Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια που είπε η μητέρα της στην 31χρονη δασκάλα από τα Τρίκαλα. Είναι η κοπέλα που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα μαζί με τρεις φίλους της ορειβάτες στα Βαρδούσια Όρη, όπου όλοι τους βρήκαν τραγικό θάνατο.
«Της είπα ”Θεοδώρα μου, να μην πας σε αυτά τα πράγματα γιατί δεν θα έχεις καλό τέλος παιδί μου”. ”Εσύ μάνα, μην ανησυχείς…”», ήταν τα τελευταία λόγια που αντάλλαξαν μητέρα και κόρη στο τηλέφωνο λίγες ώρες προτού η Θεοδώρα Καπλάνη, η δασκάλα σε σχολείο του Ναυπλίου και μοναδική κοπέλα από την παρέα των τεσσάρων ορειβατών, χάσει τη ζωή της από τη μοιραία χιονοστιβάδα στα Βαρδούσια Όρη.
Ήξερε από κορυφές, λένε όσοι την γνώριζαν. Είχε βάλει στόχο να κατακτήσει ακόμη μεγαλύτερες, παρά τις ανησυχίες που εξέφραζαν οι δικοί της άνθρωποι για την επικινδυνότητα που πάντοτε ελλόχευε στις αποστολές της.
«Ήταν το άθλημα που αγαπούσε, ήταν ένα τολμηρό παιδί. Ήθελε το καλοκαίρι να πάει στο Έβερεστ, της έλεγα ”Θοδώρα μου δεν θα πας εκεί”. ”Μάνα εγώ θα ανέβω, θα βάλω τη σημαία επάνω και ας πεθάνω, θα πεθάνω ευτυχισμένη”, μου έλεγε», εξομολογείται η μητέρα της 31χρονης μιλώντας την Κυριακή (28.12.2025) στο MEGA.
Ο πόνος αβάσταχτος για τους συγγενείς των τεσσάρων θυμάτων. Τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν.
Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν την Κυριακή (28.12.2025) από το νοσοκομείο της Άμφισσας στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, καθώς τη Δευτέρα (29.12.2025) αναμένεται να γίνει η νεκροψία – νεκροτομή στις σορούς για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου.
Το χρονικό της τραγωδίας στα Βαρδούσια όρη
Η παρέα των τεσσάρων φίλων αναχώρησε το πρωί των Χριστουγέννων από το χωριό Αθανάσιος Διάκος με σκοπό να φτάσει στην κορυφή του Κόρακα. Περίπου 200 μέτρα πριν την κορυφή, οι τέσσερις ξαφνικά παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα και θάφτηκαν πιθανότατα ζωντανοί κάτω από μεγάλο όγκο χιονιού.
Κάθε προσπάθεια από συγγενείς και φίλους να τους εντοπίσουν, απέβη άκαρπη.
Το απόγευμα της δεύτερης ημέρα των Χριστουγέννων (26.12.2025) κι ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η επιχείρηση εντοπισμού των τεσσάρων ορειβατών, οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ ακολουθώντας τα ίχνη παπουτσιών που είχαν αφήσει στο χιόνι οι ορειβάτες, κατάφεραν να τους εντοπίσουν σε δύσβατο σημείο, θαμμένους στο χιόνι.
Η τραγωδία στα Βαρδούσια θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα ορειβατικά δυστυχήματα που έχουν συμβεί στη χώρα. Το βουνό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο τον χειμώνα εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους που δεν αφήνει περιθώρια λάθους ακόμη και σε έμπειρους αναρριχητές.
Πηγή: www.newsit.gr
