Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΠεριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Ενώνουν δυνάμεις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης Περιφέρειες

Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: Ενώνουν δυνάμεις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης Περιφέρειες

Κοινή πορεία χαράσσουν οι τρεις περιφερειακές παρατάξεις, «ΠΡΑΞΕΙΣ για τη Μακεδονία», «ΑΛΛΑΓΗ στην ΠΚΜ» και «ΣΥΝ-Εργασία», για περιβαλλοντικά αλλά και ευρύτερα θέματα, όπως η οικονομία και το δημογραφικό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι επικεφαλής των τριών σχηματισμών παραχώρησαν σήμερα κοινή συνέντευξη τύπου, ενώ αύριο Πέμπτη διοργανώνουν εκδήλωση για περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων έδωσαν το στίγμα τους για τις πολιτικές που αφορούν το περιβάλλον, εκφράζοντας ενστάσεις απέναντι στη διοίκηση της ΠΚΜ και στην κεντρική εξουσία για μια σειρά από θέματα, για το πώς σχεδιάζονται έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, μεταφορών, αξιοποίησης του δημοσίου χώρου, ποιότητας ζωής, κ.α.

«Είναι θέματα που αφορούν όλους τους πολίτες, έχουν να κάνουν με την ποιότητα της ζωής τους», επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο και της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χρήστος Παπαστεργίου και πρόσθεσε: «Απαντούν και σε μία σειρά ζητήματα, από το δημογραφικό μέχρι θέματα υγείας, γιατί επηρεάζονται όλα. Είναι πράγματα που πρέπει να μας ενώνουν στην αντιμετώπιση τους, ακόμη κι αν διαφωνούμε σε κάποιες από τις αιτίες που τα προκαλούν. Αλλά η κατεύθυνση είναι η ίδια. Χρειάζεται, κοινωνικός έλεγχος, καταπολέμηση κάθε μονοπωλιακής, ολιγοπωλιακής δράσης που οδηγεί στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και προάσπιση του δημοσίου χώρου και της δημόσιας υγείας».

Ο Γιάννης Μυλόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην ΠΚΜ», ανέφερε πως το σημαντικό είναι ότι οι παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενώνουν τις δυνάμεις τους καθώς όπως είπε έχουν να αντιμετωπίσουν τη διοίκηση, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο ακολουθεί μια πολιτική εναντίον του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης που προωθεί τα οικονομικά κέρδη μιας ολιγαρχίας σε βάρος της κοινωνίας αλλά και του περιβάλλοντος.

Τα βασικά προβλήματα κατά τον κ. Μυλόπουλο είναι η λειψυδρία, η ελλιπής αντιπλημμυρική θωράκιση, η απουσία μέσων σταθερής τροχιάς και βιώσιμες μεταφορές, τα προβλήματα στην προσαρμογή στην κλιματική κρίση.

«Διαπιστώνοντας ότι οι τρεις παρατάξεις έχουν κοινές θέσεις, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί απέναντι σε μια διοίκηση που ακολουθεί μια πολιτική καταστροφική για το περιβάλλον, την οικονομία. Ο στόχος της διοίκησης είναι η εξυπηρέτηση των καρτέλ ενώ ο δικός μας είναι το όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης για όλους».

Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΘ είπε ότι για τη δική του παράταξη το δίλημμα δεν είναι αν θα μείνει ή θα φύγει η έκθεση αλλά αν ιδιωτικοποιηθεί ή θα παραμείνει δημόσιος χώρος.

«Γιατί αν ιδιωτικοποιηθεί τότε μοιραία θα μείνει στον ίδιο χώρο και αναγκαστικά για να έχουν κέρδος οι ιδιώτες θα προχωρήσουν σε ανέγερση ξενοδοχείων και επιχειρηματικών κέντρων. Ο μόνος δρόμος για να γίνει πάρκο είναι να μείνει σε δημόσιο χαρακτήρα. Εδώ πρέπει να δώσουμε τη μητέρα των μαχών και οι άλλες έπονται», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της παράταξης “ΣΥΝ- Εργασία” Βασίλης Ρόκος επισήμανε πως σημειώνεται μια καταπάτηση και καταστρατήγηση όλων των περιβαλλοντικών νόμων αλλά και του ίδιου του συντάγματος.

«Ο νόμος και τα άρθρα 24 και 107 αναφέρει ότι δασικές εκτάσεις δεν θα έπρεπε να αλλάζουν την άδεια χρήσης γης αλλά δυστυχώς βλέπουμε να γίνεται καταπάτηση του συντάγματος και μάλιστα με αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετά από μια πυρκαγιά να φυτρώνουν ανεμογεννήτριες», σημείωσε.

Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε ότι το όρος Όρβηλος στις Σέρρες, που επί 40 ημέρες καιγόταν αντί να γίνει αναδάσωση, το κράτος, όπως είπε, ζητούσε την άδεια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες άνω των 107 μέτρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία περίοδο γίνεται συζήτηση για την εγκατάσταση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή της Χαλκηδόνας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που θα είναι το μοναδικό σε όλη την Ευρώπη αυτού του βεληνεκούς. Σημείωσε μάλιστα ότι αντίστοιχα τόσο μεγάλης έκτασης υπάρχουν μόνο έξω από το Μαρόκο και στο Τέξας, δηλαδή σε ερημικές περιοχές.

Ο ίδιος ανέφερε μερικά παραδείγματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος και μόλυνσης των υδάτων όπως για παράδειγμα στους δήμους Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου όπου ανέφερε πως συχνά πυκνά εντοπίζονται νιτρικά σε μολυσμένα ύδατα.

Αναφερόμενος στο Thess INTEC είπε ότι θα κατασκευαστεί σε μια περιοχή με 107 προστατευμένα είδη πουλιών από την ΕΕ, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο αν αποξηρανθεί το έλος της περιοχής για να γίνει το έργο θα υπάρχει ο κίνδυνος να πλημμυρίζει το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

«Προειδοποιώ ότι μπορεί να γίνει αναστολή του έργου αν ασχοληθεί με το θέμα η ευρωπαϊκή εισαγγελία», πρόσθεσε.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular