H UniCredit προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για την ελληνική οικονομία για φέτος.
Συγκεκριμένα, η UniCredit αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2024 από το 1,9% στο 2,3%, ενώ για το 2025 εξακολουθεί να περιμένει ρυθμούς 1,7%, και αποδίδει τη θετική έκπληξη του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο στην επιτάχυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας, εν μέσω υγιούς εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης.
Οι λόγοι για την αναβάθμιση είναι η ισχυρότερη από την αναμενόμενη μεταφερόμενη επίδραση (carry over effect από το 2023). Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εξέπληξε θετικά το β’ τρίμηνο κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση, χάρη στην επιτάχυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας.
Η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας μεταφράστηκε σε αύξηση των αποθεμάτων από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανική παραγωγή. Ο οίκος αναμένει πιο ήπια επίδοση του γ’ τρίμηνο και εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο.
«Η υγιής αύξηση της εγχώριας ζήτησης αντισταθμίζει κάπως την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, καθώς η εξασθενημένη παγκόσμια ζήτηση επιβαρύνει τις εξαγωγές αγαθών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική. Οι πάγιες επενδύσεις πιθανότατα θα υποστηριχθούν περαιτέρω από την ώθηση που θα δοθεί από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που εισέρχονται από την ΕΕ και τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων.
Η ιδιωτική κατανάλωση θα ωφεληθεί από την υγιή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο από την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος από την εργασία», εξηγεί ο οίκος.
Ιδιαίτερη αισιοδοξία φαίνεται να διακρίνει τον ιταλικό οίκο για την πορεία του πληθωρισμού, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, λόγω της σημαντικής επιτάχυνσης του πληθωρισμού της ηλεκτρικής ενέργειας, των τιμών των τροφίμων, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,7%.
«Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες λόγω της εξομάλυνσης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών αγαθών. Η υποτονική παγκόσμια ζήτηση είναι πιθανό να καταστήσει δύσκολο για τους κατασκευαστές να μετακυλήσουν την αύξηση των τιμών των ενδιάμεσων αγαθών και των τελών στους πελάτες τους, οπότε ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να μειωθεί σταδιακά λόγω του επίμονου πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών», προβλέπει ο ιταλικός οίκος.
Ο προϋπολογισμός του 2025 αναμένεται να στοχεύσει σε ευρεία σταθεροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% περίπου, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση της κυβέρνησης να επιμείνει σε μια ουδέτερη δημοσιονομική στάση το επόμενο έτος. Ο συνδυασμός ενός μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος και του snowball effect στο χρέος αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ (εξαιρουμένων των αναβαλλόμενων πληρωμών τόκων για τα δάνεια του EFSF) σε 153,1% και 146,8% του ΑΕΠ το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.
Πηγή: www.newsit.gr