Παρασκευή, 8 Μαΐου, 2026
ΑρχικήΔΗΜΟΙ«Ξεσηκώνονται» συντονισμένα πρόεδροι Κοινοτήτων: "Είμαστε από νεκροθάφτες μέχρι σκουπιδιάρηδες"

«Ξεσηκώνονται» συντονισμένα πρόεδροι Κοινοτήτων: “Είμαστε από νεκροθάφτες μέχρι σκουπιδιάρηδες”

To τελευταίο διάστημα συγκροτείται συντονισμός προέδρων δημοτικών κοινοτήτων ανά την Ελλάδα με στόχο την από κοινού ανάδειξη προβλημάτων στο ΥΠΕΣ.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο τόσο οργανωμένα, σε όλη την έκταση της ελληνικής επικράτειας. Ζητούμε επίσημο και ουσιαστικό ρόλο, γιατί θεσμικά έχουμε ρόλο. Οι ενώσεις δημιουργήθηκαν, όχι τυχαία, για να αποκτήσουμε φωνή», σημειώνει η Κατερίνα Πηγατσιώτη, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τοιχιού Καστοριάς και Πρόεδρος της Ένωσης Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων Νομού Καστοριάς.

Η ίδια, σε παρέμβασή της σε εκπομπή αναφέρθηκε στο συντονισμό των προέδρων δημοτικών κοινοτήτων, σε επίπεδο Καστοριάς, Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενη στη Δυτική Μακεδονία, σημείωσε ότι έχουν ήδη γίνει βήματα οργάνωσης σε Καστοριά, Γρεβενά και Κοζάνη, με στόχο να ακολουθήσει και η Φλώρινα. «Σήμερα λειτουργούν 16 ενώσεις προέδρων πανελλαδικά, με στόχο τη συγκρότηση ενιαίου οργάνου εκπροσώπησης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο των κοινοτήτων: «Οι κοινότητες είναι τα βασικότερα κύτταρα της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους», είπε σχετικά.

Οι πρόεδροι ζητούν οι αρμοδιότητές τους να έχουν αποφασιστικό και όχι απλώς γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ώστε η συμμετοχή τους στα δημοτικά συμβούλια να αποκτήσει ουσιαστική βαρύτητα.

Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ και στο ζήτημα της εκπροσώπησης. Προβλέπεται η κατάργηση κοινοτήτων κάτω των 40 κατοίκων, ενώ κάτω από τους 300 κατοίκους δεν θα υπάρχουν συμβούλια αλλά μόνο ένας εκπρόσωπος. «Και ένας κάτοικος να υπάρχει σε μια κοινότητα, πρέπει να έχει εκπροσώπηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οι ενώσεις προέδρων διεκδικούν να μην χαθούν έδρες και να διασφαλιστεί η παρουσία των κοινοτήτων, έχοντας ήδη θέσει 17 βασικά αιτήματα σε συναντήσεις με το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνθήκες εργασίας των προέδρων, περιγράφοντας με αιχμηρό τρόπο την καθημερινότητά τους: «Είμαστε οι πιο φθηνο-πληρωμένοι υπάλληλοι του δημοσίου. Είμαστε από νεκροθάφτες μέχρι σκουπιδιάρηδες, αλλάζουμε φώτα και δεν πληρωνόμαστε», σημείωσε, τονίζοντας ότι λαμβάνουν μόνο μια χιλιομετρική αποζημίωση και όχι μισθό, μάλιστα με τιμές που παραμένουν σε επίπεδα δεκαετίας ’90.

Σε ευρύτερο επίπεδο, τόνισε την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι σήμερα λειτουργεί ως «μικρογραφία της εκάστοτε κυβέρνησης», με έναν φαύλο κύκλο συγκέντρωσης εξουσιών.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

RELATED ARTICLES

Most Popular