Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΙΎψη κτιρίων-ΝΟΚ: Ρύθμιση «μπάλωμα» βλέπουν οι Δήμοι -Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Ύψη κτιρίων-ΝΟΚ: Ρύθμιση «μπάλωμα» βλέπουν οι Δήμοι -Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Για τροπολογία «μπάλωμα» στον ΝΟΚ (νέο οικοδομικό κανονισμό) κάνουν λόγο οι Δήμοι που τάσσονται πλέον προς την πλήρη κατάργησή του και όχι στην… διφορούμενη «διόρθωσή» του. Γι’αυτό και στρέφονται ακόμη και προς το Συμβούλιο της Επικρατείας

Αυτό προέκυψε και από πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Κηφισιάς, όπου παραβρέθηκαν καθηγητές αρχιτεκτονικής, δικηγόροι κ.λπ. Εκεί, αναλύθηκαν τα νέα δεδομένα (τροπολογία), σε συνέχεια των όσων ειπώθηκαν στην ΚΕΔΕ.

«Η νίκη θα κριθεί στο ΣτΕ»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κηφισιάς Β. Ξυπολυτάς τόνισε ότι η νίκη θα είναι να κριθεί στο ΣτΕ αντισυνταγματικός ο νόμος. “Από τη στιγμή που ο Δήμος Κηφισιάς μπήκε στον χορό των κινητοποιήσεων των Δήμων εναντίον του ΝΟΚ, τότε ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων. Κερδίσαμε την πρώτη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο “το επόμενο βήμα είναι να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα στη λειτουργία της πολεοδομικής υπηρεσίας της πόλης μας. Ζητήσαμε να έρθει εγκύκλιος από το υπουργείο που να προστατεύει το παραδοσιακό κέντρο της Κηφισιάς. Ελπίζω το επόμενο διάστημα, έχοντας δίπλα μας σημαντικούς ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία και επιρροή όπως ο κ. Πικραμμένος, να μπορέσουμε να βγάλουμε την εγκύκλιο. Επίσης, εξετάζοντας την τροπολογία, σκοπεύουμε να κάνουμε ότι έκανε και ο Δήμος Αλίμου. Δηλαδή αν κρίνουμε ότι μία άδεια υπερβαίνει τον κανονισμό θα προσφεύγουμε εναντίον της άδειας. Στόχος είναι να δώσουμε τα εργαλεία αυτά προκειμένου να ρίξουμε τον νόμο. Πρέπει να πάμε βήμα – βήμα για να κερδίσουμε την μάχη”, τόνισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς.

Οι Δήμοι που «ξεσηκώθηκαν»

Τον αγώνα κατά των «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ ξεκίνησε ο δήμος Αλίμου προσφεύγοντας στο ΣτΕ για την ακύρωση οικοδομικών αδειών και ακολούθησε με προσφυγές στο ΣτΕ και ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Στη συνέχεια στη «συμμαχία» έχουν προστεθεί και οι δήμοι Αθηναίων, Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού και τελευταία ο δήμος Μοσχάτου – Ταύρου.

Η θέση του Δήμου Γλυφάδας

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις με τον ΝΟΚ έβγαλε και ο Δήμος Γλυφάδας στην οποία τονίζει τα εξής:

Όπως είχαμε δεσμευτεί, επανερχόμαστε επί του κρίσιμου ζητήματος που αφορά την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) κατόπιν μιας σημαντικής εξέλιξης, που αναμέναμε και η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων διαβημάτων που και ο Δήμος Γλυφάδας –μαζί με άλλους Δήμους- έκανε τους προηγούμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, με νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ψηφίζεται σήμερα, προβλέπεται, τουλάχιστον έως την 31.12.2025, μείωση του ύψους των νεοανεγειρόμενων κτιρίων, τα οποία θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ.

Ειδικότερα, η προς ψήφιση διάταξη προβλέπει κλιμακωτό (ανάλογα με το συντελεστή δόμησης) περιορισμό στο ύψος των κτιρίων. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών, μεταξύ άλλων και των δικών μας, προκειμένου να σταματήσει η καταχρηστική συνδυαστική χρήση των διατάξεων που οδηγούσε σε ασύλληπτες υπερβάσεις στο ύψος των νεοανεγειρόμενων οικοδομών.

Έτσι με την συγκεκριμένη διάταξη, η οποία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, και στο πλαίσιο όσων είχαμε επισημάνει και εμείς το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επιδιώκεται ο εξορθολογισμός της χρήσης των κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση νέων κτιρίων, με μείωση του ύψους των κτιρίων, στα οποία γίνεται χρήση των μπόνους του ΝΟΚ.

