Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΚαλτεζιώτης: «Θεωρώ ύψιστο καθήκον να υπηρετείς τη χώρα σου»

Καλτεζιώτης: «Θεωρώ ύψιστο καθήκον να υπηρετείς τη χώρα σου»

Ο Νίκος Καλτεζιώτης, που διέπρεψε στον πολιτικό στίβο, μιλά στη Realnews για την αυτοβιογραφία που έγραψε με τίτλο «Οι κύκλοι της ζωής μου».

Eνα βιβλίο που εξιστορεί τους σταθμούς της ζωής του έγραψε από καρδιάς ο Νίκος Καλτεζιώτης, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι κύκλοι της ζωής μου». Ο πολιτικός μηχανικός που διέπρεψε στον πολιτικό στίβο και διετέλεσε βουλευτής Αρκαδίας με τη Ν.Δ. και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης, που διεξήχθησαν στις 17 Νοεμβρίου του 1974, μιλά στη Realnews για τον στόχο της συγγραφής της αυτοβιογραφίας του. «Το έγραψα από έντονη εσωτερική ανάγκη και από χρέος προς την οικογένειά μου, για να μη χαθούν οι αναμνήσεις και τα βιώματα που θεωρώ αξιομνημόνευτα, καταγράφοντας τις απόψεις και τα έργα που έπραξα κατά τη διάρκεια των 17 ετών δημόσιου βίου μου στις θεσμικές θέσεις που η πολιτεία με τίμησε αναθέτοντάς μου σημαντικές ευθύνες».

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά την προσωπική και κοινωνική ζωή του, την ιστορία της οικογένειάς του. Μετά από τρεις γάμους, κατάφερε να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τις πρώην συζύγους του, καθώς και με τις κόρες του Βαλέρια και Κασσιανή, αλλά και μια σχέση ζωής 23 ετών με την τελευταία σύζυγό του Μαριάννα. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στην επαγγελματική του δραστηριότητα, τα χρόνια πριν από το 1974, οπότε και ξεκίνησε η πολιτική του πορεία, και στην 25ετία μετά την αποχώρησή του από τον δημόσιο βίο το 1992, ενώ η τρίτη καλύπτει τα 17 χρόνια του δημόσιου βίου του.

«Από την πρώτη ενότητα, θα ξεχώριζα τις αγωνίες μου να είμαι, ει δυνατόν, άριστος μαθητής. Το βραβείο που πήρα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικής Εταιρείας ως μαθητής της Βαρβακείου Σχολής, την εισαγωγή μου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την απονομή διπλώματος πολιτικού μηχανικού. Και ασφαλώς αλησμόνητες νεανικές διασκεδάσεις κατά την εργένικη ζωή μου, αλλά και τη μεγάλη ευτυχία που μου έδωσε η απόκτηση των δύο θυγατέρων μου στον έγγαμο βίο μου. Από τη δεύτερη ενότητα, στην πρώτη περίοδο της επαγγελματικής μου ζωής, το σημαντικότερο γεγονός ήταν η χαρά της δημιουργίας, αλλά και η επίτευξη επαγγελματικών στόχων που είχα θέσει με μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο. Η ίδια δημιουργική και επιτυχής πορεία ξεκίνησε στην τελευταία 25ετία της επαγγελματικής μου ζωής, μέχρις ότου ήρθε η καταστροφή για τις επιχειρήσεις μου, στα 2010-20», λέει και συνεχίζει, αναφερόμενος στις μεγάλες στιγμές από τον 17ετή πολιτικό του βίο. «Από αυτή την περίοδο θα ξεχωρίσω τα πιο χαρακτηριστικά, όπως τις ανεπανάληπτες συνεδριάσεις της Βουλής για τη σύνταξη του Συντάγματος, στους έξι πρώτους μήνες. Σημαντική στιγμή στην πολιτική μου σταδιοδρομία υπήρξε η διοργάνωση του Συνεδρίου για την Τεχνική & Επαγγελματική Εκπαίδευση τον Μάρτιο του 1981, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών των υπόλοιπων εννέα χωρών που αποτελούσαν τότε την ΕΟΚ. Υπήρξα και είμαι ακόμα από τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να αναβαθμιστεί, διότι έχει σπουδαίο ρόλο για την κοινωνία. Πιστεύω ότι οι δεξιότητες και οι τεχνικές ικανότητες ενός ατόμου έχουν εξίσου σπουδαία αξία, όσο και οι γνώσεις της κλασικής μόρφωσης. Η κυβέρνηση Ράλλη, στον έναν σχεδόν χρόνο που διήρκεσε, στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω ως υφυπουργός Παιδείας, έδωσε μεγάλη ώθηση στη σωστή ανάπτυξη των Τεχνικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών Μέσης Εκπαίδευσης. Θυμάμαι τη χαρά που πήρα όταν ο πρωθυπουργός μού ενέκρινε πρόγραμμα 5 εκατομμυρίων δραχμών, μεγάλο ποσό για την εποχή εκείνη, για κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό εργαστηρίων στα Κέντρα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΤΕ)».

Προσφορά στον τόπο του

Ο πρώην υπουργός πλέον περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Κάψια, και στο Αρχοντικό Καλτεζιώτη, το οποίο αποτελεί καμάρι του. Εκεί, ως σοφός Νέστορας, έχει υποδεχθεί ιστορικές φυσιογνωμίες του πολιτικού στίβου της χώρας και της Ν.Δ., όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος έχει βαφτίσει την κόρη του, Κασσιανή, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αλλά και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, με τον οποίο συνδέεται με φιλία από τα εφηβικά τους χρόνια.

«Στα 17 χρόνια του πολιτικού μου βίου συμμετείχα στις σπουδαίες μεταρρυθμίσεις που έγιναν γενικότερα και ειδικότερα τα χρόνια εκείνα στον χώρο της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Για την προσφορά μου στην Αρκαδία, αναφέρω πολλά για τη συμβολή μου στην εκτέλεση σημαντικών έργων. Τα πιο σημαντικά για μένα είναι η συμβολή μου στη θεμελίωση του εθνικού δρόμου Κορίνθου – Τριπόλεως το 1976. Τη θεμελίωση δημοτικών σχολείων, τριών στην Τρίπολη, ενός στον Αγιο Ανδρέα Κυνουρίας και δύο λυκείων, Τροπαίων και Αστρους, την ίδρυση και λειτουργία της σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας και την ένταξη του Λεωνιδίου στους παραδοσιακούς οικισμούς, όπως και την κατασκευή του παραποτάμιου δρόμου στο Λεωνίδιο», επισημαίνει στην «R» και προσθέτει: «Θεωρώ ότι η πολιτική, όπως αναφέρει και ο Αριστοτέλης, είναι η “επιστήμη των επιστημών”. Θεωρώ ότι είναι υψίστη τιμή να είσαι εκπρόσωπος του έθνους και ύψιστο καθήκον να υπηρετείς και να προσφέρεις τις ικανότητες που διαθέτεις για να καλυτερεύσεις την ποιότητα της ζωής και του τόπου σου. Υποστηρίζω με πάθος την πολιτική μου άποψη ότι πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία και ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν εθνικό χρέος να συναινέσουν σε κοινή πολιτική χάραξη, τουλάχιστον στα θέματα Υγείας – Παιδείας. Είμαι ευτυχής που μου δόθηκε η δυνατότητα και υψίστη τιμή να υπηρετήσω τον τόπο από τις υπεύθυνες θέσεις που μου δόθηκαν – ως βουλευτής, υφυπουργός και υποδιοικητής τραπέζης».

H παρουσίαση του βιβλίου

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 18:30, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, με ομιλητές τον πρώην υπουργό Ανδρ. Λυκουρέντζο, τον δικηγόρο Σωτήρη Μπρεγιάννο, τον επίτιμο πρόεδρο της Ενωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου Κωνσταντίνο Καλύβα, τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ρίτσα Μασούρα και τον επιμελητή της έκδοσης Ευάγγελο Κασσαβέτη, με συντονιστή τον διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η αρχιτέκτων και γραμματέας της Ενωσης Τριπολιτών Αττικής Ηλέκτρα Σταματοπούλου, το μέλος Δ.Σ. της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και γενική γραμματέας της Παγγορτυνιακής Ενωσης Ελένη Παπαγιάννη, ενώ η σκηνοθέτις, θεατρολόγος και μουσικός Ευγενία Αρσένη θα ντύσει μουσικά την εκδήλωση.

RELATED ARTICLES

Most Popular