μην έχει επιπτώσεις στην πόλη.
Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης Τάσος Νιάρχος εκτίμησε ότι πρόκειται για “περιβαλλοντικό έγκλημα” κι εξέφρασε την ανησυχία του μήπως “αποδειχθεί κι έγκλημα για την κοινωνική ζωή της Καλαμάτας”.
Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι “η απόφαση έγκρισης δεν έχει σχέση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου”, κάλεσε τον δήμαρχο να δώσει εξηγήσεις και ανέφερε πως το αντιπλημμυρικό αυτό δεν θωρακίζει την πόλη.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος απηύθυνε ερωτήματα προς τον δήμαρχο, μεταξύ των οποίων “ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για τις οποίες δεν θα υποχωρήσει. Και αν παραβιαστούν, τι προτίθεται να πράξει”. Και σημείωσε ότι η ΑΕΠΟ αγνοεί επιδεικτικά το Δημοτικό Συμβούλιο.
Απαντώντας και σε ερωτήματα, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έκανε λόγο για έργο που η Πολιτεία θεωρεί αναγκαίο, το οποίο θα ενισχύσει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας.
Μίλησε για “υπεύθυνη στάση από τη δημοτική αρχή που υπηρετεί την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης”, ενώ υπενθυμίζοντας τις “κόκκινες γραμμές” του, είπε “το ρέμα του Καραμπογιά να είναι κλειστό και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο να μην ξεσκεπαστεί ο Νέδοντας αλλά αν γίνει αυτό, να ξανασκεπαστεί”. Ανέφερε ότι “αν εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το έργο θα γίνει” και είπε πως “είχαμε καταθέσει και προτάσεις, για εκτροπή του ρέυματος των Αγίων Θεοδώρων (στη Θουρία), οριοθέτηση του Νέδοντα από τη γέφυρα Σπάρτης και για 1.800 μέτρα, αξιοποίηση της παραποτάμιας έκτασης του Νέδοντα, οριοθέτηση του Βέλιουρα, φράγμα στην Αρτεμισία”.
Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος εκτίμησε ότι “το κρίσιμο είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να ξεκινήσει το έργο για να κοιμόμαστε ήσυχοι” και μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: “Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Θα ορίσουμε επιτροπή που θα παρακολουθεί την εξέλιξη της οριστικής μελέτης. Ο καθένας έχει δικαίωμα για αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ”.