Εντούτοις, ο Δήμος Γλυφάδας, και πάλι επισημαίνει ότι η εξαίρεση στην εφαρμογή των κινήτρων για ορισμένες μόνο περιοχές του λεκανοπεδίου (Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη) συνιστά άνιση μεταχείριση. Δεν κατανοούμε τον λόγο που επιβλήθηκε η συγκεκριμένη διάταξη ως εξαίρεση, αλλά και τον λόγο για τον οποίο η εν λόγω εξαίρεση δεν μπορεί και δεν επιβάλλεται να εφαρμοστεί και στην πόλη μας.

Σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ιδίως δε την δικαστική εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία εκκρεμεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα επανέλθουμε με νεότερες πρωτοβουλίες αν και όταν αυτό απαιτηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της πόλης μας».

Κι άλλος δήμος αποφάσισε αναστολή αδειών!

Εν τω μεταξύ, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Πισιμίση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων αποφάσισε ομόφωνα την Τετάρτη 24 Απριλίου την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) έως την έκδοση και τη δημοσίευση της σχετικής με το ανωτέρω θέμα απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Σ.τ.Ε).

Σε ανακοίνωση αναφέρει:

«H μέχρι σήμερα εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού έχει ήδη προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στην πόλη μας, με την ανέγερση οικοδομών που υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγιστο ύψος, το οποίο διαχρονικά προβλεπόταν για τον Δήμο Βριλησσίων. Προκειμένου να αποτραπεί η αλλοίωση του πολεοδομικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα των Βριλησσίων, με την απόφασή του αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων ζητεί από την Υπηρεσία Δόμησης Αγίας Παρασκευής να ανασταλεί η έκδοση αδειών στις περιπτώσεις που γίνεται χρήση των συγκεκριμένων άρθρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα κοινοποιηθεί και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας»

Τι λέει η ΚΕΔΕ

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, η τροπολογία είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά «λύνει μόνο το 50% του προβλήματος», όπως σημείωσε ο α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης, Γρ. Κωνσταντέλλος. Παρ’ όλα αυτά, η ΚΕΔΕ διατηρεί την ίδια στάση και αναμένει την τελική κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών που έχουν κατατεθεί. Υπενθυμίζεται ότι το Ε’ Τμήμα έχει δικαιώσει εν μέρει τις προσφυγές. Κριτική από πλευράς ΚΕΔΕ ασκήθηκε για τον τρόπο που θα προωθήσει το υπουργείο τις αλλαγές: «Εχει ετοιμαστεί τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί τελευταία στιγμή για να μη συζητηθεί», σχολίασε δηκτικά ο κ.Κωνσταντέλλος, ενώ η προώθηση της τροπολογίας ερμηνεύεται από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, ως «ομολογία λάθους» από πλευράς υπουργείου.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Τι προβλέπει σήμερα ο ΝΟΚ; Τι αλλαγές φέρνει η νέα ρύθμιση; Ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος» συγκέντρωσε ερωτήσεις –απαντήσεις.

Τι προβλέπει ο ισχύον ΝΟΚ;

Ο ΝΟΚ (νόμος 4067/2012) δίνει «μπόνους» δόμησης (σε όγκο ή σε ύψος) εάν ένα κτίριο συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές. Δηλαδή εάν σε μια οικοδομή προστεθεί φυτεμένο δώμα ή εάν ακολουθήσει πρότυπα για εξοικονόμηση ενέργειας κλπ. κερδίζει σε τετραγωνικά.

Τα επίμαχα άρθρα είναι το 10, το 15, το 19 και το 25, τα οποία συνδυαστικά μπορεί να προσθέτουν ακόμη και επιπλέον 10 μέτρα σε ένα κτίριο.

Πού βάζει «κόφτη» η προωθούμενη από το ΥΠΕΝ ρύθμιση;

Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία ουσιαστικά προτείνεται να μην εφαρμόζονται τα «μπόνους» δόμησης που δίνει ο ΝΟΚ με το άρθρο 10 (για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές), αλλά μόνο σε περιοχές με συντελεστή δόμησης κάτω από 0,8. Τα κίνητρα του άρθρου 15 (παράγραφος 8) για το ύψος των κτιρίων επηρεάζονται μόνο με τη συνδυαστική του χρήση με το άρθρο 10 (παράγραφος 1).

Όσο για τα «μπόνους» ύψους του άρθρου 19, παράγραφος 2 που δίνει κίνητρα με την προϋπόθεση φυτεμένου δώματος, φυτεμένων υπαίθριων χώρων κλπ. διατηρούνται ως έχουν. Δίχως αλλαγές παραμένουν και τα κίνητρα του άρθρου 25 που δίνει «δώρο» έξτρα συντελεστή δόμησης 5% με 10% σε κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Πότε ξεκινά η εφαρμογή της νέας ρύθμισης;

Η εφαρμογή της θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου 2024 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025, όποτε αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας.

Τι θα συμβεί με τις παλαιές οικοδομικές άδειες;

Οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν την 1η Μαΐου 2024 με χρήση κινήτρων θα εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και θα αναθεωρούνται δυνάμει των ισχυουσών κατά την έκδοσή τους διατάξεων, «για λόγους προστασίας της εμπιστοσύνης των διοικουμένων και για να αποφευχθούν ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις», όπως επισημαίνεται.

Γιατί εξακολουθούν να αντιδρούν ΚΕΔΕ και δήμαρχοι;

Για να μην δημιουργηθούν πολεοδομικά τετελεσμένα έως ότου εξεταστεί η υπόθεση των «μπόνους» του ΝΟΚ από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, χαρακτηρίζει τη νέα ρύθμιση «μια τρύπα στο νερό», η οποία δεν καλύπτει τις ενστάσεις της ΚΕΔΕ.

Όπως αναφέρει, η ρύθμιση περιορίζει τα ύψη των κτιρίων, αλλά μόνο κατά το ένα τρίτο. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Είναι μία επικοινωνιακής φύσης ρύθμιση. Περιμέναμε τουλάχιστον να απαγορευτεί η σωρευτική χρήση των τριών άρθρων του ΝΟΚ, δηλαδή του 10 (παράγραφος 1), του 15 (παράγραφος 8) και του 19 (παράγραφος 2)», επισημαίνει ο δήμαρχος.

Τι θα συμβεί εάν ψηφιστεί σήμερα η νέα ρύθμιση;

Ειδικά για τις περιοχές με χαμηλό συντελεστή δόμησης (κάτω από 0,8) το μέγιστο ύψος που θα μπορούν να πάρουν τα κτίρια από + 9 μέτρα σήμερα, περιορίζεται στα + 5,90 μέτρα. Ειδικότερα σήμερα, το άρθρο 10 (παράγραφος 1) δίνει 3,25 μέτρα, το άρθρο 15 (παράγραφος 8) δίνει 1+1 μέτρο, το άρθρο 19 (παράγραφος 2) δίνει από 3,40 μέτρα έως 4,20 μέτρα. «Όλα αυτά, εάν τα προσθέσουμε δίνουν έξτρα 9 μέτρα. Και τι κάνει η νέα ρύθμιση; Καταργεί το 10.1 που αφορά μόνο στις εμπορικές οδούς. Όσο για τις περιοχές με συντελεστή 0,8 έως 1,6 λέει ότι εάν γίνει συνδυαστική χρήση των άρθρων 10.1 και 15.8 που σήμερα δίνει έξτρα ύψος 5,25 μέτρα το μειώνει στα 2,5 μέτρα. Όσο για περιοχές με συντελεστή δόμησης πάνω από 1,6 το «μπόνους» ύψους περιορίζεται στα 3 μέτρα με τη συνδυαστική εφαρμογή των δύο αυτών άρθρων», εξηγεί ο κ. Κωνσταντέλλος.

Παράλληλα, η νέα ρύθμιση δεν αλλάζει το άρθρο 19 (παράγραφος 2) που θα εξακολουθεί να δίνει ύψος κατά μέσο όρο 3,80 μέτρα ούτε το άρθρο 25 που δίνει αύξηση στον συντελεστή δόμησης έως 10%.

Γιατί ενώ ο ΝΟΚ ισχύει από το 2012, η «φασαρία» ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες προσφυγές στη Δικαιοσύνη;

Αν και ο ΝΟΚ ήταν σε ισχύ από το 2012, η έκρηξη οικοδόμησης άργησε να γίνει, λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο αρχιτέκτονας Νίκος Βρατσάνος σε εκδήλωση της ΕΛΛΕΤ για την εφαρμογή του ΝΟΚ στην Κηφισιά. «Οι συνεχείς αναθεωρήσεις από το 2020 και μετά, έφεραν νέους ορισμούς και τροποποιήσεις άρθρων _ παραθυράκια που οδηγούν στην υπερεκμετάλλευση των οικοπέδων», ανέφερε ο ίδιος.

