Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑΤολό: Σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα

Τολό: Σε κλίμα κατάνυξης η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα

Μέσα σε μία ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό Αργολίδας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και ίσως από πιο γραφικά έθιμα στην χώρα, καθώς η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό του Δήμου Ναυπλιέων, γίνεται μέσα στη θάλασσα.

Μετά από την περιφορά του Επιταφίου στο χωριό, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά.

Κατά τη διάρκεια της περιφοράς του, οι νέοι του χωριού κάθε χρόνο μεταφέρουν τον Επιτάφιο μέσα στη θάλασσα, ενώ τα κατακόκκινα βεγγαλικά του Συλλόγου των Αλιέων δίνουν ξεχωριστό τόνο.

Το θέαμα είναι μεγαλοπρεπές, φαντασμαγορικό και συνοδεύεται από πλοιάρια και τις μυροφόρες οι οποίες ψάλλουν με μεγάλη κατάνυξη.

Το έθιμο του Επιταφίου στη θάλασσα αναβιώνει τα τελευταία χρόνια και κρατάει από τότε που οι Κρήτες αποίκησαν την περιοχή φέρνοντας μαζί τους και το έθιμο αυτό, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τιμές στη θάλασσα και ευλογώντας το υγρό στοιχείο που θρέφει ατους σημερινούς κατοίκους της περιοχής.

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular