Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΜαρία Καρυστιανού: «Στα Τέμπη χάσαμε ό,τι πιο ιερό γεννήσαμε - Υπερασπιζόμαστε τα...

Μαρία Καρυστιανού: «Στα Τέμπη χάσαμε ό,τι πιο ιερό γεννήσαμε – Υπερασπιζόμαστε τα νεκρά παιδιά μας»

Για το δυστύχημα των Τεμπών μίλησε για μία ακόμη φορά η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώπιων ευρωβουλευτών, βουλευτών και ευρωπαίων πολιτών.

«Εμάς, εδώ τους γονείς που βλέπετε αλλά και εκείνους τους γονείς των οποίων τον πόνο και το δίκιο εκπροσωπούμε σήμερα εδώ, μας κατηγορούν. Κατηγορούμαστε από πολιτικούς και δημοσιογράφους επειδή ακουγόμαστε, επειδή επιζητούμε την αλήθεια και τη δικαίωση των νεκρών μας. Επειδή αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε τα παιδιά μας, είτε ζουν είτε είναι πεθαμένα. Επειδή επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών – Θυμάτων Τεμπών.

Και συνέχισε: «Η διάκριση των πολιτών από τους πολιτικούς θα έπρεπε να στοχεύει και να εξυπηρετεί την προστασία και τον σεβασμό των πολιτών και ότι το ακαταλόγιστο και την ατιμωρησία των πολιτικών».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά και την κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο. «Εδώ βρίσκονται τρεις από τους γονείς των χαμένων μας παιδιών, δύο μανάδες και ένας πατέρας. Δεν είμαστε όμως μόνοι μας. Έχουμε μαζί τον πόνο και την ψυχή όλων των υπόλοιπων οικογενειών που χάσαμε ό,τι πιο ιερό γεννήσαμε. Είμαστε ακόμα και οι σχεδόν 1.400.000 πολίτες, όσοι κατάφεραν τελικά παρά τον αλγόριθμο, να υπογράψουν το ψήφισμα για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είμαστε σχεδόν όλη η κοινωνία. Είμαστε πλέον μία ομάδα, μία ελληνική ψυχή», τόνισε η Μαρία Καρυστιανού.

«Σωστά αναρωτιέστε μαζί με όλο τον ελληνικό λαό πώς είναι δυνατόν ο ανθρώπινος παράγοντας να αποτελεί την μοναδική δικλείδα ασφαλείας στην μετακίνηση των επιβατών εν έτει 2023. Αυτό φυσικά ήταν κάτι άγνωστο σε εμάς και σίγουρα θα αποτρέπαμε τα παιδιά μας από την επιλογή του τρένου αν γνωρίζαμε την φρικτή πραγματικότητα. Μαθαίνουμε εκ των υστέρων πώς η καθημερινή λειτουργία των τρένων ήταν γεμάτη από βλάβες και ατυχήματα», είπε η Μαρία Καρυστιανού.

«Εκ μέρους των μηχανοδηγών πολλαπλά υπομνήματα και υπενθυμίσεις είχαν φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, των υπουργών Μεταφορών και της ΡΑΣ, χωρίς κανένα από αυτά να απαντηθεί αλλά ούτε και η κατάσταση να βελτιωθεί. Τα συγκεκριμένα υπομνήματα μιλούσαν καθαρά για πιθανούς θανάτους, θανάτους πολιτών. Πώς μπορείς να αδιαφορείς για κάτι τέτοιο;», αναρωτήθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών – Θυμάτων Τεμπών.

«Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη θανατηφόρο δυστύχημα στον σιδηρόδρομο αλλά δεν άλλαξε ποτέ κάτι ουσιαστικό στην λειτουργία του συρμού. Μετά από τέτοια δυστυχήματα το υπουργείο Μεταφορών όφειλε σε συμμόρφωση προς την Ευρωπαϊκή Οδηγία που έγινε νόμος του κράτους να επισπεύσει την θέσπιση των εθνικών κανόνων, που παρανόμως δεν είχαν θεσπιστεί, και μάλιστα με επαυξημένη ασφάλεια. Ουδέποτε το έπραξε αυτό το υπουργείο ούτε καν μετά το δυστύχημα των Τεμπών», σημείωσε η Μαρία Καρυστιανού.

«Στις κακοσυντηρημένες γραμμές κυκλοφορίας αναγκάζονται μέχρι σήμερα τα τρένα να αλλάζουν συνεχώς γραμμές κυκλοφορίας λόγω τοπικών βλαβών. Μέχρι αυτή τη στιγμή που σας μιλώ η άνοδος γίνεται κάθοδος και το αντίστροφο, ενώ τρένα κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή που σας μιλώ επικρατούν τυφλές συνθήκες κίνησης αφού ούτε σηματοδότηση υπάρχει ούτε έλεγχος κυκλοφορίας», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών – Θυμάτων Τεμπών.

Πηγή: www.enikos.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular