Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για Βόρεια Μακεδονία: «Καμπανάκι» για «επιλεκτική εφαρμογή»...

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για Βόρεια Μακεδονία: «Καμπανάκι» για «επιλεκτική εφαρμογή» των Πρεσπών

Όπως είχε προαναγγείλει, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον αναφέρθηκε στις προκλητικές δηλώσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, δηλώσεις που συνεχίστηκαν και στη σύνοδο της συμμαχίας.

Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τοποθέτησή του έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπενθυμίζοντας ότι επέτρεψε την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας, και τονίζοντας ότι η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση των λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πάνω απ’ όλα, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είχε επιμείνει να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία», λέγοντας ότι «για εμάς, ως μικρό έθνος, είναι σημαντικό τις ημέρες αυτές να ληφθούν οι σημαντικές εκείνες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες, κάτι στο οποίο θα συμβάλουμε και εμείς. Η Μακεδονία, ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να προωθεί τις αξίες. Ως μακεδονική κυβέρνηση θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του μακεδονικού λαού και των μακεδόνων πολιτών».

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι πριν τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής είχε αναφερθεί στη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για αντιδράσεις σχετικά με το θέμα από άλλες χώρες-μέλη της συμμαχίας, καθώς, φαίνεται, η Ουκρανία αποτέλεσε το κυρίαρχο ζήτημα των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.


Πηγή: www.diaforetiko.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular