Σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί σε πέντε χωματερές στη Δίβρη (Λαμπεία) και για τη στάση αρμόδιων Αρχών διατυπώνει το Πνευματικό Κέντρο Δίβρης, μετά την αναφορά – διαμαρτυρία που απέστειλε για το θέμα.
Ο πρόεδρός του και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών «Κοινωνική Ένωση Αναδημιουργίας» , Σωτήρης Χ. Σωτηρόπουλος, κατέγραψε μάλιστα αναλυτικά ποιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον ίδιο, ανταποκρίθηκαν και προχώρησαν σε ενέργειες και ποιες δεν έδωσαν μέχρι στιγμής καμία απάντηση.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, τον οποίο το Πνευματικό Κέντρο χαρακτηρίζει άμεσα υπεύθυνο, καταγγέλλοντας ότι γνώριζε εδώ και χρόνια την κατάσταση!
Αυτοψίες από Αστυνομία και Δασαρχείο
Σύμφωνα με την καταγγελία, άμεση ήταν η κινητοποίηση του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας. Ο διοικητής του επικοινώνησε με το Πνευματικό Κέντρο μετά την παραλαβή του εγγράφου, ενώ είχε προηγηθεί αυτοψία από αστυνομικό. Όπως αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος, ενημερώθηκε επίσης ότι το ζήτημα θα προωθηθεί, με αναφορά του Αστυνομικού Τμήματος, στον Εισαγγελέα Ηλείας.
Αντίστοιχη κινητοποίηση υπήρξε από το Δασαρχείο Πύργου. Κλιμάκιο δασικών υπαλλήλων πραγματοποίησε αυτοψία στα σημεία όπου βρίσκονται οι πέντε χωματερές και συνέταξε έκθεση.
Κατά την ίδια πηγή, το Δασαρχείο απέστειλε έγγραφο στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, καλώντας τον να προχωρήσει στην απομάκρυνση του περιεχομένου των χωματερών, ενώ το κοινοποίησε και στις συναρμόδιες Αρχές. Παράλληλα, φέρεται να επισημαίνει ότι θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες, ακόμη και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Αυτοψία και από την Περιφέρεια
Ανταπόκριση, σύμφωνα με το Πνευματικό Κέντρο, υπήρξε και από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ηλείας, το οποίο γνωστοποίησε τον αριθμό πρωτοκόλλου της αναφοράς και ενημέρωσε ότι έχει προγραμματιστεί επιτόπια αυτοψία.
Το Πνευματικό Κέντρο αναμένει πλέον την έκθεση που θα προκύψει από τον συγκεκριμένο έλεγχο.
Βολές κατά Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Κοινότητας
Στον αντίποδα, ο κ. Σωτηρόπουλος καταγγέλλει ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Κοινότητα Λαμπείας.
Ειδικά για τον Δήμο και την Κοινότητα, η ανακοίνωση χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι γνώριζαν «από χρόνια» την κατάσταση και έκαναν τα «στραβά μάτια», κάνοντας λόγο για «εγκληματική αδιαφορία και αμέλεια».
Σύμφωνα πάντως με την ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Κοινότητας παρέστη όταν κλήθηκε από τους δασικούς υπαλλήλους κατά την αυτοψία στις χωματερές.
Ποιες άλλες υπηρεσίες καταγγέλλεται ότι δεν απάντησαν
Το Πνευματικό Κέντρο υποστηρίζει ακόμη ότι δεν έλαβε απάντηση από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Κτηνιατρικής, παρότι, όπως αναφέρει, είχαν ενημερωθεί για προβλήματα μόλυνσης των νερών και έντονης δυσοσμίας που αποδίδονται σε κτηνοτροφικά απόβλητα και οικιακά απορρίμματα.
Παράλληλα, καταγγέλλει ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση ούτε από την Αντιπεριφέρεια Π.Ε. Ηλείας.
Ζητούν άμεση εκκαθάριση και απόδοση ευθυνών
Το Πνευματικό Κέντρο Δίβρης ζητά ως πρώτη και άμεση ενέργεια την κένωση και πλήρη εκκαθάριση των πέντε χωματερών.
Παράλληλα, ζητά να αναζητηθούν ευθύνες τόσο από όσους δημιούργησαν τις χωματερές όσο και από όσους, κατά την καταγγελία, είχαν την αρμοδιότητα να διατηρούν καθαρούς τους χώρους αλλά δεν ενήργησαν εγκαίρως:
«Οι υπόλοιποι που αδιαφόρησαν ή έστω άργησαν, ελπίζουμε να ανταποκριθούν, έστω και τώρα, να ενεργήσουν τα δέοντα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηρόπουλος, δηλώνοντας ότι αναμένει πλέον συγκεκριμένες ενέργειες.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr
