Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2026
ΑρχικήΔΗΜΟΙΧαλάνδρι: Πυρά παράταξης κατά του Δημάρχου για τις επτά νηπιαγωγούς

Χαλάνδρι: Πυρά παράταξης κατά του Δημάρχου για τις επτά νηπιαγωγούς

Σφοδρή επίθεση κατά της δημοτικής αρχής Χαλανδρίου εξαπολύει η Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή το ζήτημα που έχει ανακύψει γύρω από τη μη ανανέωση των συμβάσεων 7 νηπιαγωγών οι οποίες εργάζονταν επί 11 συνεχόμενα χρόνια στις δομές προσχολικής αγωγής του Δήμου, ένα θέμα που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Με ανακοίνωσή της η ΛΑΣΥ καταγγέλλει πως η παράταξη του Δημάρχου, Σίμου Ρούσσου, καταψήφισε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ής Σεπτεμβρίου την πρόταση της για την ανάκληση της υπ’ αριθ. 180/2026 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μη ανανέωση των εν λόγω συμβάσεων, αλλά και της άμεσης ανανέωσής τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστηρίζει ότι οι επτά νηπιαγωγοί δεν μπορούν να θεωρηθούν «πλεονάζον προσωπικό», καθώς διαθέτουν πολυετή εμπειρία και, κατά την ίδια, κάλυπταν πραγματικές και διαρκείς ανάγκες στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις επτά εργαζόμενες, καλώντας εργαζόμενους, γονείς, σωματεία και φορείς του Χαλανδρίου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι θεωρεί την υπόθεση ανοιχτή μέχρι την επιστροφή και των επτά νηπιαγωγών στις θέσεις τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2026, συζητήθηκε, έπειτα από αίτημα και της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου, το ζήτημα της απόλυσης των επτά ΠΕ Νηπιαγωγών που εργάζονταν επί έντεκα συνεχόμενα χρόνια στις δομές προσχολικής αγωγής του Δήμου.

Ανταποκρινόμενοι στο πλατύ κάλεσμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, στη συνεδρίαση έδωσαν μαζικό «παρών» οι επτά εργαζόμενες, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου, ο πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, εκπρόσωποι της ΠΟΕ‑ΟΤΑ και άλλοι φορείς της πόλης. Με την παρουσία και τις παρεμβάσεις τους μετέφεραν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη δίκαιη απαίτηση για την άμεση επιστροφή των επτά νηπιαγωγών στην εργασία τους.

Η μαζική παρουσία των εργαζομένων και των φορέων, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε και η συσπείρωση του λαού του Χαλανδρίου γύρω από το δίκαιο αίτημα των επτά νηπιαγωγών αποτελούν ήδη μια πρώτη σημαντική νίκη του αγώνα. Χάρη στην οργανωμένη κινητοποίηση, το ζήτημα δεν πέρασε στα ψιλά ούτε έμεινε πίσω από κλειστές πόρτες. Ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήθηκε μπροστά στις ίδιες τις εργαζόμενες και ανάγκασε κάθε δημοτική παράταξη και κάθε δημοτικό σύμβουλο να πάρει θέση.

Αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά ότι όταν οι εργαζόμενοι οργανώνονται, όταν τα σωματεία, οι φορείς και ο λαός συσπειρώνονται και αγωνίζονται, μπορούν να χαλάνε τα σχέδια όσων θεωρούν τις απολύσεις και την υποβάθμιση των κοινωνικών δομών τελειωμένη υπόθεση.

Η ίδια η πραγματικότητα καταρρίπτει τον ισχυρισμό της δημοτικής αρχής περί «υπεράριθμου προσωπικού». Πρόκειται για επτά εργαζόμενες με πολυετή πείρα, οι οποίες επί σειρά ετών καλύπτουν πραγματικές και διαρκείς ανάγκες στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου κατέθεσε ξεκάθαρη πρόταση:

Να ανακληθεί η υπ’ αριθ. 180/2026 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μη ανανέωση των συμβάσεων και να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις και των επτά νηπιαγωγών.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησαν να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία, ώστε κάθε δημοτικός σύμβουλος να τοποθετηθεί ανοιχτά και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της στάσης του απέναντι στις εργαζόμενες και στον λαό του Χαλανδρίου.

Η παράταξη του δημάρχου στο σύνολό της καταψήφισε την πρόταση για την επιστροφή των επτά νηπιαγωγών στην εργασία τους.

Καθοριστικές ήταν οι παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Παπαγεωργίου και Λούλας Καρατζά, οι οποίοι ανέδειξαν τις αντιφάσεις, τα ψέματα και τα προσχήματα της δημοτικής αρχής. Αποκάλυψαν ότι πίσω από την επίκληση της νομοθεσίας και των αριθμών βρίσκεται μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή: να απολυθούν επτά έμπειρες εργαζόμενες και να αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι δημοτικές δομές προσχολικής αγωγής.

Παρά τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, η δημοτική αρχή επέμεινε στην απόφασή της. Συνέχισε να παρουσιάζει ως απλή «μη ανανέωση συμβάσεων» αυτό που για τις επτά εργαζόμενες σημαίνει ένα και το αυτό: απόλυση και ανεργία έπειτα από έντεκα χρόνια συνεχούς προσφοράς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν. Ο δήμαρχος επιχείρησε να παρουσιάσει την απόφασή του ως μονόδρομο, επικαλούμενος επιλεκτικά τη νομοθεσία και προσπαθώντας να μετατρέψει τη συζήτηση σε σκηνικό έντασης και αποπροσανατολισμού.

