Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΗΜΟΙΤανάγρα-βιομηχανικά απόβλητα: Σε θέση μάχης 4 δήμοι

Τανάγρα-βιομηχανικά απόβλητα: Σε θέση μάχης 4 δήμοι

Η ώρα της μετωπικής σύγκρουσης για την κατασκευή του ΧΥΤΒΕΑ στη θέση «Κεραμιδέζα» του Δήμου Τανάγρας πλησιάζει.

Ενώ οι προσφυγές για ματαίωση του έργου βρίσκονται στο ΣτΕ, τα Δημοτικά Συμβούλια τεσσάρων Δήμων με ομόφωνα ψηφίσματα άναψαν το πράσινο φως για συστράτευση όλων των δυνάμεων τους καθώς και την οργάνωση κοινών δυναμικών κινητοποιήσεων προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία της μονάδας Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανιών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΒΕΑ) στην Ελλάδα.

Οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, φορείς αλλά και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης τονίζουν πως η κυβέρνηση κρατάει «χαμηλά» το θέμα προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις αλλά η περιοχή είναι «καζάνι που βράζει». Οπως τονίζουν για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ομοφωνία και δυναμική για ένα κοινό θέμα που αναμένεται να επηρεάσει τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, ενώ μέχρι τέλος του μήνα που θα γίνει η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση θα κάνουν αγώνα για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα τοξικά απόβλητα.

Η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση προγραμματίστηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στη διασταύρωση του αριστερού SR της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας με την Επαρχιακή οδό προς Τανάγρα.

Πρόκειται για έργο της εταιρείας ΕΛΒΙΟΚ M.A.E., θυγατρικής του ομίλου ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΑΕΙΦΟΡΟΣ που θα συγκεντρώνει από όλη την Επικράτεια, θα επεξεργάζεται και θα «θάβει» «αιώνια», μερικά από τα πιο τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα που έχουν παραχθεί από τις βιομηχανίες σιδήρου, χάλυβα, θερμικής μεταλλουργίας αλουμινίου και επεξεργασίες μετάλλων.

Η εγκατάσταση θα φιλοξενείται σε έκταση 201 στρεμμάτων και μάλιστα δεν απέχει μακριά από την Εθνική Οδό (ΠΑΘΕ) μεταξύ Σχηματαρίου και Τανάγρας και βρίσκεται στα σύνορα των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.

Ο Δήμος Τανάγρας πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις ενώ τα τελευταία 24ωρα με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων στέκονται στο πλευρό της Τανάγρας ο Δήμος Χαλκίδας, ο Δήμος Θήβας αλλά και ο Δήμος Ωρωπού τον οποίο διαπερνά ο Ασωπός ποταμός και καταλήγει στη θάλασσα του Ευβοϊκού. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή στις 19 Φεβρουαρίου μετά από επερώτηση της Έλενας Καραγεωργοπούλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη.

Οπως υποστηρίζουν οι Δήμοι και οι φορείς που αντιδρούν στην κατασκευή της τεράστιας εγκατάστασης όπου θα θάβονται τα τοξικά απόβλητα, ο χώρος που έχει επιλεγεί – και ήδη ξεκινήσει ορισμένες πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή κτιρίων – είναι ακατάλληλος, σε σεισμογενές και σαθρό υπέδαφος και το σημαντικότερο πάνω στη λεκάνη του Ασωπού ποταμού μέσω του οποίου υδρεύονται και αρδεύονται οι κάμποι της Τανάγρας, του Αυλώνα και του Ωρωπού αλλά και δεκάδες πόλεις και χωριά.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular