Στις επιθέσεις που δέχτηκε για το ζήτημα της χρηματοδότησης της Airbnb μέσω του Athens Partnership, στον Δήμο Αθηναίων με στόχο την ενίσχυση των εργασιών στον ιστορικό Λόφο του Λυκαβηττού, απάντησε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.
“Είμαστε οι πρώτοι που κάναμε μελέτη φέρουσας ικανότητας. Και με βάση αυτή τη μελέτη αποφάσισε η κυβέρνηση και πάγωσε την βραχυχρόνια μίσθωση σε 14 περιοχές. Και άλλες 14 περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο και περιμένουμε να δει τι θα κάνει η κυβέρνηση”, τόνισε λέγοντας στη συνέχεια:
“Στείλαμε στην ΠΟΜΙΔΑ επιστολή να μας πει τι μέτρα έχει πάρει εκείνη με τους ιδιοκτήτες για τις τιμές. Σε όλο αυτό το πλαίσιο ανταλλάσσουμε στοιχεία με την Airbnb. Η εταιρεία λοιπόν αυτή έδωσε μια χορηγία της τάξεως των 100.000. Μας είπε ένα έργο βιωσιμότητας που έχετε προγραμματίσει και είπαμε στο Λυκαβηττό τα σημεία εκείνα που ήταν σπασμένα, οι περιφράξεις και τα μονοπάτια που προβλέπονται στη μελέτη μας. Δημόσια θέα, αυτά. Δεν είπαμε εμείς κάποιοι χορηγοί. Τι σημαίνει αυτό. Ότι επειδή δώσανε λεφτά δεν θα κλείσουμε κι άλλες περιοχές για το Airbnb; Αν θέλει να δώσει κάποιος μια χορηγία να πούμε όχι. Να πούμε όχι σε όλα;”
Η παράταξη “Αθήνα Ψηλά” του Κώστα Μπακογιάννη, με χθεσινή ανακοίνωση εξαπέλυσε επίθεση στον Χάρη Δούκα, λέγοντας ότι, “Ο Δήμαρχος, αντί να συζητήσει το αίτημα, επιτίθεται στην ΠΟΜΙΔΑ και την επιπλήττει επειδή —όπως ισχυρίζεται— δεν ασχολείται αρκετά με τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Την ώρα που επιτίθεται, δέχεται χορηγία από την Airbnb για τον Λυκαβηττό. Ο κ. Δούκας θα όφειλε να γνωρίζει ότι ένας από τους παράγοντες της αύξησης των ενοικίων είναι και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με τις πιο αξιόπιστες διεθνείς μελέτες. Θα μπορούσε να τις συμβουλευθεί, αν έβρισκε χρόνο να ασχοληθεί με τα καθήκοντά του.”.
Επίσης, τη συνεργασία με την Airbnb κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη, τονίζοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των τιμών και των ενοικίων στην περιοχή, εξηγώντας πως αυτός είναι και ο στόχος της επένδυσης προσθέτοντας πως. δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τους κατοίκους για αυτή την εξέλιξη.
Πηγή: www.aftodioikisi.gr