Παρά την προσπάθεια να συσκοτιστεί η ουσία, από την ίδια τη συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα που να απαγορεύει την ανανέωση των συμβάσεων των επτά νηπιαγωγών. Ουσιαστικά, ακόμη και ο ίδιος ο δήμαρχος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η μη ανανέωση δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά από τον νόμο.

Κατέρρευσε, έτσι, το βασικό επιχείρημα με το οποίο η δημοτική αρχή προσπαθούσε να εμφανίσει την απόλυση ως αναπόφευκτη. Η απόφαση δεν είναι υποχρεωτική, ούτε αποτελεί κάποιον δήθεν νομικό μονόδρομο. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής.

Παράλληλα, με μια ιδιότυπη «δημιουργική λογιστική», επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τον συγκεντρωμένο κόσμο. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό περί «πλεονάζοντος προσωπικού», έφτασε να συνυπολογίζει ακόμη και εργαζόμενους που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, ώστε να εμφανιστούν οι αριθμοί που βολεύουν τη διοίκηση.

Όσα τεχνάσματα και αν επιστρατευτούν, η αλήθεια δεν κρύβεται: οι επτά νηπιαγωγοί εργάζονταν επί σειρά ετών επειδή κάλυπταν πάγιες ανάγκες. Οι ανάγκες των παιδιών, των οικογενειών και των δημοτικών δομών δεν εξαφανίζονται με αριθμητικές αλχημείες.

Η δημοτική αρχή αξιοποιεί τη νομοθεσία κατά το δοκούν. Την επικαλείται όταν πρόκειται να απολυθούν εργαζόμενες, αλλά παραμερίζει κάθε δυνατότητα που θα μπορούσε να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και την επαρκή στελέχωση των δημοτικών δομών.

Η επίκληση των νόμων δεν μπορεί να κρύψει ότι πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική επιλογή: την εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες, την προσχολική αγωγή και τα εργασιακά δικαιώματα με τη λογική του κόστους.

Η ίδια η δημοτική αρχή ανανέωνε επί σειρά ετών τις συμβάσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων, αναγνωρίζοντας στην πράξη ότι οι υπηρεσίες τους ήταν αναγκαίες. Ακόμη και τον περασμένο Μάιο, ο δήμαρχος διαβεβαίωνε ότι οι συμβάσεις τους θα ανανεωθούν. Λίγους μήνες αργότερα, αθέτησε τις διαβεβαιώσεις του, τις απέλυσε και επιχείρησε να τις παρουσιάσει ως «πλεονάζουσες».

Η στάση αυτή αποκαλύπτει τόσο την αναξιοπιστία όσο και τον αυταρχισμό της δημοτικής αρχής. Όταν οι εργαζόμενες και το σωματείο τους διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά, η διοίκηση απαντά με εντάσεις, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και προσπάθεια μεταφοράς της συζήτησης μακριά από την ουσία.

Αντί να υπερασπιστεί τις εργαζόμενες και τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών της πόλης, η δημοτική αρχή συντονίζεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική και τίθεται στην υπηρεσία της ίδιας στρατηγικής που μετρά κάθε κοινωνική ανάγκη με το κριτήριο «κόστους–οφέλους».

Με αυτή τη λογική, οι εργαζόμενοι θεωρούνται κόστος, η σταθερή εργασία «επιβάρυνση», οι κοινωνικές δομές πεδίο περικοπών και οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών αριθμοί σε λογιστικούς πίνακες. Πρόκειται για την ίδια πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, διευρύνει την εργασιακή ανασφάλεια και μετατρέπει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά σε διαρκή ομηρία.

Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και στηρίζουν δημοτικές αρχές: εργασιακή ομηρία μέσω ΕΣΠΑ και συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ανακύκλωση της ανεργίας και λειτουργία κρίσιμων κοινωνικών δομών χωρίς το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Η δημοτική αρχή είχε και έχει τη δυνατότητα να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, να διεκδικήσει μαζί τους και να απαιτήσει πολιτική και νομοθετική λύση. Επέλεξε, όμως, να υλοποιήσει την απόλυση των επτά νηπιαγωγών και να λειτουργήσει ως δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής, σε βάρος των εργαζομένων, των παιδιών και των οικογενειών του Χαλανδρίου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου δηλώνει ξεκάθαρα:

Δεν αποδεχόμαστε την απόλυση των επτά νηπιαγωγών.

Δεν αποδεχόμαστε τον χαρακτηρισμό έμπειρων εργαζομένων ως «πλεονάζοντος προσωπικού».

Δεν αποδεχόμαστε την υποβάθμιση και την αποδυνάμωση των δημοτικών δομών προσχολικής αγωγής.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και τα αιτήματά τους για:

  • Άμεση ανάκληση των επτά απολύσεων και επιστροφή των νηπιαγωγών στην εργασία τους.
  • Ανανέωση των συμβάσεών τους με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.
  • Παραίτηση της δημοτικής αρχής από τα ένδικα μέσα εναντίον εργαζομένων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά.
  • Πλήρη στελέχωση των παιδικών σταθμών σύμφωνα με τη δυναμικότητα και τις πραγματικές ανάγκες τους.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους γονείς, τον λαό του Χαλανδρίου, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τον αγώνα.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής δεν κλείνει την υπόθεση.

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να επιστρέψουν και οι επτά νηπιαγωγοί στη δουλειά τους!

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular