Σφοδρή επίθεση στη δημοτική αρχή του δήμου Αποκορώνου εξαπολύει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Κουκλινός, με αφορμή την απόφαση αύξησης του εισοδηματικού ορίου για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, καταγγέλλοντας «κοροϊδία» και σοβαρά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση του Δήμου.
Παρότι η παράταξή του υπερψήφισε τη σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Κουκλινός υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει περιορισμένο αντίκτυπο, ενώ θέτει ερωτήματα για το ύψος του δημοτικού αποθεματικού, τις οφειλές προς τη ΔΕΗ και τις δαπάνες για συμβασιούχους εργαζομένους.
Από 20.000 σε 26.000 ευρώ το εισοδηματικό όριο
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την αύξηση του εισοδηματικού ορίου για το επίδομα γέννησης τέκνου από τις 20.000 στις 26.000 ευρώ, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
Η παράταξη του Ανδρέα Κουκλινού ψήφισε υπέρ της πρότασης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η θετική στάση της δεν σημαίνει αποδοχή των χειρισμών της δημοτικής αρχής.
«Ψηφίσαμε “ΥΠΕΡ” γιατί δεν πρόκειται ποτέ να στερήσουμε από καμία οικογένεια του τόπου μας έστω και ένα ευρώ οικονομικής ενίσχυσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ζητά την καθολική χορήγηση του επιδόματος σε όλες τις οικογένειες του Αποκόρωνα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, υποστηρίζοντας ότι κάθε παιδί που γεννιέται στον Δήμο πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα.
«Μόλις 15 επιπλέον οικογένειες θα ωφεληθούν»
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων, υποστηρίζοντας ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος στη συνεδρίαση, η αλλαγή αφορά μόλις 15 επιπλέον οικογένειες.
Μάλιστα, εκφράζει επιφυλάξεις ακόμη και για τον συγκεκριμένο αριθμό.
Καταγγέλλει επίσης ότι η εισήγηση κατατέθηκε χωρίς συνοδευτικά στοιχεία από την Οικονομική Υπηρεσία, χωρίς καταγραφή των γεννήσεων και χωρίς πρόβλεψη κωδικού πληρωμής.
«Στήνει ένα ολόκληρο επικοινωνιακό σόου για 15 περιπτώσεις», υποστηρίζει, συνδέοντας την κριτική του με το ύψος των δημοτικών τελών που καταβάλλουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της περιοχής.
Καταγγελίες για αποθεματικό μόλις 321,61 ευρώ
Ιδιαίτερα αιχμηρός είναι ο Ανδρέας Κουκλινός για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Όπως υποστηρίζει, με την τέταρτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, το τακτικό αποθεματικό του Δήμου Αποκορώνου περιορίστηκε στα 321,61 ευρώ.
Παράλληλα, κάνει λόγο για σωρευμένα ελλείμματα ύψους 7.088.000 ευρώ, καταλογίζοντας στη δημοτική αρχή ευθύνες για τη διαχείριση των οικονομικών.
«Έχει κάνει τα οικονομικά του Δήμου κυριολεκτικά μαντάρα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Οφειλές 3,76 εκατ. ευρώ στο ρεύμα
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναφέρεται και στις οφειλές του Δήμου προς τον πάροχο ρεύματος, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, ανέρχονται σε 3.760.123,08 ευρώ και αφορούν λογαριασμούς ηλεκτροδότησης για φωτισμό και αντλιοστάσια.
Όπως καταγγέλλει, η δημοτική αρχή προχώρησε σε ρύθμιση του ποσού σε δόσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Αμφισβητεί, μάλιστα, τον ισχυρισμό του δημάρχου περί μηδενισμού του χρέους, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση δεν συνεπάγεται διαγραφή των οφειλών.
«Κανένα χρέος δεν μηδενίστηκε. Το μόνο που έκανε ήταν να το ρυθμίσει σε δόσεις για να μπορεί να λειτουργήσει», τονίζει, υποστηρίζοντας ότι η αποπληρωμή μεταφέρεται στα επόμενα χρόνια.
Ερωτήματα για 223.500 ευρώ σε συμβασιούχους
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται και οι πιστώσεις για προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ).
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κουκλινό, κατά την τρίτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η σχετική πίστωση αυξήθηκε από 100.000 σε 200.000 ευρώ, ενώ προβλέφθηκαν επιπλέον 23.500 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές.
Ο ίδιος αναφέρει ότι οι συνολικές πιστώσεις των 223.500 ευρώ θα καλυφθούν από ίδιους πόρους του Δήμου.
Καταγγέλλει επίσης ότι, όταν ζήτησε πληροφορίες για την ταυτότητα των συγκεκριμένων εργαζομένων, τις υπηρεσίες στις οποίες απασχολούνται και τα καθήκοντά τους, ο δήμαρχος δεν έδωσε άμεσες απαντήσεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να αποστείλει τα σχετικά στοιχεία την επόμενη ημέρα.
Τα τρία αιτήματα της αντιπολίτευσης
Με την ανακοίνωσή του, ο Ανδρέας Κουκλινός ζητά από τη δημοτική αρχή την καθολική καταβολή του επιδόματος γέννησης χωρίς εισοδηματικούς περιορισμούς, τον τερματισμό των προσλήψεων έκτακτου προσωπικού που χαρακτηρίζει αδιαφανείς και τον περιορισμό των δαπανών.
Παράλληλα, απαιτεί ουσιαστική μείωση των δημοτικών τελών, τα οποία χαρακτηρίζει υπερβολικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Αποκόρωνα.
Κλείνοντας, καλεί τον δήμαρχο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τη χρηματοδότηση του επιδόματος γέννησης και τον χρόνο καταβολής του.
«Ο κ. Δήμαρχος οφείλει τώρα να αποδείξει πώς και πότε θα πληρώσει αυτά που υποσχέθηκε», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου, η δημοτική αρχή έφερε ως 1ο θέμα την αύξηση του εισοδηματικού ορίου για το επίδομα γέννησης τέκνου από τις 20.000 € στις 26.000 €, με αναδρομική εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου. Η παράταξή μας υπερψήφισε την πρόταση. Ψηφίσαμε «ΥΠΕΡ» γιατί δεν πρόκειται ποτέ να στερήσουμε από καμία οικογένεια του τόπου μας έστω και ένα ευρώ οικονομικής ενίσχυσης.
Η θετική μας ψήφος, όμως, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποδοχή της κοροϊδίας ούτε λευκή επιταγή στη διαχειριστική ανευθυνότητα.
Αφού θέλεις να κάνεις κοινωνική πολιτική, δώσε επίδομα σε ΟΛΑ τα παιδιά – Αλλά πώς, αφού τα έχεις κάνει μαντάρα με αποθεματικό 321 €; Αν ο κ. Δήμαρχος ενδιαφερόταν πραγματικά για τη στήριξη των νέων ανθρώπων και την αντιμετώπιση του δημογραφικού μαρασμού, δεν θα έβαζε «κόφτες» και αποκλεισμούς. Αφού θέλει να παριστάνει ότι ασκεί κοινωνική πολιτική, ας δώσει το επίδομα καθολικά σε ΟΛΕΣ τις οικογένειες του Αποκόρωνα. Κάθε παιδί που γεννιέται στον τόπο μας έχει ακριβώς την ίδια αξία.
Όμως, πώς να το κάνει; Έχει κάνει τα οικονομικά του Δήμου κυριολεκτικά μαντάρα, με αποτέλεσμα σήμερα, με την 4η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, το τακτικό αποθεματικό του Δήμου να εξανεμίζεται στο εξωφρενικό ποσό των μόλις 321,61 €! Μόλις 15 οικογένειες και αν… δηλαδή τίποτα! Η εισήγηση του κ. Δημάρχου ήρθε στο συμβούλιο χωρίς ούτε μία γραμμή από την Οικονομική Υπηρεσία, χωρίς καταγραφή των γεννήσεων και χωρίς πρόβλεψη κωδικού πληρωμής. Και ποια είναι η ουσία πίσω από τους πανηγυρισμούς; Ο ίδιος ο Δήμαρχος παραδέχθηκε στο σώμα ότι η περίφημη αυτή διεύρυνση αφορά μόλις 15 επιπλέον οικογένειες – κι αν αυτό το νούμερο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα! Δηλαδή, δεν δίνει απολύτως τίποτα! Στήνει ένα ολόκληρο επικοινωνιακό σόου για 15 περιπτώσεις, την ώρα που όλες οι υπόλοιπες εκατοντάδες οικογένειες και επιχειρήσεις του Αποκόρωνα πληρώνουν τα ακριβότερα δημοτικά τέλη στην Ελλάδα.
Μεταθέτει το χρέος στις επόμενες χρονιές! Οι δημότες αφαιμάζονται καθημερινά μέσω των λογαριασμών για να μπορεί ο Δήμος απλώς να λειτουργεί! Το τεράστιο χρέος των 3.760.123,08 € σε απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ (για φωτισμό και αντλιοστάσια) αναγκάστηκε να το βάλει σε δόσεις, όχι για να το λύσει, αλλά για να μην κατεβάσουν τους διακόπτες. Και είχε το θράσος ο κ. Δήμαρχος να ισχυριστεί ανερυθρίαστα στο συμβούλιο ότι… «μηδενίζει το χρέος»! Κανένα χρέος δεν μηδενίστηκε. Το μόνο που έκανε ήταν να το ρυθμίσει σε δόσεις για να μπορεί να λειτουργήσει, μεταθέτοντας την αποπληρωμή του στις επόμενες χρονιές και υποθηκεύοντας το μέλλον του Δήμου!
Την ώρα που υπόσχεται ψίχουλα σε 15 οικογένειες, οι πραγματικές προτεραιότητες της διοίκησης αποκαλύφθηκαν στην 3η αναμόρφωση του προϋπολογισμού:
• Διπλασιάζεται ο κωδικός για συμβασιούχους ΙΔΟΧ κατά 100.000 € (από 100.000 € σε 200.000 €) συν 23.500 € για ασφαλιστικές εισφορές, με την ομολογία ότι θα πληρωθούν από ίδιους πόρους!
• Όταν ρωτήσαμε ποιοι είναι αυτοί οι υπάλληλοι, πού απασχολούνται και τι ακριβώς κάνουν, ο κ. Δήμαρχος δήλωσε άγνοια, καταφεύγοντας στο γνωστό: «Θα σας τα στείλω αύριο». Στοιχεία που φυσικά δεν έρχονται ποτέ.
Για έκτακτους αγνώστου αντικειμένου βρίσκονται αμέσως 223.500 €. Για τις νέες μητέρες του Αποκόρωνα, αφήνουν στα ταμεία 321 ευρώ και σωρευμένα ελλείμματα 7.088.000 €!
Εμείς ψηφίσαμε υπέρ των οικογενειών. Απαιτούμε όμως άμεσα:
1. Καθολική καταβολή του επιδόματος γέννησης σε ΟΛΕΣ τις οικογένειες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
2. Τέρμα στις αδιαφανείς προσλήψεις έκτακτων υπαλλήλων και σταματημό στη σπατάλη.
3. Ουσιαστική μείωση των εξοντωτικών δημοτικών τελών που πνίγουν τα νοικοκυριά.
Έτσι όπως έχει καταντήσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου, θέλει να στήνει και επικοινωνιακά σόου. Μόνο που πλέον δεν του βγαίνουν. Ο κ. Δήμαρχος οφείλει τώρα να αποδείξει πώς και πότε θα πληρώσει αυτά που υποσχέθηκε».
Πηγή: www.aftodioikisi.gr
