Στις ενέργειες που έγιναν μετά τις επανειλημμένες αναφορές για οσμή αερίου στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας αναφέρονται με κοινή ανακοίνωσή τους οι αντιδήμαρχοι του δήμου Αθηναίων Παναγιώτης-Πάρης Χαρλαύτης και Θωμάς Γεωργιάδης.
Όπως επισημαίνουν, ο Δήμος είχε δεχθεί τρεις διαφορετικές ειδοποιήσεις, στις 16 Σεπτεμβρίου, 21 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου 2026, και στις τρεις περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι τόσο από την ΕΝΑΟΝ όσο και από την ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τον έλεγχο της 21ης Σεπτεμβρίου δεν διαπιστώθηκε διαρροή αερίου, αλλά βλάβη στην πλακέτα του συναγερμού.
Διακόπηκε προληπτικά η παροχή αερίου
Μετά τη νέα ειδοποίηση της 2ας Οκτωβρίου και τους ελέγχους που ακολούθησαν, ο Δήμος ζήτησε από την ΕΝΑΟΝ τόσο την άμεση γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων όσο και την προληπτική διακοπή όλων των παροχών φυσικού αερίου στο σχολικό συγκρότημα.
Η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τους δύο αντιδημάρχους, ενημέρωσε την ίδια ημέρα ότι διέκοψε την παροχή, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε ότι δεν διαπιστώθηκε καμία διαρροή.
Προκειμένου να γίνει επανασύνδεση και να τεθεί ξανά σε λειτουργία η εγκατάσταση φυσικού αερίου, απαιτείται πλέον έλεγχος αντοχής και στεγανότητας των σωληνώσεων, από τον μετρητή μέχρι το λεβητοστάσιο, καθώς και η έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού.
Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν ήδη αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Ζητούν ενεργειακή αυτονόμηση των σχολείων
Οι δύο αντιδήμαρχοι επισημαίνουν ακόμη ότι, λόγω των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης που πραγματοποιούνται στη Γκράβα, είχαν αποστείλει ήδη από τις 4 Ιουνίου 2026 επιστολή προς την ΚΤΥΠ, ζητώντας την ενεργειακή αυτονόμηση των σχολικών μονάδων και την εγκατάσταση ξεχωριστών μονάδων ψύξης και θέρμανσης ανά σχολείο.
Όπως γνωστοποιούν, σήμερα απέστειλαν νέα επιστολή προς την ΚΤΥΠ, επαναφέροντας το ίδιο αίτημα.
«Από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος Αθηναίων ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου:
Ο Δήμος Αθηναίων ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών
“Από το Σχολικό Συγκρότημα της Γκράβας υπήρξε ειδοποίηση προς τον Δήμο Αθηναίων στις 16/9/2026, στις 21/9/2026 και στις 2/10/2026 περί οσμής αερίου.
Και τις τρεις φορές, ο Δήμος ανταποκρίθηκε άμεσα. Σε όλες τις περιπτώσεις, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την ΕΝΑΟΝ, καθώς και από την Ανάδοχο εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση των Η/Μ εγκαταστάσεων του Δήμου, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Κτιριακής Υποδομής. Ειδικά δε στις 21/9, ενημερωθήκαμε ότι δεν διαπιστώθηκε διαρροή αερίου, παρά μόνο βλάβη στην πλακέτα του συναγερμού.
Τέλος, στις 2/10/2026 και κατά τη διάρκεια των νέων ελέγχων, παρόντες ήταν και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών, Παναγιώτης-Πάρης Χαρλαύτης, και Παιδείας, Θωμάς Γεωργιάδης.
Με το πέρας των ελέγχων, την ίδια ακριβώς μέρα, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από την ΕΝΑΟΝ την άμεση γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων και την προληπτική διακοπή όλων των παροχών αερίου στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Η εταιρεία ΕΝΑΟΝ απάντησε την ίδια μέρα, γνωστοποιώντας ότι προχώρησε σε διακοπή της παροχής αερίου στο σχολικό συγκρότημα και πως δεν διαπιστώθηκε καμία διαρροή.
Για την επανασύνδεση και επαναλειτουργία της υφιστάμενης εγκατάστασης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον ισχύοντα Τεχνικό Κανονισμό Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου, απαιτείται έλεγχος αντοχής και στεγανότητας των σωληνώσεων από τον μετρητή έως και το λεβητοστάσιο, καθώς και η έκδοση και υποβολή του απαιτούμενου Πιστοποιητικού Ελέγχου Αντοχής και Στεγανότητας. Αυτοί οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει ήδη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις επόμενες δέκα μέρες.
Από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος Αθηναίων ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Πέραν αυτού και δεδομένου ότι πραγματοποιούνται εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο σχολικό συγκρότημα, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι είχαν ήδη στείλει επιστολή από 4/6/2026 στην ΚΤΥΠ, με την οποία αιτούνταν την ενεργειακή αυτονόμηση των σχολικών μονάδων και την εγκατάσταση διακριτών μονάδων ψύξης – θέρμανσης ανά σχολείο. Σήμερα απέστειλαν νέα επιστολή προς την ΚΤΥΠ με το ίδιο αίτημα.”
Πηγή: www.aftodioikisi.gr