Τι συμβαίνει με τα «μπόνους» στις περιοχές που προστατεύονται με Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ);

Ο ΝΟΚ, σύμφωνα με τον κ. Βρατσάνο, εξαιρεί ρητώς την εφαρμογή τους στα παραδοσιακά τμήματα πόλεων, όπως της Κηφισιάς, για τα οποία έχουν θεσπιστεί ειδικά ΠΔ. «Όμως, από το 2021 και έπειτα, γινόμαστε σιωπηλοί μάρτυρες της απαξίωσης και της καταστροφής του παραδοσιακού τμήματος, όπου τελικά εφαρμόζονται όλες οι ευεργετικές διατάξεις του ΝΟΚ, καθ΄ υπέρβασιν των όρων δόμησης της περιοχής. Έχουμε ξαναγυρίσει στις πολυκατοικίες της δεκαετίας του ΄70 και του ΄80, αυτές ακριβώς που τα ΠΔ προσπάθησαν να αποτρέψουν. Τεράστιοι όγκοι, επιπλέον όροφοι, και για πρώτη φορά χτισμένες πρασιές που ο ΝΟΚ πλέον επιτρέπει», υπογράμμισε στην εκδήλωση της ΕΛΛΕΤ.

Ποιος ο κίνδυνος σήμερα;

Για πρώτη φορά – σε αντίθεση με την αλλοίωση των πόλεων με την ανοικοδόμηση των δεκαετιών 1950, 1969 και 1970 – στην καταστροφή του αστικού ιστού συμπεριλήφθηκαν και μοναδικής ομορφιάς προάστια όπως η Κηφισιά, το Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Εκάλη, αλλά και περιοχές που διατηρούσαν ανθρώπινης κλίμακας κτίρια, όπως ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και ο Άλιμος, όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της Monumenta, κυρία Ειρήνη Γρατσία.

Στον δήμο Ψυχικού – Φιλοθέης, η Monumenta έχει διαπιστώσει την κατεδάφιση περίπου 100 κτιρίων ενώ στην Κηφισιά αξιόλογα ισόγεια και διώροφα κτίρια με τους κήπους τους εξαφανίζονται και κτίζονται μεγαθήρια. Σύμφωνα με την κυρία Γρατσία, από τους αριθμούς των κατεδαφίσεων που καταγράφουν, διαφαίνεται ότι πολλοί τρέχουν να προλάβουν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα «μπόνους» του ΝΟΚ.

Νίκος Ταγαράς: H πολεοδομική μεταρρύθμιση αποτελεί εθνικό και όχι κομματικό στοίχημα

 

H πολεοδομική μεταρρύθμιση αποτελεί εθνικό και όχι κομματικό στοίχημα» τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Νίκος Ταγαράς, κατά τη  Συζήτηση (25/4) στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για τον ΝΟΚ και τα ύψη των κτιρίων, είπε:

Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες συνδυαστικές διατάξεις -και συγκεκριμένα του άρθρου 15 παρ. 8 και του άρθρου 10 παρ. 1 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού- αθροιστικά σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούν θέμα σε ορισμένες περιοχές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτό και φέραμε τροπολογία, με την οποία μέχρι και τον συντελεστή 0,8 συντελεστή δόμησης το άρθρο 10 παρ. 1 δεν έχει ισχύ. Αυτό σημαίνει μείωση ύψους ενός ορόφου 3 μέτρα και 25 εκατοστά. Κλιμακώνουμε πάνω από 0,8 μέχρι 1,6. Λέμε ότι το μέγιστο ύψος που θα μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος να είναι μέχρι τα 2,5 μέτρα. Και όσα είναι  πάνω από 1,6 συντελεστή δόμησης θα μπορεί να χτίσει έως και 3 μέτρα επιπλέον. Έτσι εξορθολογίζουμε, μεταβατικά και κλιμακωτά, τα μπόνους στα ύψη των κτιρίων, μέχρι να ολοκληρωθούν τα ΤΠΣ με Προεδρικό Διάταγμα, τα οποία και θα εξειδικεύουν ανά περιοχή.

Παρατάσεις

  • Παράταση ενός έτους έως τα τέλη του 2025 για τις οικοδομικές άδειες. που εκδόθηκαν στα χρόνια της κρίσης και λήγουν στο τέλος του 2024.
  • Παράταση στα κατά παρέκκλιση γήπεδα εκτός σχεδίου για όσους είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα για τους όρους δόμησης της παρέκκλισης με υποβολή αίτησης μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου του 2022. Δίνουμε παράταση μέχρι τέλος του 2024 για να μπορούν να ολοκληρώσουν την κατοχύρωση του δικαιώματός τους.

 

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular