Τις προσωπικές της εμπειρίες από τη μητρότητα, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στις εγκυμοσύνες της και τη σημασία της ψυχοθεραπείας μοιράστηκε η Πέννυ Μπαλτατζή, σε συνέντευξή της στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου, σήμερα (26/10).
Η τραγουδίστρια μίλησε για την περιπέτεια που βίωσε στην πρώτη της εγκυμοσύνη, όταν διαπιστώθηκε πρώιμη ανεπάρκεια πλακούντα και χρειάστηκε να διακόψει την κύηση, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο.
Πέννυ Μπαλτατζή: «Η διαδικασία της εξωσωματικής είναι ψυχοφθόρα»
«Στο πρώτο μου παιδάκι είχα πρώιμη ανεπάρκεια πλακούντα και έπρεπε να διακόψω την κύηση. Ήμουν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη αλλά γέννησα κανονικά. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά εννοώ ότι κάπως μετά έχεις την ανάγκη να το δεις όλο αυτό και λογικά, αλλά και να πενθήσεις. Έχεις όλα τα συναισθήματα εκεί.
Το θέλαμε να ξαναπροσπαθήσουμε. Το να κάνουμε οικογένεια ήταν κάτι το οποίο το συμφωνήσαμε εκεί. Είπαμε ότι θέλουμε να κάνουμε οικογένεια, γιατί υπάρχει μια συναίνεση εκεί σε αυτό το πράγμα».
Καθοριστική για την ίδια ήταν η παρουσία του συζύγου της, ο οποίος τη στήριξε σε μια ιδιαίτερα επώδυνη περίοδο. Η Πέννυ Μπαλτατζή υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να εκφράζουμε όσα μας δυσκολεύουν, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα γίνουμε ευάλωτοι στα μάτια των άλλων.
«Ο σύζυγός μου ήταν στο πλευρό μου και τον ευχαριστώ, γιατί κάθε φορά που σκέφτομαι, που συζητάω πάλι αυτά, σκέφτομαι ότι αν τότε τα είχα παρατήσει ή δεν το συζητούσα ή δεν μιλούσα για αυτά που με προβληματίζουν, για αυτά που με πονούν, δε θα μπορούσα και να πάω παρακάτω. Είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε, να μιλάμε, να έχουμε ανθρώπους κοντά μας που μπορούν να μας αγκαλιάσουν και να μην υπάρχει αυτό το ταμπού, ότι «μη μιλήσω γι’ αυτό, υπάρχουν χειρότερα». Πάντα θα υπάρχουν και χειρότερα και καλύτερα».
Η τραγουδίστρια αναφέρθηκε και στη μακρόχρονη πορεία της στην ψυχοθεραπεία, εξηγώντας πως η προσωπική δουλειά με τον εαυτό της τη βοήθησε να κατανοήσει καλύτερα τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις της.
«Είμαστε και δυνατοί, είμαστε και ευάλωτοι, είμαστε και γενναίοι, είμαστε και έχουμε και κράτημα κάποιες φορές. Έτσι δεν είναι οι άνθρωποι; Όλοι. Φυσικά και έκανα ψυχοθεραπεία. Κάνω πάρα πολλά χρόνια ψυχοθεραπεία, κάνω δέκα χρόνια ψυχόδραμα και έχω κάνει και πριν ατομικά πάρα πολλά χρόνια. Μπορεί να είναι και εφτά χρόνια που έκανα ατομικά. Δηλαδή στο σύνολο είναι δεκαεφτά χρόνια».
Μιλώντας για τη σχέση με τον εαυτό της, στάθηκε στην ανάγκη να αναγνωρίζει κανείς τον πόνο και τη θλίψη του, αντί να προσπαθεί να τα παραμερίσει. Όπως εξήγησε, η αυτοφροντίδα και η προσπάθεια προσωπικής εξέλιξης αποτελούν μια διαρκή διαδικασία.
«Μπορώ να φτιάξω εγώ κάποιον άλλον παρά τον εαυτό μου; Εμένα θα φτιάξω, εμένα θα κρατάω. Θα μάθω να με κρατάω, να με φροντίζω, να μ’ αγκαλιάζω, να μένω με τον πόνο μου, να μένω με τη θλίψη μου και να λέω «έλα εδώ».
Ήταν κάτι που πάντα με προβλημάτιζε, ας πούμε. Ποια είμαι εγώ; Γιατί νιώθω έτσι εγώ; Γιατί εκεί δυσκολεύομαι; Τι είναι αυτό που μπορώ να φτιάξω σε μένα, να μπορώ να είμαι πιο λειτουργική; Σε όλα τα πράγματα. Και στα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Οπότε νομίζω ότι το νιώθουμε. Νιώθουμε την ανάγκη να διευρυνθούμε, να αναπτυχθούμε, να εξελιχθούμε».
Σήμερα, η μεγαλύτερη αγωνία της αφορά τα παιδιά της και τη δυνατότητά της να βρίσκεται ουσιαστικά δίπλα τους, ιδιαίτερα όταν εκείνα αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η ίδια περιέγραψε ως βασική της προτεραιότητα να μπορεί να τα ακούει και να κατανοεί τις ανάγκες τους.
«Το μεγαλύτερό μου άγχος είναι να είναι γερά τα παιδιά μου και να μπορώ να είμαι ικανή, διαθέσιμη να ακούω αυτό που μου λένε. Ή όταν τα βλέπω να δυσκολεύονται λίγο, να κλαίνε, να ξέρω ότι εκείνη τη στιγμή το παιδί μου δεν κλαίει επειδή θέλει να μου σπάσει τα νεύρα», δήλωσε η Πέννυ Μπαλτατζή.
Πηγή: www.gossip-tv.gr
