Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗLiberation κατά βελγικής δικαιοσύνης: Γιατί παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή;

Liberation κατά βελγικής δικαιοσύνης: Γιατί παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή;

Κατά της βελγικής Δικαιοσύνης βάλλεται η Libération σε νέο άρθρο της, με αφορμή το Qatargate και τη διαφορετική μεταχείριση των εμπλεκόμενων ευρωβουλευτών.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμένα στην Εύα Καϊλή και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά, οι οποίοι παραμένουν προφυλακισμένοι, καθώς και στον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τον πρώην κοινοβουλευτικό βοηθό του, Φραντσέσκο Τζόρτζι, οι οποίοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ, τη Δευτέρα συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες που η Εύα Καϊλή -η οποία επιμένει στην αθωότητά της- παραμένει προφυλακισμένη χωρίς να έχει προβληθεί κάποιος πειστικός λόγος από τη βελγική Δικαιοσύνη, «η οποία γνώριζε, ωστόσο, τον τρόπο να διοχετεύσει στον τοπικό Τύπο στοιχεία της υπόθεσης, αποκλειστικά με την εις βάρος της κατηγορία».

Το άρθρο επισημαίνει πως «μολονότι ο ρόλος της Καϊλή στην υπόθεση Qatargate είναι περιθωριακός, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν αυτή που πέρασε τον περισσότερο χρόνο σε υπόγεια βελγική φυλακή, στερούμενη τη δίχρονη κορούλα της, την οποία δεν κατάφερε να δει παρά για μερικές ώρες εδώ και εκεί», ενώ άλλα άτομα που στοχοποιήθηκαν από την έρευνα αφέθηκαν ελεύθερα.

«Το σκάνδαλο αυτής της σύλληψης μιας θεωρούμενης ως αθώας -μέχρις αποδείξεως του εναντίου- είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού από την Πέμπτη ο άνθρωπος που οργάνωσε τα πάντα, ο πρώην Ιταλός Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ανέκτησε με τη σειρά του ένα καθεστώς ημι-ελευθερίας με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Προηγουμένως, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο βασικός συνεργός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε αποφυλακιστεί διακριτικά, επίσης με ηλεκτρονικό βραχιόλι», σημειώνει.

Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η παράταση της προφυλάκισης των Καϊλή και Ταραμπελά -η σύλληψη του οποίου είναι ακόμη πιο «παράλογη»- «δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Όμως, ούτε η Καϊλή, ούτε ο Ταραμπελά, που δεν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, απείλησαν, τραυμάτισαν ή σκότωσαν κάποιον.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ή υποτροπής, καθώς όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί, ο δικαστικός έλεγχος ανταποκρίνεται στον κίνδυνο φυγής και η υποτροπή είναι απλώς απίθανη».

Ο Ζαν Κατρεμέρ προσθέτει ότι, βάσει όσων γνωρίζει, «η Καϊλή κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος – το μόνο διαπιστωμένο αδίκημα, αφού δεν μπορεί να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα».

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular