Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΈφυγε από την ζωή ο π. Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος

Έφυγε από την ζωή ο π. Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη το μεσημέρι έφυγε από την ζωή αφού αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας ο π. δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος!

Τον τελευταίο καιρό είχε άνια σε πολύ προχωρημένο βαθμό.

Πρώην χωροφύλακας και τέως δήμαρχος Ζαχάρως Ηλείας Πανταζής Χρονόπουλος ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που καταδικάστηκαν οριστικά και αμετάκλητα για τις εγκληματικές τους ευθύνες και παραλείψεις στην διάρκεια των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας το 2007 που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων αθώων πολιτών .

Η φυλάκιση που του είχε επιβληθεί ήταν 77 ετών (κατά συγχώνευση 40 έτη) – εκτιτέα ποινή τα 10 έτη – εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα με το ποσό της εξαγοράς να καταβάλλεται σε δόσεις των 1.200 ευρώ τον μήνα!

Σάλο είχε προκαλέσει η πρωτοφανής και προκλητική απόφαση των δικαστών της Πάτρας , να μετατρέψουν την πολυετή φυλάκιση του Πανταζή Χρονόπουλου σε κοινωφελή εργασία και μάλιστα στον δήμο Ζαχάρως όπου έχει κηρυχθεί έκπτωτος ως δήμαρχος !

Εντύπωση είχε κάνει η σχεδόν «ακαριαία» αντίδραση του Εφετείου Πατρών στο αίτημα του κ. Χρονόπουλου που έγινε στις 26 Νοεμβρίου 2015 , καθώς η εκδίκαση της υπόθεσή του προσδιορίστηκε μόλις 4 ημέρες μετά, δηλαδή την 1η Δεκμβρίου 2015 !

Μετά από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα ο Αρειος Πάγος παρενέβη και αποφάσισε τελικά την αναίρεση της εφετειακής απόφασης.

Ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει ότι η εφετειακή απόφαση δεν εξηγούσε και δεν αιτιολογούσε για την περαιτέρω μετατροπή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, της ήδη μετατραπείσας σε χρηματική, εκτιτέας ποινής φυλάκισης των 10 ετών. Ακόμη, δεν ανέφερε πραγματικά περιστατικά τα οποία συνιστούσαν ουσιώδη αλλαγή των όρων της προσωπικής και οικονομικής καταστάσεως του Πανταζή Χρονόπουλου, σε σύγκριση με την ακίνητη και κινητή περιουσία του και των εσόδων του από κάθε πηγή.

Επίσης, κρίθηκε ότι το Εφετείο Πάτρας εσφαλμένα και καθ΄ υπέρβαση της εξουσίας του, όρισε τον αριθμό των ωρών εργασίας σε 1.200 ώρες και προσδιόρισε τον τόπο παροχής της κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Ζαχάρως, την στιγμή που η επιλογή του τόπου παροχής ανήκει -σύμφωνα με το νόμο- στον εισαγγελέα.

Ο Χρονόπουλος ήταν πρωτοπαλίκαρο του Βαγγέλη Γιαννόπουλου και για πρώτη φορά το όνομα του ακούστηκε με την υπόθεση Μαυρίκη και τις υποκλοπές που είχε αναλάβει να κάνει με εντολή της οικογένειας του Κωσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο Χρήστος Μαυρίκης, κατηγορούμενος το 1989 για την υπόθεση των υποκλοπών, δήλωσε πως το μεγάλο τμήμα του υλικού από τις υποκλοπές το κρατά καλά φυλαγμένο ο φίλος του Πανταζής Χρονόπουλος. Σε αυτή τη δήλωση του Μαυρίκη, σύμφωνα με πολλούς, κρυβόταν η δύναμη του Χρονόπουλου, μια και -όπως αναφέρουν- «αν στ’ αλήθεια κρατά υλικό από τις υποκλοπές πολιτικών, τότε κρατά και πολλούς πολιτικούς».

RELATED ARTICLES

Most Popular