Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ παραχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής για να παρουσιάσει τις θέσεις της για την αντιπυρική προστασία του Λεκανοπεδίου.
Εκτός από τον Γιάννη Πρωτούλη, που παρουσίασε τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έγιναν παρεμβάσεις από τους δημάρχους Καισαριανής, Ηλία Σταμέλο, Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμο και Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκο.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ο Θοδωρής Χιώνης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης βουλευτής του Κόμματος, ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και η Κανέλλα Γεωργοπούλου, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση.
Παρατίθεται η ομιλία του Γ. Πρωτούλη:
«Προχωράμε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την επιτακτική ανάγκη μέτρων πυροπροστασίας του λεκανοπεδίου Αττικής, ένα πολύ σοβαρό θέμα που σταθερά αναδεικνύουν οι εκλεγμένοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σε Περιφέρειες και δήμους.
Μόνο την αντιπυρική περίοδο του 2024, είχαμε 500.000 στρέμματα καμένα δάση και δασικές κυρίως εκτάσεις, 7 νεκρούς και μεγάλη καταστροφή λαϊκών περιουσιών.
Επηρεάστηκαν μεταξύ άλλων 11 προστατευόμενες περιοχές και Καταφύγια Άγριας ζωής.
Ειδικά για την περιοχή της Αττικής, γνωρίζουμε ότι ολόκληρος ο νομός έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνη περιοχή, σύμφωνα με το ΠΔ 575/1980.
Ταυτόχρονα, η μείξη δασικών εκτάσεων με κατοικημένες περιοχές, βιομηχανική δραστηριότητα, υποδομές μεταφορών κ.λπ. αυξάνει την επικινδυνότητα. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι το 2018 και το 2024 στη Β/Α Αττική, όπου η πυρκαγιά έφτασε στον αστικό ιστό, υπογραμμίζουν αυτόν τον κίνδυνο. Πολύ μεγάλος είναι, επίσης, ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης.
Οι επιπτώσεις μιας δασικής πυρκαγιάς δεν περιορίζονται στην καταστροφή των δασικών εκτάσεων και στον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές από τη φωτιά, στην καταστροφή υποδομών, αγροτικών καλλιεργειών κ.ά. Η επικινδυνότητα των τοξικών – καρκινογόνων προϊόντων της καύσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην Αττική, δεδομένης της μορφολογίας της περιοχής (βλ. ορεινοί όγκοι) και της πληθυσμιακής πυκνότητας.
Δεκατρείς μεγάλες πυρκαγιές μέσα στην οκταετία 2017-2024 έκαψαν περισσότερα από 700.000 στρέμματα στην Αττική, σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Σύμφωνα με στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, από το 2004 έως το 2024, δηλαδή την τελευταία 20ετία, σε αγροτοδασικές πυρκαγιές έχουν καεί στην Αττική πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα, εκ των οποίων 0,7 εκατομμύρια στρέμματα δάση και δασικές εκτάσεις.
Το 60% της περιοχής της Β/Α Αττικής που κάηκε το 2024, είχε ξανακαεί στην πυρκαγιά του 2009. Αντίστοιχα και στην περιοχή της Πάρνηθας, οι τρεις μεγάλες πυρκαγιές (2007, 2021, 2023) έχουν κάψει επανειλημμένα κάποιες περιοχές. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι όταν μια περιοχή καίγεται ξανά υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία ή και αδυναμία αναγέννησης του δάσους.
Οι καταστροφές αυτές συνεπάγονται πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού (π.χ. μικροκλίμα). Πολύ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος καταστροφικών πλημμυρών.
Όπως αποδεικνύει και η πείρα της τελευταίας εικοσαετίας, το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να διασφαλίσουν ολοκληρωμένη πολιτική πυροπροστασίας και γενικότερα πολιτικής προστασίας. Οι αιτίες του διαχρονικού εγκλήματος δεν οφείλονται γενικά στην “έλλειψη σχεδίου”, αλλά στην υλοποίηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου και η πυροπροστασία και γενικά η πολιτική προστασία αντιμετωπίζονται ως κόστος για να εξασφαλιστεί ζεστό χρήμα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και έτσι εκεί που εκτιμώνται ως μικρότερες προτιμώνται οι όποιες αποζημιώσεις από τα έργα προστασίας.
Πηγή: www.aftodioikisi.gr