Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΙΔήμος θα πληρώσει αποζημίωση 45.000 ευρώ για έργο που δεν έγινε

Δήμος θα πληρώσει αποζημίωση 45.000 ευρώ για έργο που δεν έγινε

Πολύ ακριβά θα πληρώσουν οι δημότες της Μυτιλήνης το έργο του Κολυμβητηρίου στα Θέρμα, χωρίς αυτό να έχει γίνει, εξαιτίας της ανικανότητας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Ενάμιση χρόνο μετά την διάλυση της εργολαβίας λόγω καθυστέρησης πληρωμής της τεχνικής εταιρείας που το υλοποιούσε, ο Δήμος Μυτιλήνης πληρώνει τα σπασμένα και δίνει αποζημίωση στον εργολάβο 45.301,87 ευρώ.

Ειδικότερα στην απόφαση του Οικονομικής Υπηρεσίας αναφέρονται τα εξής:

«Εγκρίνουμε τη δαπάνη για την πληρωμή αποζημίωσης  λόγω διάλυσης του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΡΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ” σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του τ. Δήμου Λέσβου και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εγκρίθηκε με την 432/2018 απόφαση του Δ.Σ. (ΑΔΑ: ΨΨΝ5ΩΛΦ-Ζ1Ε) (χρηματοδότηση: ΠΔΕ). και διαθέτουμε πίστωση ύψους € ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΕΝΑ EURO και ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΠΤΑ Λεπτά ( 45.301,87 ) , για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του ΔΗΜΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Κ.Α.Ε. 61.6737.0001».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον η εργολαβία διαλύθηκε με υπαιτιότητα του Δήμου, λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην πληρωμή, ήταν σχεδόν αυτονόητο ότι ο εργολάβος θα διεκδικούσε και θα έπαιρνε την νόμιμη αποζημίωση που δικαιούται σύμφωνα με το νόμο.

Για την ιστορία…

Για τους φίλους των ιστορικών λεπτομερειών αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο της κατασκευής νέου Κολυμβητηρίου στο Θέρμα εντάχθηκε  από το 2018 στον προϋπολογισμό της Γ. Γ. Αθλητισμού, με εγκεκριμένη πίστωση 5 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από  αίτημα της Δημοτικής Αρχής του Σπύρου Γαληνού. Τότε ο αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας έτρεξε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σειρά δύσκολων αδειοδοτήσεων τις οποίες σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εξασφαλίσει. Ακολούθησαν περιπέτειες με την Αρχιτεκτονική επιτροπή και αλλαγή της αρχικής μελέτης με πολύ κόπο και προσπάθεια των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας  και του τότε αντιδημάρχου Κώστα Κατσαρού.

Παρά το γεγονός ότι το έργο παραδόθηκε στην επόμενη δημοτική αρχή του Στρατή Κύτελη  με προχωρημένες τις μελέτες, εντούτοις η δημοπράτηση έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση 1,5 χρόνο μετά με την αιτιολογία ότι υπήρχαν πολλά τεχνικά ζητήματα που έπρεπε να διευθετηθούν.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τελικά το Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο διήρκησαν μόλις 5 μήνες, αφού το Μάιο λόγω καθυστέρησης πληρωμής του πρώτου λογαριασμού των 170.000 ευρώ, το έργο σταμάτησε.

Η καθυστέρηση πληρωμής όπως αναφέρθηκε από τη Δημοτική Αρχή τότε, δεν οφειλόταν  σε δική της αβλεψία αλλά σε αντικειμενικό πρόβλημα που προέκυψε στην ταμειακή υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που χρηματοδοτεί το έργο, με το θάνατο ενός υπαλλήλου.

Το τραγικό αυτό, αλλά τυχαίο ωστόσο, περιστατικό καθυστέρησε σημαντικά την εκταμίευση των χρημάτων για το συγκεκριμένο έργο με αποτέλεσμα στις αρχές του φθινοπώρου ο εργολάβος να καταθέσει αίτημα διάλυσης της εργολαβίας. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν η τότε δημοτική αρχή διέθετε ικανά στελέχη τρέχοντας πολύ πιο γρήγορα τις διαδικασίες προκειμένου το γεγονός του θανάτου του υπαλλήλου να μη σταθεί η αιτία διάλυσης της εργολαβίας.

πηγή: stonisi.gr

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular