Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΦρεγάτες ΜΕΚΟ: Στα 800 εκατ. το κόστος για τον εκσυγχρονισμό τους, με...

Φρεγάτες ΜΕΚΟ: Στα 800 εκατ. το κόστος για τον εκσυγχρονισμό τους, με έμφαση στα ηλεκτρονικά η διαπραγμάτευση

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση του Πολεμικού Ναυτικού με την ολλανδική κοινοπραξία TKMS-Thales Netherlands, προκειμένου να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών MEKO κλάσης «Ύδρα», με το ΓΕΝ να φαίνεται πως έχει καταλήξει στην τελική διαμόρφωση των πλοίων.

Τα νομικά εμπόδια, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αν και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια τόσο από το Πολεμικό Ναυτικό όσο και από την ολλανδική κοινοπραξία, δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών που αναμένεται να φτάσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα παρατηρείται σημαντική πρόοδος  στη διαπραγμάτευση για το τεχνικό σκέλος του εκσυγχρονισμού, με τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να δίνουν έμφαση στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και στους αισθητήρες των πλοίων.

Χρήσιμα συμπεράσματα για τα ζητούμενα του εκσυγχρονισμού και τα κρίσιμα συστήματα τα οποία αποτελούν «must» επιλογές έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα από την συμμετοχή των φρεγατών «Ύδρα» και «Ψαρά» στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Εκεί όπου αποδεικνύεται ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα των MEKO υπολείπονται σημαντικά έναντι των υπολοίπων πλοίων στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών, την ώρα που τα οπλικά συστήματα των φρεγατών δείχνουν να ανταποκρίνονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό βαθμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το απαρχαιωμένο ραντάρ των MEKO έχει έως τώρα δείξει ότι δυσκολεύεται να εντοπίσει στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και μη επανδρωμένα drones των Χούθι τα οποία κινούνται με χαμηλές ταχύτητες. Την ώρα που τα ραντάρ άλλων Μονάδων δείχνουν πολύ πιο αποτελεσματικά, όπως για παράδειγμα το S1850M Long Range Radar της γαλλικής φρεγάτας «FORBIN» κλάσης HORIZON, η οποία επιχειρεί στην περιοχή όπως και άλλων πιο σύγχρονων πλοίων. 

Η αλλαγή ραντάρ κατά συνέπεια στις MEKO αποτελεί προτεραιότητα, με ταυτόχρονη αλλαγή του Συστήματος Μάχης όπου επικρατέστερα φαίνονται να είναι το πανίσχυρο ραντάρ NS-110 της Thales και το σύγχρονο CMS Tacticos Block II επίσης της ίδιας εταιρείας, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία η οποία θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό.

Ο οπλισμός

Όσον αφορά τον οπλισμό, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές του Ναυτικού Επιτελείου, το πυροβόλο ΜΚ45 των 127mm αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό και αρκεί μια χαμηλού κόστους αναβάθμιση η οποία θα αφορά την ταχυβολία του προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό οπλικό σύστημα με μεγάλο απόθεμα πυρομαχικών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε καινούργια υπό κατασκευή πλοία επιλέγεται το συγκεκριμένο ναυτικό πυροβόλο λόγω της ισχύος του και του μεγάλου βεληνεκούς του. Ταυτόχρονα, υπάρχει η επιπλέον δυνατότητα περαιτέρω εκσυγχρονισμού του για χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας (guided ammunition) τελευταίας γενιάς και βεληνεκούς που θα αγγίζει τα 45 χλμ.

Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα των Phalanx παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο παρά το γεγονός ότι πρόκειται για προηγούμενης γενιάς οπλικό σύστημα εγγύς προστασίας σε σχέση με το πιο σύγχρονο RAM. Κατά συνέπεια, η συνεχής υποστήριξη τους και ο εκσυγχρονισμός τους σε διαμόρφωση Block 1B – ο οποίος μπορεί να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια σε ξεχωριστό πρόγραμμα – τα καθιστούν ικανά για την προστασία των MEKO.

Οι πρόσφατες βολές των ESSM έδειξαν ότι παραμένουν υπολογίσιμα βλήματα για την αντιαεροπορική άμυνα των φρεγατών με μοναδικό ζητούμενο να είναι το πέρασμα στην επόμενη γενιά με χρησιμοποίηση των νέων βλημάτων ESSM Block ΙΙ, καθώς στο σχετικό πρόγραμμα συμμετέχει και η Ελλάδα.

Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα των Phalanx παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο παρά το γεγονός ότι πρόκειται για προηγούμενης γενιάς οπλικό σύστημα εγγύς προστασίας σε σχέση με το πιο σύγχρονο RAM. Κατά συνέπεια, η συνεχής υποστήριξη τους και ο εκσυγχρονισμός τους σε διαμόρφωση Block 1B – ο οποίος μπορεί να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια σε ξεχωριστό πρόγραμμα – τα καθιστούν ικανά για την προστασία των MEKO.

Στα 800 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος εκσυγχρονισμού

Ο μηχανολογικός εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αντικατάσταση των ηλεκτρομηχανών και εκτεταμένες εργασίες στο σύστημα πρόωσης, μέρος των οποίων ή ακόμα και το σύνολο τους μπορεί να αναλάβει το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως έχει υπολογίσει το Ναυτικό Επιτελείο, έπειτα από τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία TKMS-Thales Netherlands, το συνολικό κόστος εκσυγχρονισμού και για τις τέσσερις φρεγάτες θα αγγίξει τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Του Κώστα Σαρικά / onalert.gr

Πηγή: www.newsit.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular